În urmă cu aproape 20 de ani, pe străzile României se petreceau evenimente similare celor din Moldova. O mână de comunişti sprinţari încercau să pună mâna pe putere, după alungarea lui Ceauşescu. Lui Ilie Verdeţ, ex-premier în Epoca de aur, nu i-a reuşit figura. Revoluţionarii din clădirea fostului Comitet Central al PCR i-au dat peste cap planul de a prelua puterea, prin constituirea unui Guvern. Apoi s-a declanşat diversiunea prin care Ion Iliescu şi Frontul Salvării Naţionale s-au declarat emanaţii revoluţiei, fraudând alegerile din 20 mai 1990. Protestele din Piaţa Universităţii declanşate înainte de sufragii şi continuate pentru a denunţa abuzurile urmaşilor lui Ceauşescu au fost înăbuşite în sânge de minerii lui Miron Cozma.
Revoluţia tinerilor din Basarabia a surprins prin violenţa cu care a început. Mi-au amintit de răbufnirea violentă a demonstranţilor din Piaţa Universităţii din Bucureşti din data de 13 iunie 1990. Provocările autorităţilor au făcut ca trupele trimise în apărarea Parlamentului Republicii Moldova să ia o bătaie precum năvălitorii la Posada. După ce sediile Parlamentului şi Preşedinţiei au fost “cucerite”, demonstraţiile au continuat paşnic în centrul Chişinăului, arătând că mişcarea de protest împotriva fraudării alegerilor de către comunişti nu este nici pe departe o lovitură de stat. Va urma o represiune similară cu aceea organizată de Ion Iliescu în 1990? Cum va reacţiona comunistul Voronin? Preşedintele bolşevic al Moldovei a dat vina pe “agenturile” străine, aşa cum o făcea şi Ceauşescu, cât şi pe demonstranţii fascişti, aşa cum şi Ion Iliescu dădea vina pe legionari. Aşa reacţionează comuniştii când simt că pierd puterea. Niciodată comuniştii nu au cedat puterea de bună voie, ci au pierdut-o în urma protestelor de stradă, cum s-a întâmplat în fostul lagăr comunist, în Ţările Baltice, Ucraina, Georgia şi în celelalte republici ex-sovietice.
Sunt surprins că observatorii internaţionali n-au semnalat imposibilitatea opoziţiei de a avea acces la televiziunea publică şi nenumăratele încălcări ale Legii electorale. În timp ce puterea comunistă a folosit fără oprelişte orice mijloace în campania electorală, având la dispoziţie fonduri publice din care au cheltuit ilegal, opoziţia a fost hărţuită în permanenţă. Consultanţii liberalilor din Moldova au fost reţinuţi şi expulzaţi în România. La alegeri, morţii “au votat” în favoarea comuniştilor lui Voronin. Permite Europa o enclavă comunistă, pro-moscovită, în coasta sa?
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu