marți, 15 decembrie 2009

Iarna e ca vara!

Prima ninsoare mai serioasă ne-a luat prin surprindere. În Craiova s-a circulat prost. Nici nu se putea altfel în ţara preşedintelui care a găsit de cuviinţă să se scuze printr-o explicaţie infantilă: “Iarna nu-i ca vara!” Imbecilii au succes, le merg afacerile şi cresc în sondaje direct proporţional cu numărul situaţiilor în care ne iau la mişto. Scriu şi sunt nervos din pricina tratamentului mizerabil de care avem parte!

Descurcăreţii aceştia plătiţi din bani publici ne dau cu tifla şi se folosesc de impozitele plătite de noi, pentru a-şi umfla muşchii şi buzunarele. Printr-un contract cel puţin dubios, votat de consilierii locali, Primăria Craiova plăteşte zeci de utilaje ale unei firme privilegiate. Respectiva firmă cocoşită a fost izgonită din capitală de Sorin Oprescu şi aciuată pe lângă primarii uşor impresionabili prin dosare penale. Şmecherii s-au mutat repejor în provincie, unde au găsit contracte de asfaltat pe bani grei, sumele prevăzute iniţial în contracte fiind ulterior majorate din motive halucinante, aşa cum s-a petrecut nu doar în Craiova, ci şi în Râmnicu Vâlcea, un alt oraş cuprins de febra borduriadei. Deh, ce să-i faci, nu este singura asemănare dintre urbea noastră şi cea păstorită de Gutău, un edil care se luptă mai mult cu dosarele decât cu problemele cetăţenilor.

Tot romantismul piere când îţi pocneşte altul maşina şi ridică din umeri, arătând cu degetul către cei plătiţi gras pentru deszăpezirea pe care n-o fac. S-au produs mai mult ciocniri în lanţ şi un număr incredibil de mare de accidente uşoare. Evident, paguba o vor plăti cei care au avut ghinionul de a se întâlni cu şoferi mai puţin experimentaţi în patinajul pe zăpadă. Ieri-dimineaţă, am văzut mai multe utilaje dotate cu pluguri, alergând cu viteză spre destinaţii greu de ghicit, deşi stratul de zăpadă nu permitea folosirea acestora. Nu am zărit niciun utilaj care să împrăştie soluţie antipolei sau pentru topirea zăpezii. Cică mai întâi este îndepărtat omătul, apoi se împrăştie cu substanţele miraculoase. Dacă soarele ar fi rezolvat treaba în locul celor conduşi de un director cu nume predestinat explicaţiilor sofisticate - Ciobanu -, ne-am fi lăudat cu poziţionarea sudică şi am fi făcut ceva pe logica fracturată a individului. Din nefericire, nu directoraşul respectiv este vinovat, ci şmecherii care au ticluit încă un contract de drenat banii din bugetul local. Auzi la ei, cică plătim staţionarea utilajelor pentru 120 de zile şi vor fi folosite vreo 20.

Cam scump ne costă deszăpezirea inginerească la care visa primarul. Mai bine se organizau pentru una eficientă, pentru a ne scuti de aventuri matinale şi de deplasări pe la firmele de asigurări auto. Dar nu cumva pretenţiile noastre sunt prea mari de la aceşti băieţi deştepţi, care storc bani din buget fie iarnă, fie vară? Din acest punct de vedere, iarna e ca vara!

Niciun comentariu: