Am început anul trecut scriind despre promiscuitatea televiziunilor în goana după audienţă şi manelizarea programelor de revelion. Evident, nu mă aşteptam ca anul acesta programele tv de revelion să bată recorduri de audienţă prin stil, bun-simţ, umor sănătos sau promovarea de folclor autentic. Mă văd obligat să recunosc trista realitatea că s-a mai coborât cu o treaptă. Din ce în ce mai prost, din ce în ce mai slab interesul pentru publicul cult şi o frenezie nebună de a capta atenţia (a se citi audienţa) masei amorfe de telespectatori fascinaţi de talentaţii manelişti sau de geniul rromului Stătică. Poate că s-au schimbat obiceiurile şi, pe stil nou, românii sărbătoresc trecerea anului dând din buric, îmbrăcaţi după modelul lui State de România. Chiar aşa, care dintre politicieni va apărea cu cravată “de aur”?
Imaginea pe care o avem despre noi este falsă. Ne plângem că suntem ponegriţi de presa occidentală sau că politicienii din UE ne iau din ce în ce mai des în vizor. Care este adevărata noastră identitate? Unii dintre noi vorbesc de România profundă, cea care crede încă în idealuri, cea în care românii nu fac din furt şi parvenire nişte virtuţi, ba chiar bunul-simţ este ceva întâlnit la tot pasul. M-am tot întrebat cum de se explică discrepanţa dintre ceea ce arătăm şi ceea ce pretindem că suntem. N-am găsit un răspuns fără echivoc.
Dacă majoritatea dintre noi pretindem că facem parte din “România profundă”, cum de la suprafaţă ies grobianismul, manifestările tribale, analfabetismul de stat, birocratizarea hoţiei şi miştocăreala politicianistă?
Sunt excesele atât de puternice încât sufocă aproape orice încercare de a ne curăţa de noroi şi de a reveni la poziţia verticală?
Piţipoancele şi cocalarii de pe internet sunt exponenţiali sau oameni precum Dan Puric, Doina Cornea sau Neagu Djuvara?
România din seara de revelion de la tv a arătat că nu prea avem motive de optimism. Felul în care te distrezi este şi o modalitate de a te legitima şi de a-ţi crea o identitate în ochii celorlalţi. Promiscuitatea, justificată prin nevoia de audienţă, generează o continuă degenerare a gustului public, finalizată printr-o pervertire a identităţii. Maimuţărelile şi promovarea unor otrepe ordinare nu înseamnă altceva decât acceptarea prostituării întregii naţiuni, ca un fatalism al istoriei recente. Scriu aceste rânduri şi ştiu deja că aproape este totul tardiv. Modelele pe care tinerii şi le-au fixat au conturi grase în bănci, maşini luxoase, se exprimă bolovănos şi doar întâmplător fac acordul între predicat şi subiect. Oamenii de succes, pe care din ce în ce mai mulţi tineri vor să-i copieze sunt “şmecheri” din politică, au amante care apar în tabloide sau îşi promovează odraslele şi rubedeniile în funcţii fără a ţine cont de criteriul competenţei.
Da, mă tem că “România profundă” este spectatoare la România reală, cea care dă cu frenezie bine din buric.
5 comentarii:
Trebuie sa ne reamintim ca televiziunile au doua componente: cea manageriala si cea redactionala. Asadar, manelizarea televiziunilor se face cu acordul ambelor parti. Si eu am observat degradarea pe an ce trece a calitatii emisiunilor TV. Din fericire, oferta televiziunilor este coroborata cu caracteristicile tehnice ale televizoarelor. Astfel, avand telecomanda, pot foarte usor sa trec peste acele programe sau chiar televiziuni care isi fac ca prioritate absoluta DECADENTA profesionala. Ar fi multe de discutat pe aceasta tema. De exemplu, putem sa avem o elita a mass-mediei impreuna cu o clasa politica execrabila, administratie publica jalnica, magistrati care au facut ca simbolul lor "balanta" sa atarne intr-o parte si in cele din urma conationalii nostrii care au facaut ca non-valoarea sa fie promovata ca valoare cotidiana? Evident ca nu. Toate sunt legate intre ele si care definesc societatea romaneasca.
Si eu subscriu la ideea ca imaginea care o avem despre noi este falsa. Ne complacem in teorii cum ca suntem foarte destepti, uitand de faptul ca inteligenta unor FOARTE putini conationali care s-au afirmat in afara granitelor, este prezenta doar la 1% dintre romani. Pe plan intern, in loc sa evaluam ceea ce nu merge, ne place sa criticam INTODEAUNA ce face celalalt si sa nu vedem ce facem fiecare. Si asta reprezinta o boala nationala, o adevarata PANDEMIE. Ne este frica sa ne recunoastem partile slabe astfel incat dupa evaluare sa putem merge in continuare pe drumul cel corect. Am mai observat si altceva mult mai periculos decat balaceala cotidiana a politrucilor. Este binestiut faptul ca orice societate (fie ea si avansata) isi are slabiciunile ei. Nu stiu cum facem, dar noi ne raportam numai la ceea ce ne convine de la societatea X sau Y, si de obicei ne raportam CU PREMEDITARE la aspectele lor negative. Ca un suprem, revenind in politica, trebuie sa ne uitam la Constitutie. Am copiat majoritatea pasajelor din constitutia franceza asa cum ne-a convenit, din cea germana, etc si a iesit un aluat care se potriveste perfect cu mocirla actuala. Ar fi fost culmea sa fi avut o Constitutie logica, o legislatie armonizata cu bunul simt dar cu o clasa politica preocupata doar de interesul personal, cu o justitie partinitoare, adica tocmai cu societatea romaneasca care este definita de prezent. Excesele ar fi fost identificate ca fiind puternice intr-o societate normala, cu o educatie serioasa si protejata de sistemul de valori ale societatii. Din aceasta cauza, societatea romaneasca a intrat intr-o coma profunda deoarece chiar si elitele se complac in aceasta mizerie nationala. Ca un exemplu, sa ne uitam cine este presedinte la organizatia PSD Bucuresti, "care este" si peste Cristian Diaconescu, si peste Mircea Geoana, etc. Aaaa, era sa uita ceva din Romania profunda. Va mai aduceti aminte de episodul acela cu Mazare cand defila cu nesimtire pe un podium imbracat cu costumatie hitlerista? Ei bine, NIMENI din Romania nu a luat act despre aceasta periculoasa sfidare a unui politician "de marca" asupra istoriei noastre, fiind totodata si un subiect sensibil pentru comunitatea internationala. Norocul nostru a fost din nou mass-media internationala care a tras un semnal de alarma asupra neo-fascistului Mazare. Cum traim in Romania profunda, nu s-a intamplat nimic cu acest personaj deoarece acesta a invocat ca nu a stiut de connsecintele unui astfel de gest ...
De aceea, eu cred ca "Romania profunda" se confunda in prezent cu "Romania reala" pentru care am avut grija sa ne etichetam ca fiind "tara tuturor posibilitatilor" - pentru ca ne-am obisnuit deja sa ne vaccinam de fiecare data pentru a nu vedea "barna din fata ochilor" ...
Nu, in privinta gestului nesimtit al lui Mazare va inselati: reactiile din tara au fost numeroase, inclusiv ale unor politicieni din partidul sau.
Privindu-l pe IRESPONSABILUL Mazare, care a aparut cu fiul sau defiland in costumatie hitlerista, pot sa va spun ca reactiile au fost modeste si de aceea le-am catalogat ca fiind inexistente. Dupa ce mass-media internationala ne-a aratat din nou cu degetul, a fost o foarte mica agitatie pe sticla televiziunilor ca apoi, a doua zi, sa dispara in totalitate. Despre colegii de partid al extremistului Mazare de la psd, ce sa zic ... Asa de mult au "reactionat", incat s-au grabit pe televiziunile mogulilor in campania electorala care a trecut (pe Realitatea TV si Antenele) sa-l promoveze ca port-drapel al luptei politice impotriva lui Basescu / PD-L. Sau poate ca avem definitii diferite in ceea ce priveste o reactie. Cat despre masurile ce ar fi fost necesare dupa "reactii", ar fi prea mult ca sa vorbim. Nu am ajuns inca in faza unei evolutii post embrionare in politica romaneasca pentru ca asa ii place societatii romanesti ...
Aveti perfecta dreptate cand vorbiti de pervertirea gustului public. Insa aceasta este economia de piata si capitalismul de cumetrie. EBA, si Honoriu Prigoana sunt niste urmasi ai lui Nicu Ceausescu.
Capitalismul de cumetrie a fost un termen corect inventat de catre Ion Iliescu pentru baronii locali ai lui Adrian Nastase. Va mai amintiti, nu? Era prin 2004 ... Adica este vorba despre prietenii actualului PNL. Si fiindca veni vorba de capitalismul de cumetrie, as dori sa adaug si eu pe lista ta pe Bogdan Olteanu, FINUL LUI Calin Popescu Tariceanu. Dintr-o intamplare, a ajuns presedintele camerei deputatilor pe timpul nasului in guvernarea liberala dar totodata a devenit nu demult si vicepresedinte al BNR cu ajutorul fratilor de stanga de la psd. Nu sunt un fan al lui Nicu Ceausescu, doamne fereste, dar daca tot l-ai amintit, sa stii ca a terminat facultatea la Oxford. Asa ca sincer, nu prea inteleg eu comparatia cu Nicu Ceausescu. In schimb, as putea sa spun o deosebire majora: atat EBA cat si Prigoana Jr, au fost / vor fi alesi in mod democratic de catre votanti din colegii uninominale. Atata timp cat votul este democratic si constitutional, nu vad care este problema. Hai sa luam un alt exemplu, mai de pe la noi: este vorba de un ilustru anonim Ionut Stroie, ditamai deputat PNL de Dolj (cam de varsta lui Prigoana Jr). Stie cineva ce a facut acest individ pana a fi deputat? Dar dupa? A lucrat pe undeva, a pus vreun surub pe undeva in judetul asta? Si totusi, a ajuns deputat PNL de Dolj... Macar Prigoana Jr. a inceput munca de jos fara a-i fi rusine. Dar sa nu ne pripim. Hai sa asteptam rezultatul alegerilor si apoi sa vorbim despre o candidatura sau alta. Eu sunt de principiul ca atunci cand decidem sa criticam, sa vedem si mizeria din "partea cealalalta" daca vrem sa fim corecti si obiectivi si sa nu cadem in plasa mogulilor de presa scrisa si vorbita...
Trimiteți un comentariu