Am aflat că ziarele "Cotidianul" şi "Ziua" vor apărea decât în format electronic. "Ediţie Specială" din Craiova a fost la un pas de a avea, pentru un timp, un traseu asemănător. Cine ştie câte alte publicaţii, posturi de radio sau televiziuni supraviţuiesc la limită. Evident, sunt destui care exultă. Capra mass-media agonizează şi asta-i face pe unii să moară de plăcere. Nu ar trebui să ne mire, nu-i aşa?
Din nefericire, în ciuda oricăror critici justificate pentru păcatele presei şi ale breslei jurnalistice în general, adevărul este că nu ziarele mor, ci libertatea de exprimare se comprimă.
3 comentarii:
In opinia mea, vad acest fenomen cu un ochi care rade si un ochi care plange. Asa cum am mai spus in comentariile mele anterioare, vina o poarta exclusiv cotidienele care nu stiu sa gestioneze un marketing adecvat. Sincer vorbind, de ce libertatea de exprimare s-ar comprima? S-a intrebat cineva daca Romania are nevoie de asa de multe cotidiene? Faptul ca in mass-media romaneasca se publica atacuri murdare la X sau Y, nu raspunde nimeni? Avem un cod al deontologiei jurnalistului in care orice informatie trebuie verificata din 3 surse. TEORETIC. Practic insa, hai sa ne uitam la campania ce tocmai a trecut in ceea ce priveste punctul ei culminant: "filmuletul cu pumnul lui Basescu". Astfel, in toata Uniunea Europeana, nicio televiziune sau cotidian (fie si tabloid), NU AU DAT nimic referitor la filmulet. Exceptie a fost mass-media din Romania si cea din Rusia. Deci, cand ar trebui sa vina momentul zero astfel incat si mass-media din Romania sa fie preocupata de subiecte serioase, de larg interes national? In conditiile acuale, cand cotidiene sau televiziuni au fost nascute doar in dorinta de a ataca pe X, cred ca niciodata. Din fericire, incet, incet si in Romania se poate observa ceva firesc atunci cand derapaje evidente sunt observate si nesanctionate - ma refer la reactia cititorilor. In mod normal, in presa occidentala, daca un filmulet de genul celui din campania electorala ce tocmai a trecut, era publicat cu o asa lejeritate, a doua zi imediat acel cotidian ar fi dat faliment. La noi, NU. Si totusi, Romania intra incet intr-o normalitate "decenta". Hai sa ne uitam la PROTV sau Adevarul. Au intuit pericolul ce ar putea sa apara atunci cand vrei sa transformi un cotidian / televiziune intr-un instrument de atac politic. O campanie electorala este vremelnica iar managerii acelor cotidiene / televiziuni care au fost mai isteti cu doua secunde mai devreme, vor putea rezista intr-o piata care devine din ce in ce mai pretentioasa pentru ca ne place sau nu ne place, romanii evolueaza pe an ce trece iar politica "micului si a berii" sau a informatiilor toxice nu mai corespund pretentiilor romanilor actuali. Fie si pentru faptul ca foarte multi dintre noi am vizitat / stat intr-o tara europeana si am vazut conduita presei din U.E. Daca jurnalistii nu vor intelege ca si ei vor trebui sa se inhame la reforma jurnalistica, atunci perspectiva presi din Romania va arata sumbru sau , pentru o parte din noi, presa obiectiva o va constitui CNN, CBS, etc
Teoria cu ziarele rele, care s-au lasat folosite in campania electorala, iar acum merita sa sucombe mi se pare simplista. Cred ca si OTV a fost un instrument in campania electorala si are o perspectiva luminoasa...
Dar ce ne facem cand vine vorba chiar de acele publicatii culturale sau cotidiene neimplicate politic, obligate sa recurga la solutii de avarie sau chiar sa-si suspende activitatea?
In Franta au fost adoptate masuri pt sprijinirea presei scrise, decizie care, sunt convins, in Romania ar fi fost criticata vegement de cai care nu inteleg ca democratia fara presa libera nu poate exista.
Oky, putem discuta mult despre o baricada sau cealalalta. In fizica exista un principiu care mie imi place cel mai mult: "principiul actiunii si reactiunii". Daca presa din campania electorala ar fi avut o conduita europeana, nu am fi avut o baricada sau alta. Insa, agresiunea care au dat dovata cele doua trusturi moguliste (implicand pana la paroxism Antenele si Realitatea TV) a facut posibil si aparitia unui contrabalans, NECESAR SI LOGIC. Imi aduc aminte ca insusi colegi de-ai dumneavoastra de breasla, cum ar fi Florin Calinescu si Nistorescu, au simtit nevoia sa iasa din anonimatul dezbaterilor politice (iar unii chiar sa-si schimbe opinia politica) deoarece nu au mai suportat mizeria ce se derula pe televiziunile moguliste. Nu a contat critica unui institut european referitoare la modul de abordare politica in emisiunile specifice ale jurnalistilor romani. De fapt, aceasta critica a fost trecuta cu vederea de catre breasla dumneavoastra ... Poate prea usor, si nu este greu de ghicit de ce.
Evident ca disparitia unui cotidian trebuie judecat de la caz la caz. Daca a fost eroarea managerului, atunci asta e, de asta avem economie de piata. Poate ca se datoreaza crizei economice actuale. Atunci si jurnalistii, trebuie sa se obisnuiasca cu ideea ca si ei pot fi niste victime ale crizei economice, nu doar noi, angajatii din mediul privat. Nu trebuie sa ma priviti ca cel care spune ca "sa moara si capra vecinului", dar a crede ca in situatia actuala, cand mediul privat pierde enorm de multe joburi, atunci pe orizontala trebuie sa se intample ceva: dispar ziare, servicii, etc.
Nu stiu exact cum este privit ajutorul dat presei in Franta. Vorbim totusi de un stat cu sute de ani traditie in democratie, unde mizeriile din campania noastra electorala nu o veti gasi la ei sau in orice alta tara vest europeana. Si atunci despre ce democratie vorbim? Despre aceea cand o parte asa zis de dreapta (cum ar fi PNL) se raliaza cu stanga pentru a lovi un candidat de dreapta? Dati-mi un exemplu de o democratie vest europeana in care sa vedem un razboi fratigid la stanga sau la dreapta esicherului politic. Pana la urma, trebuie sa ne resemnam cu ideea ca la democratia care o avem, ne meritam clasa politica, magistratii si presa. Despre publicatii culturale?? Cred ca v-am dat raspunsul. Atata timp cat actuala clasa politica de stanga/dreapta, nu este interesata sa creeze cadrul legal pentru facilitarea de noi locuri de munca, nu trebuie sa ne mai mire ca dispare o parte a presei, ca avem un sistem medical primitiv si corupt, asemeni institutiilor publice, ca invatamantul romanesc nu se afla printre primii 500 dar au tupeu la mai multi bani, ca pana la urma, cu mizeria noastra de 2000 de ani, ne ocupam penultimul loc in Europa in ceea ce priveste nivelul de trai / salarizare. Discutam de luminita de la capatul tunelului dupa disparitia a doua generatii. Pana atunci ...
Trimiteți un comentariu