Batjocorirea însemnelor României nu va mai fi infracţiune în noul Cod penal. Din simplul motiv că aşa vrea nu ştiu ce comisie de specialişti şi ministrul Predoiu. În gândirea ticăloşilor care au scornit o aşa de mare reformă a Codului penal, tricolorul poate fi folosit drept hârtie de şters la dos sau preş pentru politicieni, când ies de la birt. Ce simbol mai sfânt are un militar care îşi apără ţara sau se află în misiune departe de patrie decât tricolorul? Pe ce ar mai putea jura un apărător decât pe ceea ce orice bărbat care îşi dă viaţa pentru neamul său îşi doreşte ca sicriul să-i fie acoperit cu steagul pe care l-a slujit?
Explicaţia oferită pentru dezincriminarea penală a batjocoririi simbolurilor statului român pare desprinsă din gândirea peltică şi onoarea peticită a actualului ministru al Justiţiei: “Renunţarea la infracţiunea de ofensă adusă unor însemne reprezintă concluzia la care s-a ajuns în urma analizării necesităţii acestei incriminări, dar şi a proporţionalităţii dintre natura şi severitatea mijloacelor de constrângere pe de o parte, şi importanţa valorii sociale ocrotite prin aceste mijloace pe de altă parte. În ceea ce priveşte necesitatea incriminării unei asemenea fapte nu există argumente care să susţină în mod rezonabil menţinerea acesteia în sfera de protecţie penală, în condiţiile în care practica judiciară e aproape inexistentă în această materie. “Vai de capul vostru de specialişti în număratul dudelor verzi, măi băieţi! Ori trăiţi pe sub pământ ori sunteţi aşa de proşti încât să naşteţi absurdităţi pe care să le propuneţi drept normă într-o societate europeană. Respectivii anonimi şi Predoiu nu consideră că valoarea socială a tricolorului sau a însemnelor naţionale e atât de mare pentru a justifica o pedeapsă dură, fără echivoc, oferind şi o protecţie penală. Acest lucru nu arată decât o ruptură totală cu valorile pe care oamenii simpli le respectă şi cer, la rândul lor, să fie respectate.
Pur şi simplu Predoiu este un nesimţit. Nu are deloc responsabilitatea actelor asumate şi propuse premierului. Dacă Guvernul Boc şi-ar fi asumat răspunderea guvernamentală pentru Codul penal, Codul de procedură penală, Codul civil şi Codul de procedură civilă, şi-ar fi pus ştreangul de gât. Chiar dacă ar fi fost adoptate, în timp şi-ar fi dovedit toxicitatea lor şi preţul politic ar fi fost usturător de mare. Sunt prea multe prostii cuprinse în cele patru coduri pentru a mai încerca să salvăm ceva prin dezbateri făcute la repezeală. Pur şi simplu ar fi trebuit retrimise lui Predoiu fără a mai mima îndreptarea lor prin aşa-zise observaţii şi dezbateri. Nimeni de societatea civilă sau de breasla juriştilor nu a fost consultat. Simulacrul de dezbatere pe care Ministerul Justiţiei pretinde că l-a organizat nu ţine loc unei consultări reale. Ceea cea a ieşit până la urmă din cazna unei comisii de specialişti în copierea unor pasaje din legislaţia altor ţări este un hibrid, o monstruozitate, pe care n-o vom putea înfrumuseţa oricât de multe operaţii estetice i-am face. Singura soluţie ar fi înlocuirea unui ministru arogant şi superficial, apoi o nouă încercare de a croi corect cele patru coduri de către specialişti şi societatea civilă. Din păcate, lucrurile simple nu sunt chiar atât de uşor de acceptat şi de înţeles de politicieni.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu