marți, 31 iulie 2012

O întrebare la care nici Șova nu poate răspunde


A fost și referendumul. Bilanțul: bani irosiți, cetățeni învrăjbiți, imaginea țării făcută țăndări. Un elan demolator greu de întâlnit la alte popoare. De construit, s-a ridicat doar un zid între oameni care nu aveau nimic de împărțit, ba chiar s-au destrămat prietenii. O vară a vrajbei naționale și o furtună de ură apărută ca din senin. Însă toate tensiunile acumulate, fie că erau politice, sociale sau economice, nu prevesteau suspendarea președintelui Băsescu. Prezența la referendumul care a urmat a fost slabă și, în ciuda confirmării impopularității actualului președinte, va urma o invalidare. Să nu dramatizăm: a fost un nou episode al luptei pentru putere între haitele politice. Întrebarea firească este de ce atacul a fost declanșat cu o așa de mare grabă, pe toate fronturile, fără a se lua în calcul și “zidul de apărare” al lui Băsescu reprezentat de Curtea Constituțională (CC)?

Chiar dacă legea de organizare a referendumului fusese modificată în grabă era previzibil că se va “întâmpla” ceva la CC. A apărut acea condiționare a procentului de 50 la sută și totul a mers în favoarea lui Băsescu. Totuși, în ciuda semnalelelor, USL a mers înainte și a dat cu capul în gard. Stranie ideea de a provoca un referendum vara. Oricine își dă seama că alegerile sau orice consultare electorală în anumite momente din an nu sunt receptate corespunzător din cauza calendarului. Nu electoratul este de vină în astfel de situații. Nu este vorba de caniculă sau altceva, ci pur și simplu de imposibilitatea prezenței la vot. Cum ar fi organizarea de alegeri de Crăciun sau de Paște? Totuși, strategii USL au gândit că a venit momentul suspendării și s-au pus pe treaba. Cum a ieșit, se știe. În vreme ce puterea încerca să adune prin orice mijloace voturile necesare demiterii președintelui, utilizând la greu urne mobile și turiști electorali, ceilalți strigau că se fură chiar și când se priveau în oglindă. Exagerări din ambele părți pentru a înclina balanța. Fără succes, învinși fiind toți, indiferent de opțiune, indiferent dacă ne-am prezentat la vot sau nu.

De ce acum a fost lansat acum atacul decisiv al USL la adresa lui Băsescu? Doar fuseseră înlocuiți președinții de la Senat și Camera Deputaților iar toate sondajele arătau că USL se îndreaptă către victorie la alegerile parlamentare din toamnă. Victoria de la alegerile locale ar fi trebuit să aducă liniște în tabăra puterii și să pregătească pe îndelete scrutinul parlamentar. În schimb, s-a preferat asumarea inutilă a unui risc reprezentat de forțarea capacității unei echipe electorale deja epuizată la alegerile locale. O întrebare la care nici Dan Șova, penibilul senator care număra voturi imaginare și anunța victoria ireală, nu poate să răspundă. Sau, cine știe, poate va da un răspuns așa cum a făcut-o când a negat suferința evreilor din România în anii tulburi ai Celui de-al Doilea Război Mondial. O va face tot hilar, rupt de realitate, rinocerizat și dornic să parvină la putere, ca foarte mulți din jurul său, călcându-i în picioare pe cei care nu sunt de acord cu el.

Niciun comentariu: