Avem ceea ce ne-am dorit, nu-i aşa? Parcă ne-am întors în timp şi retrăim începutul lui 2009. Aceleaşi discuţii penibile despre bugetul sărăciei, despre numirea Elenei Udrea în fruntea unui minister (acum mai important şi mai bogat), despre lupta preşedintelui cu CSM-ul, despre pensiile şi salariile îngheţate… Şi, evident, nu putea lipsi guvernul de coaliţie şi vociferările fără efect ale opoziţiei. Ce baftă cu gripa porcină, că altfel nu aveam decât subiecte reşapate, uzate prin atâtea dezbateri în mass media. Pandemia alungă monotonia! Nimic nou pe frontul de Est, într-o ţară care nu apare pe fluxurile agenţiilor decât prin miniştri corupţi, infractori de talie internaţională şi ameninţarea economică în spaţiul UE. Ca şi în urmă cu un an, primii loviţi de aşa-zisa politică de austeritate au fost profesorii. Primele disponibilizări şi primele ameninţări de grevă i-au avut în vizor pe dascăli. Guvernul Boc a pus gând rău la 15.000 de cadre didactice. Or fi fiind “specialiştii” regimului Constantinescu, mai ştii?
Agenda publică pare o copie a celei de la debutul anului trecut. Nimic nou. Doar perspectiva crizei economice şi a şomajului. Poate doar cu nuanţe de disperare şi asigurări fără iz de credibilitate din partea guvernanţilor. Ridicările din umeri din partea premierului şi a preşedintelui sunt singurele răspunsuri în faţa provocărilor crizei economice. În noul buget, dezbătut cu patos nesănătos, în comisiile de specialitate din Parlament nu sunt vizibile măsuri de relansare economică sau de atenuare a crizei. Niciun motiv de optimism sau de veste despre luminiţa de la capătul tunelului de criză. Cică dacă îşi va reveni economia mondială se va revigora şi cea mioritică. O teorie atât de simplistă încât nu pare realistă. Adică dacă nemţii vor trăi mai bine va răsări o rază de speranţă şi pe strada noastră? Repet, nu-mi vine să cred că totul este atât de simplu nici dacă mă forţez. Mai bine să-i întrebăm pe oamenii de afaceri autohtoni dacă vreţi să avem un tablou al disperării şi al lipsei de soluţii pentru viitorul apropiat. Cresc impozitele şi taxele locale, sunt îngheţate pensiile, salariile se comprimă…
Singurul lucru nou în viaţa românilor rămân cozile la vaccinările împotriva gripei porcine. De la îmbulzeala pentru a plăti taxele, ca într-un teatru absurd, trecem la cozile pentru vaccin. Poate că se va inventa şi un vaccin pentru a ne recăpa optimismul, cine ştie?
13 comentarii:
Si mie mi s-a parut putin ciudat ca profesorii au fost primii bugetari sacrificati. In acelasi timp trebuie sa recunoastem ca invatamantul romanesc este recunoscut ca fiind unul ineficient si ca dovada, Romania nu are nicio universitate in primele 500. Pana si tari mai mici ca Ungaria, Cehia sau Slovenia (ca sa nu pomenesc altele mai mari ca Polonia - tot fosta socialista), tot au 2 sau chiar 3 universitati de elita. La noi, profesorii se complac intr-o decadenta totala. Imi cer scuze pentru acei 1% din profesori care inca isi mai fac datoria in ciuda greutatilor zilnice, dar din pacate, 99% dintre ei se complac intr-o incompetenta strigatoare la cer. Toata lumea (din opozitie) asteapta minuni de la presedinte sau actualul guvern. Se scriu tone de maculatura scrisa sau se pierde timpul la televizor de catre opozitie spunand ca acest buget nu reflecta nicio speranta. Din pacate nu am vazut nicio solutie data de opozitie. Aceeasi flasneta stricata a opozitiei psd+PNL o auzim zilnic pe toate canalele mass-mediei strigand cu o voce falsa cum ca guvernantii nu fac nimic, bla, bla, bla. Niciunul dintre politicieni nu a venit in fata televizorului si sa explice ca toate partidele din actualul parlament au pus umarul la distrugerea economiei nationale. In timp ce in tari ca Polonia, Cehia si Ungaria, politicienii au favrizat un cadrul legislativ prietenos in vederea atragerii investitorilor si de a creea astfel locuri de munca, la noi, in fiecare an mai dispareau cateva sute de mii de locuri de munca sub stindardul RESTRUCTURARII. S-a ajuns astfel ca numarul pensionarilor sa depaseasca numarul nostru al salariatilor. Dar aceasta simpla ecuatie a incompetentei clasei politice nu a fost indeajuns. Dorind parca sa dea in cap unui muribund, opozitia vine si cere majorarea pensiilor si scaderea contributiei la CAS, in virtutea unui populism feroce fara a se mai compara cu tari responsabile. Spre exemplu, in Ungaria, tara responsabila si constienta de viitorul ei, a facut posibil ca anul acesta sa poata sa scada pensiile si sa creasca TVA. Nu spun ca trebuie copiate masuri, urasc exemplele prin copiere, dar vreau sa arat masuri nepopulare luate de catre o clasa politica constienta de viitorul unei natiuni.
Altceva vreau sa spun si care este mult mai grav. Daca prin absurd nu am fi fost afectati de criza (si Romania ar fi putut sa ocoleasca criza dat fiind faptul ca sistemul nostru bancar nu a clacat) , sunt convins ca am fi inventat-o doar de dragul de a mai pune mana pe microfon sau a ne duce pe la o televiziune mogulista si a critica pe ceilalti.
Continuare:
Din pacate, Romania anului 2010 are o economie total dependenta de a unor tari ca Germania, Franta, Italia, etc. Nu mai avem companii sau branduri nationale care sa sprijine un export consistent. Exporturile sunt realizate de multinationale care isi au si ele dreptul de a-si repatria castigurile si numai o particica sa datoreze statului roman. Romania a ajuns sa aiba o delegatie guvernamentala / prezidentiala in care sa nu mai poata fi insotita de companii puternice romanesti deoarece ele nu mai exista, fiind doar un paravan al multinationalelor. Sa fiu bineanteles: nu sunt impotriva multinationalelor dar nici de partea celor care au jefuit si distrus companii romanesti in virtutea "RESTRUCTURARII". Un simplu exemplu scurt: nemernicul de Adrian Nastase a dat ARO Campulung unui dealer (!!!!!!) third hand american pe 500.000 $. Si acest dealer, a inchis-o si a dat-o la fier vechi. Din acest punct de vedere eu as reinventa pedeapsa cu moartea iar pe Adrian Nastase l-as pune la zid. Si cu toate acestea, tot nu ar fi de ajuns pentru raul creeat celor din Campulung. Intr-adevar, cresc impozitele si taxele locale dar sa nu uitam ca suntem o tara in care ocupam unul din primele locuri din Europa la importul de masini de lux. Parca avem si peste 200.000 de vile de peste 1 milion de Euro iar impozitul pentru acestea este cat pentru un apartament amarat din Craiovita Noua cu 2~3 camere. Legea e minunata si apropo, proaspatul candidat Radu Stroe de la PNL nu a gasit altceva mai bun de facut decat modificarea legii CSAT...
Cozile de la vaccin nu s-au datorat guvernantilor (in sfarsit, putem sa ne laudam si cu un lucru bun al guvernului Boc), ci din cauza nepasarii romanilor, dat fiind faptul ca vaccinul a fost produs inca din data de 26 nov.2009. Noroc ca pres. Basescu ne-a reamintit o vorba mai veche care spune ca "da doamne mintea romanului de apoi!" si mai cred ca noi am putea sa ne vaccinam mai degraba impotriva pericolului de a ne pierde respectul reciproc mai degraba decat al optimismului, stiindu-se ca romanul mai are o vorba: "speranta moare ultima!".
Greu de inteles cum ati stabilit ca 1 la suta dintre profesori inca isi fac datoria... Dar s mai greu de inteles cum puteti gasi justificari pentru masurile de restrangere a activitatii tocmai in educatie.
Totusi, va respectv opiniile.
Pentru cel care semnează "Cocea": Bateţi câmpii stimate domn ! Care sunt cele două-trei universităţi de elită din Ungaria, Cehia sau Slovenia ? Vă treziţi comentând pe net, dar habar nu aveţi pe ce lume trăiţi. Pentru ştiinţa dvs., nr. 1 în topul european este Cambridge, iar în primele 100 de universităţi europene nu apare - din păcate - niciuna din fostele ţări socialiste. Nici măcar cea de la Cracovia care este una dintre cele mai vechi din Europa.
Pandemia aduce nostalgia ... cozilor comuniste.
A propos de deja vu, mi-ar fi placut sa revad asemenea cozi la evenimente de genul "noaptea muzeelor" sau altele asemanatoare care ne-ar fi demonstrat ca romanii sunt isteti cand vor.
Asa, doar se adevereste ca zicala "Mai bine mai tarziu decat niciodata" ne-a fost scrisa si ni se potriveste indiferent ca e vorba despre ultima zi de plata a unor taxe, despre ultimele zile de cumparaturi inante de sarbatori sau despre ultimele ore inainte inchiderii urnelor.
Asteptam vaccin anti-destin!
Mai bine mai tarziu, decat niciodata :)
DA - NU
Pentru un profesor universitar: sper din tot sufletul ca nu esti cu adevarat un profesor universitar pentru ca in acest fel, mi-ai intari parerea proasta de aceasta categorie care nu se remarca decat prin mita care o primesc de la studenti. SI O SPUN IN DEPLINA CUNOOSTINTA DE CAUZA. O a doua categorie care o urasc, sunt doctorii si magistratii, TOATE TREI FIIND CELE MAI CORUPTE PROFESII DIN ROMANIA.
Eu prin natura educatiei mele, stiu foarte bine ce spun si ce afirm. Daca as fi facut parte din categoria politicienilor sau din "neamul lui calimara", poate ca as fi batut campii. Din fericire, nu am aceasta constitutie. Insa domnule profesor universitar, ca sa va arat cat de patetic sunteti, am sa va detaliez clasamentul.
Pentru stiinta dumneavoastra (sau nestiinta mai degraba), Universitatea JIAO TONG din Shanhai publica un clasament al primelor 500 de universitati din lume si a primelor 100 universitati din Europa. Este singura universitate din lume abilitata sa faca acest lucru.
In acest context, UNIVERSITATEA din VARSOVIA si UNIVERSITATEA din JAGIELLONA din Polonia ocupa un loc in clasamentul mai sus mentionat alaturi de UNIVERSITATEA din PRAGA, Cehia si alaturi de UNIVERSITATEA SZEGED si UNIVERSITATEA EOTVOS LORAND din Ungaria. Romania nicht. Ca fapt divers in primele 10 din lume, 8 sunt americane si doua britanice. Vad ca aveti obiceiul sa dezimformati prin omisiune. Nu este bai ca Univ din Cracovia nu este in clasament. Dupa cate vedeti, polonezii au doua deja. La noi... in vesnica mocirla a profesorilor universitari. Predau cursuri de 20~30 de ani si pregatesc studenti fara acoperire in joburile din lumea reala. Nu intamplator Romania nu este in primele 500 de universitati din lume. Un pseudo-invatamant cu un pseudo-profesori, nu pot creea performanta. Ar fi multe de spus dar ma opresc aici.
Mda, din câte ştiu, tema celor 500 de Universităţi este una dragă lui Băsescu, aşa că vă înţeleg încordarea şi patosul. Totuşi, câteva precizări sunt necesare, mai ales pentru vizitatorii blogului, pentru că dumneata, domnule Cocea, eşti irecuperabil.
1. Sunt profesor universitar, nu este nimic rău în asta, ba chiar sunt mândru. În plus, nu iau şpagă şi nu lucrez în România.
2. Universitatea aia chinezească nu este singura abilitată să facă clasamente. Nu am mai auzit o asemenea prostie.
3. Lumea universitară europeană agreează clasamentele propuse de Times Higher Education.
4. Din cauza inadvertenţelor incluse în clasamente şi mai ales din cauza partizanatelor neacademice, Uniunea Europeană a decis să creeze propriul sistem de clasificare a universităţilor.
5. Până la implementarea acestui sistem, pentru Europa rămâne valabil pct. 3.
6. Ca fapt divers, în top 10 figurează în această ordine: Cambrige pe locul II, University College of London pe locul IV, Oxford, pe locul V şi Imperial College of London pe locul IV. Asta înseamnă patru universităţi şi nu două, ce-i drept, dacă avem în vedere clasamentul nostru european şi nu după clasamentul dvs. chinezesc.
7. Tot ca fapt divers, în top 100 nu se găseşte Universitatea dumitale, chiar dacă într-adevăr, ea există. În schimb sunt prezente Pekin University şi Tsing-Hua University în poziţii remarcabile: locurile 50 şi 52.
PS Dezbaterile despre ştiinţă lăsaţi-le pentru alţii. Chiar dacă nu faceţi parte din vreun neam de călimară sper să nu fiţi din vreun neam de manivelă.
