marți, 3 iulie 2012

Vara asta vreau să dorm!


Premierul i-a propus preşedintelui să demisioneze simultan. Mai în glumă mai în serios, vor s-o facă împreună, solidar, ca o continuare a jocului stupid „care pe care”. De acord! S-o facă împreună şi să nu mai candideze la nicio funcţie! Ne-am uita în jurul nostru şi constatarea ar fi una simplă, dezarmantă pentru cei doi mai înainte menţionaţi: sunt o sumedenie de oameni oneşti care i-ar putea înlocui şi ne-ar merge mai bine. Conflictul celor doi, în care părem captivi aidoma turiştilor refugiaţi în cuşca leului care tocmai a evadat, se va purta fără ca protagonistul să ţină cont de pierderile colaterale sau consecinţele pe termen lung pentru ţară. Este un duel care-i place lui Băsescu şi la care se crede imbatabil. Pe lista sa lungă de victorii în meciurile unu-la-unu sunt Roman, Năstase, Oprescu, Geoană, Tăriceanu şi alţii cu nume mai puţin sonore. Dacă va continua să cadă în plasa lui Băsescu, mă tem că dottore Ponta va sfârşi pe panoplia cu trofee prezidenţiale.
Strategia preşedintelui este evidentă. L-a atras pe Ponta într-o confruntare aproape personală, dusă cu arme măsluite (ah, Serviciile!), pentru a-l despărţi de Antonescu şi resursele USL. Liderul PNL a simţit că Băsescu vrea sânge şi a preferat să dea toate răspunsurile doar din calitatea de co-preşedinte al USL, punctând mereu cu argumente privind eficienţa unei structuri politice unite în lupta cu resturile armatei prezidenţiale. În schimb, Ponta a răspuns provocărilor. Scandalul Năstase, dosarul plagiatului şi polemica „ghici cine merge la Bruxelles” sunt tot atâtea trepte coborâte de premier în sondajele de opinie, semnele pierderii de încredere devenind evidente. Numirile neinspirate de la Educaţie şi alte sincope ale echipei guvernamentale erau suficiente pentru a complica destul de mult startul. Primele 50 de zile nu au făcut decât să-i aducă lui Ponta imaginea de politician dispus să intre în dispute sterile cu luxul de a abandona agenda publică. Vocile care reclamă lipsa de măsuri economice şi financiare se înmulţesc, iar contraargumente nu sunt la îndemână.
Vara asta vreau să dorm! Şi să mă trezesc după ce respectivii domni îşi vor rezolva problema. Indiferent cum, de maniera în care vor tranşa disputa, cei doi ar face bine să ne scutească de meciul lor. Fie că o vor arde golăneşte pe vreun tăpşan, fie că îşi vor încrucişa forţele într-o beţie cruntă măcar s-o facă odată. Întreţinerea unui scandal permanent nu va face decât să-i servească lui Băsescu în planul său de a stârni valuri. Singurul verdict adevărat va fi dat de urne. Aşadar, cine ia în seamă orice fleac prezidenţial şi orice dosar croit pentru manipulare nu are decât să piardă timpul. Toamna va fi cu mult mai spectaculoasă!
EDITORIALSĂPTĂMÂNA ÎN OLTENIA (nr 32/ 2012)

Niciun comentariu: