Cătălin Avramescu reacţionează, pe blogul personal, ca o mahalagioaică iritată că împotriva celui pe care l-a susţinut, adică preşedintele Băsescu, se găseşte unul să critice. Şi cum acest critic de serviciu este Crin Antonescu, liderul PNL, replica lui Avramescu este furibundă.
La Realitatea TV, Antonescu l-a atacat pe Băsescu. Nimic nou... Avramescu spune că ,,absolventul fara elevi,, - adică Antonescu - a comis două erori impardonabile pentru un absolvent de istorie...
Dar iată ce a scris Avramescu - ,,Aveam de gind sa las politica pina dupa Sarbatori. Se vede insa ca politica nu ne lasa pe noi. Chiar in aceste momente Crin Antonescu ofera un spectacol jenant la Realitatea TV.
A afirmat, printre alte enormitati, ca impotriva lui Traian Basescu a fost o adevarata “Armada”, “ca la Nicopole”.
Cineva care a terminat Istoria ar fi trebuit sa stie ca termenul “Armada” desemneaza o flota. De obicei termenul trimite la flota care a fost trimisa impotriva Angliei in 1588, nicidecum la armata cruciata de la Nicopole (1396).
Gafa aceasta vine dupa citeva zile de la declaratia aceluiasi Crin Antonescu conform careia Eltin ar fi “pus tunurile pe Parlament”. In realitate, Eltin s-a pus in calea tunurilor intoarse de pucisti, in 1991, inspre Parlament.
In rest, variatii pe tema “Jos Basescu!”. I-a spus cineva acestui om ca alegerile s-au terminat?...,,
Dacă prima observaţie este corectă prin semnalarea erorii lui Antonescu (armada...), cea de a doua trădează o necunoaştere a istoriei recente chiar de către Cătălin Avramescu.
Am subliniat în textul preluat de pe blogul său că Elţîn chiar a pus tunurile pe parlament - Casa Albă - lucru petrecut în octombrie 1993.
L-am cunoscut pe Cătălin Avramescu şi pot depune mărturie că este un intelectual autentic, unul dintre tinerii de care depinde viitorul european al României. Cine ştie, poate este prea mult însă îmi place să exagerez uneori... Spun acest lucru tocmai pentru a sublinia amărăciunea pe care mi-a produs-o acum, prin ura sa de care se lasă stăpânit faţă de preşedintele PNL. Eroarea sa este cu mult mai urâtă decât cea comisă de Antonescu. Nu poţi să-l urechezi pe un alt intelectual când comiţi, la rândul tău, o eroare grosieră. Zău aşa, intelectualii pătimaşi sunt tot atât de dizgraţioşi precum dansul tancurilor în Piaţa Tiananmen.
3 comentarii:
D-le Firica, va multumesc pentru comentariul la adersa subsemnatului. Din pacate, istoriceste vorbind, am o observatie. In Octombrie 1993 Parlamentul rus era deja dizolvat printr-un decret al Presedintelui. E o diferenta fata de momentul 1991, cind am avut de-a face cu o lovitura de stat clasica, anti-liberala.
Dvs. credeti ca observatia mea in raport cu erorile lui Crin Antonescu este motivata de "ura". Nicidecum, d-le Firica. Doar de stupefactie. De stupefactie ca cineva care a terminat Istoria poate sa comita asemenea erori (de aceea cu 'Churchill presedinte" mai e nevoie sa amintesc, pe linga cele semnalate pe blogul meu?).
Acum, sa crezi ca pucistii comunisti baricadati in cladirea Sovietului Suprem, in Octombrie 1993, simbolizau libertatea si ordinea de drept, in opozitie cu "tiranul" Eltsin care "a pus tunurile pe Parlament", inseamna sa aderi la o versiune butaforica a istoriei contemporane. In nici un caz la o istorie lucida, liberala. Asta face, din pacate, Crin Antonescu, cu genul acesta de exemple.
Cu modestie, v-as semnala, la obiect (sper!), si un editorial pe care l-am publicat acum citeva saptamini in "Bursa":
http://www.bursa.ro/on-line/s=editorial&articol=65972.html
Va urez un An Nou bun.
Catalin Avramescu
Domnule Avramescu, sarcasmul la adresa lui Crin Antonescu m-a condus la concluzia din comentariu. Nu cred ca m-am inselat... Da, recunosc, este stupefiant sa constati ca oameni instruiti comit erori impardonabile, cu atat mai grave cand sunt in spatiul public. Oricum, va respect punctul de vedere chiar daca am rezerve asupra traiectoriei care pare sa-l aiba si cel de-al doilea manat al presedintelui Basescu.
Urmaresc diversele dvs comentarii sau interventii publice si de aceea am facut si cateva referiri (sincere) despre locul pe care-l ocupa intelectualul Catalin Avramescu.
Sarbatori Fericite si un An Nou cat mai bun!
Problema, d-le Firica, nu este ca oameni politici, fie ei si absolventi de Istorie, ofera referinte gresite. Oricui i se poate intimpla. Si mie. Nu e nici macar seria de erori (e drept, cam lunga deja, in cazul d-lui C.Antonescu).
Problema e daca nu cumva intram in zona inacceptabilului moral atunci cind - spre exemplu - enuntam comparatii de genul "Traian Basescu fata de Parlament are aceeasi atitudine ca Hitler fata de Reichstag" (ati recunoscut un "argument" propus de personaje de la PS-D).
Pot intelege criticile la adresa actualului Presedinte. Dar nu pot intelege aceasta retorica exorbitanta si, in fond, imorala. Victimele dictaturilor merita ceva mai multa consideratie. A utiliza memoria unor asemenea momente in lupta politica de la televizor, pe Dimbovita, e o lipsa de respect. Nu doar de precizie istorica.
Va doresc si eu sarbatori fericite!
Trimiteți un comentariu