Sunteti intr-o eroare si deriva totala domnule profesor universitar ca mai tot neamul lui calimara. Cunosc clasamentul lui Times Higher Education (T.H.E.) cunoscut sub denumirea de clasamentul Shengen, dar trebuie sa stiti ca T.H.E. este o revista si nu o universitate ca cea din Shanhai. Cu tot pacatul dumneavoastra, nici in acest clasament nu se afla vreo universitate romaneasca, iar diferentele intre un clasament si celalat sunt minore. De ce universitatile romanesti sunt impotente? Poi aceste clasamente folosesc indicatori pentru estimarea calităţii educaţiei, a corpului profesoral şi a rezultatelor activităţii de cercetare a universităţilor cum ar fi:
Numărul de absolvenţi laureaţi cu premiul Nobel sau medalia Fields, luaţi în considerare cu valori ponderate în funcţie de anul absolvirii (pondere de 10% în scorul total);
- Numărul de cadre din universităţi laureate cu premiul Nobel sau medalia Fields, luate în considerare cu valori ponderate în funcţie de anul obţinerii premiilor (pondere de 20% în scorul total);
- Numărul de cadre considerate „highly cited”de către ISI (pondere de 20% în scorul total);
- Numărul de articole ştiinţifice publicate în revistele Nature şi Science în perioada 2000-2004, luate în considerare cu valori ponderate în funcţie de ordinea în lista autorilor a celor afiliaţi universităţilor considerate (pondere de 20% în scorul total);
- Numărul de articole indexate ISI în ultimul an, articolele indexate de Social Sciences Citation Index şi Arts & Humanities Citation Index fiind ponderate dublu faţă de cele indexate de Science Citation Index Expanded (pondere de 20% în scorul total);
- Un indicator care raportează la numărul personalului academic din universitate scorul total obţinut pe baza indicatorilor precedenţi, ponderaţi (pondere de 10% în scorul total).
Pentru fiecare indicator, instituţia cu cel mai mare punctaj primeşte un scor de 100, iar scorul celorlalte instituţii se calculează ca şi procentaj din cel mai mare punctaj. Scorul total al unei instituţii se obţine prin ponderarea scorurilor de la diverşii indicatori, şi o nouă normalizare faţă de scorul total al celei mai performante instituţii.
Continuare:
De aceea, pentru estimarea scorului pe care universităţile din România le obţin conform metodologiei Shanghai din 2005, este nevoie, în principiu, de:
- Obţinerea datelor corespunzătoare fiecărui indicator, pentru fiecare universitate din România;
- Obţinerea datelor corespunzătoare fiecărui indicator, pentru cel puţin o universitate din top 500, pentru a obţine valorile absolute maxime (pe întreaga lume) ale indicatorilor, pe baza cărora se calculează scorurile relative pentru universităţile româneşti.
Datele corespunzătoare pentru fiecare indicator, pentru cel puţin o universitate din top 500, trebuie obţinute independent, deoarece realizatorii clasamentului Shanghai nu publică decât scorurile relative obţinute de universităţi (normalizate la valori între 0 şi 100) pentru fiecare indicator5. Pe baza acestor scoruri relative şi a unei valori absolute provenite de la una din universităţi, se pot calcula apoi, în principiu, valorile absolute ale indicatorilor pentru toate universităţile.
2.2 Valorile indicatorilor pentru universităţile româneşti
Universităţile româneşti au un singur absolvent laureat cu premiul Nobel – George Emil Palade, care a absolvit în 1940 Facultatea de Medicină a Universităţii Bucureşti, facultate care face parte acum din UMF Carol Davila. Anul absolvirii corespunde unei punctaj de 0,4, conform ponderării după metodologia Shanghai. Universităţile româneşti nu au absolvenţi laureaţi cu medalia Fields, sau cadre didactice laureate cu premiul Nobel sau medalia Fields.
Conform ISI Highly Cited6, există un singur cercetător „highly cited” care activează în România, Ionel Ciucanu de la Universitatea de Vest din Timişoara.
E,he,hee, tovarase profesor universitar ce lung e drumul lui nea calimara. Dar stati linistit. In secolul urmator, sunt convins ca universitatile romanesti se vor situa in clasamentul TOP 2000 ... Cand vulpea nu ajunge la struguri domnule profesor universitar ...
Ar mai fi de spus ca, articolele publicate de cercetătorii din România în prestigioasele reviste Nature şi Science au fost obţinute din ISI Web of Science, prin căutarea după ţările autorilor. De la înfiinţarea revistelor şi până la sfârşitul anului 2005 au fost publicate de către autori din România 3 articole în Science şi 8 articole în Nature (mai există câteva scrisori cu autori români publicate în Nature). Dintre acestea, au fost publicate în perioada 2000-2004, de către autori din universităţi, 3 articole, toate în Nature: 2 cu autori de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj (Z. Neda, E. Ravasz, L. Jozsa, M. Ravasz), ceea ce duce la un punctaj de 1,5 luând în considerare ponderarea în funcţie de ordinea autorilor, şi unul cu autori de la Universitatea din Bucureşti (G. Reid, M.L. Flonta), ceea ce duce la un punctaj de 1.
Numărul de articole indexate ISI publicate de universităţi în 2004 a fost obţinut prin extragerea din baza de date ISI a articolelor cu autori din România şi alocarea manuală a articolelor pe instituţii pe baza adreselor înregistrate din baza de date ISI; datele şi metodologia sunt disponibile online7.
Numărul personalului academic al universităţilor a fost obţinut pe baza datelor din Cartea Albă a cercetării universitare din România, editată de CNCSIS în 2005, prin însumarea numărului de profesori, conferenţiari, şefi de lucrări, asistenţi, preparatori şi cercetători pe care universităţile le-au declarat în această carte.
Ce articole au scris toarasii nostrii profesori universitari din Craiova, cu state vechi in vechiul regim? Dar cei de la Targu Jiu, Severin, Herculane, etc? RUSINEEE sau pardon, rusinica vorba carcotasilor.
In incheiere, vreau sa spun ca doar 41 de universitati din Romania au obtinut un scor peste 0, adica 0.45 de la universitatea 1 DEC. din Alba Iulia, Univ din Craiova nota1.62 iar Universitatea din Bucuresti nota 4.09, fiind universitatea romaneasca. Of doamne, si pana la nota 100, ce lung e drumul... Of, of, mai, mai. Va stau la dispozitie cu clasamentul celor 41 de universitati daca imi veti da adresa de mail a dumneavoastra. Va pun la dispozitie si materialul care sta la baza clasamentului, cu grafice si ce mai vreti dumneavoastra. Ca sa vedeti cat de departe este lumea universitara romaneasca de cerintele minime ale universitatilor din vest. De ce doresc din ce in ce mai multi studenti sa invete in occident, oare????????????????
Domnule Cocea, dvs nu aveti studii universitare de sunteti asa pornit impotriva scolii romanesti? Din pacate, nu-mi dati motive de a va banui ca ati absolvit vreo universitate din afara Romaniei...
Domnule Ionica, se pare ca nu ati inteles nimic iar parerea dumneavoastra despre mine chiar nu ma intereseaza - pentru acest capiol, parerea colegilor si a directorilor ma intereseaza cel mai mult. Ca sa revin la "pornirea" mea impotriva scolii romanesti, ei bine trebuie sa intelegeti ca NU EU SUNT PORNIT CI REZULTATELE SCOLII ROMANESTI DE ASTAZI. Eu am terminat facultatea in 1991 la Craiova, si de felul meu am fost autodidact pentru ca profesorii mi-au dat aceasta pornire si ambitie. A lauda "minunata" noastra scoala romaneasca de astazi, inseamna practic a ascunde gunoiul sub pres. Ce vreau sa spun? Scoala romaneasca, dupa 1994 (cand inca mergea sub inertia performantei din trecut) a suferit an de an mutilari in moralitate si profesionalism si a ajuns ca in prezent, MAJORITATEA profesorilor sa ceara mita pe fata fara sa-i deranjeze catusi de putin de breasla lor profesionala. Mai grav este faptul ca tinerii profesori au invatat asta inca din primul moment (vazand la cei in varsta) si cersitul a devenit ceva normal intr-o societate ce se doreste a fi europeana. Restul aspectelor, cum ar fi calitatea orelor, respectul cuvenit fata de profesie, etc, au devenit simple declaratii de paravan. Aceste considerente mi-am permis sa vi le comunic pe acest blog deoarece am avut ocazia sa cunosc proaspat ingineri angajati in fabrica unde lucrez, cu alte cuvinte, am avut ocazia sa cunosc "produsul" scolii romanesti din Romania anului 2009. Ne place sau nu, pres. Basescu a avut dreptate cand a criticat scoala romaneasca de astazi. Au vuit mogulii din presa prin vectorii scosi la atac, altii l-au sprijinit si in final, nimeni vad ca nu este deranjat de aceeasi cloaca a scolii romanesti. Poate doar noi, un pic, acum ...
In final, doresc sa va spun ca pacatul scolii romanesti ESTE ACELA CA NU O INTERESEAZA FEEDBACK-UL CARE AR TREBUI SA IL PRIMEASCA DE LA ABSOLVENTII EI. Scoala romaneasca se face ca nu is vede rezultatele pentru ca nimeni nu o sanctioneaza. Pasul catre un dezastru national nu este prea departe. Si atunci, odata cazuta in prapastie, nimeni nu o mai poate salva.
Trimiteți un comentariu