sâmbătă, 10 aprilie 2010

La Parlamentul European de la Bruxelles, europarlamentarii au aplaudat «Schimbarea la faţă a Craiovei»

“Rădăcinile româneşti ale Europei” este genericul sub care, la Parlamentul European din Bruxelles, s-a desfăşurat una dintre cele mai eficiente acţiuni de promovare a valorilor româneşti şi a imaginii Craiovei, eveniment organizat, miercuri, în capitala Belgiei de către europarlamentarii Marian Jean Marinescu, vicepreşedinte al Grupului Partidului Popular European (PPE), şi Sebastian Bodu. Prezenţa numeroasă a liderilor grupurilor din Parlamentului European, a ambasadorilor acreditaţi şi, mai ales, a aproape tuturor europarlamentarilor PDL, a făcut ca Sala “Yehudi Menuhin” să fie gazda unei seri româneşti de succes. Cu sprijinul europarlamentarului Marinescu, volumul “România şi Vechea Europă” a putut fi editat de scriitorul craiovean Constantin Barbu şi lansat într-o companie selectă. Fără a face o enumerare care ar risca să fie mult prea lungă şi de a face omisiuni din neatenţie, remarcăm şi de această dată prezenţa discretă a comisarului european pentru Agricultură, Dacian Cioloş, cel care a primit entuziasmat lucrarea prezentată. În cele aproape 300 de pagini ale cărţii, autorul a selectat o serie de documente şi scrieri originale (Eminescu, Dimitrie Cantemir, Noica, Cioran, Vasile Pârvan, Şora), care demonstrează că România este vatra a ceea ce istoricii numesc Vechea Europă. Tradiţia şi vocaţia europeană a României sunt demonstrate prin voinţa de a construit o punte de legătură şi de dialog cu Europa, prin poarta deschisă de Parlamentul European şi celelalte instituţii ale Uniunii Europene.
Din nefericire, din partea municipalităţii Craiova nimeni nu a considerat oportun să participe le eveniment, însă consilierul local Dan Cherciu a făcut ca măcar o instituţie din Cetatea Băniei să fie prezentă printr-un reprezentant, mai ales că la eveniment au luat parte importanţi oameni de afaceri şi politicieni din comisiile economice ale Parlamentului European.

Revista INTERVIEW, număr special bilingv

Lansat în cadrul serii româneşti de la Parlamentul European din Bruxelles, numărului special al revistei craiovene INTERVIEW a avut ca temă “Schimbarea la faţă a Craiovei”, subiect abordat în materiale ample şi în interviuri cu personalităţi locale, precum şi în analize ale unor evoluţii ale presei confruntate cu criza economică. Pentru a asigura o circulaţie cu adevărat europeană, numărul a fost realizat într-o grafică originală şi a fost tradus integral în engleză. Filmul documentar “Schimbarea la faţă a Criovei”, realizat de jurnalistul Tiberiu Pătru, a primit aplauzele europarlamentarilor şi a fost proiectat pe întreaga durată a manifestării. Revista a avut ataşat câte un DVD, acesta conţinând filmul subtitrat în engleză. Marian Jean Marinescu a remarcat utilitatea acestui demers jurnalistic şi cultural prin care ne putem prezenta în faţa occidentalilor:

“Nu este vina celor din Occident, care nu ne-au putut cunoaşte vreme de aproape o jumătate de secol. Gândiţi-vă că majoritatea celor care conduc instituţiile europene şi fac politică la vârf în Europa Occidentală nu au învăţat la şcoală despre noi decât că eram o ţară prizonieră în spatele Cortinei de Fier. Eforturile noastre vor trebui să fie înzecite pentru a ne prezenta lucrurile autentice şi patrimoniul valoros al Românei, ca o contribuţie la edificarea unei Europe unite.”

Stolojan a dansat la concertul trupei «Amadeus»

Finalul evenimentul l-a constituit concertul formaţiei de muzică clasică “Amadeus”, îmbinarea între prezentările de carte sau dialogurile pe teme istorice şi ritmurile antrenante ale celor patru fete stârnind alte ropote de aplauze. Chiar şi Teodor Stolojan a simţit nevoia să valseze câteva minute după ce Sebastian Bodu, în rol de anfitrion, a dat startul unui concert ritmat. La finalul evenimentului, după ce a împărţit zeci de exemplare ale volumului “România şi Vechea Europă”, europarlamentarul Marinescu a remarcat faptul că felul în care Craiova a fost prezentată, prin materiale şi participanţi, este similar cu modul de promovare al marilor oraşe europene: “Craiova a fost prezentată în acelaşi fel în care o fac marile capitale europene. Un oraş în care, mai ales după ce vezi filmul documentar, ţi-ar plăcea să trăieşti!”

Un comentariu:

Cocea Romulus spunea...

OK, a promova imaginea unui oras e una si a-i aduce pe occidentali aici e alta. Craiova este un oras frumos de descris cu pacatul ca e locuit... Craiova europeana inseamna doar centrul, Calea Bucuresti, bul. 1Mai si cele doua parcuri. Cu asta am spus cca.35% din oras. Restul Craiovei se cufunda fie la nivel de inceput de secol XX fie la mijloc de secol XX in ceea ce priveste infrastructura si curatenie.
Sincer, nu stiu ce teme a abordat cartea "Romania si Vechea Europa" dar daca este sa facem o paralela la prezent, Romania nu are nicio legatura cu societatile occidentale vechi: nici la oranduirea sociala, nici la moralitate, nici la cultul muncii si a respectului fata de cetatean; ca sa nu mai vorbim despre clasa politica si moralitatea ei.
Poate imi veti spune ca nu am dreptate sa judec asa de aspru Craiova. Si totusi, lipsa administratiei publice locale imi confirma faptul ca promovarea Craiovei este o chestiune artificiala. PENTRU CA MUNICIPIUL CRAIOVA SA DEVINA UN ORAS EUROEAN, NE TREBUIE UN PRIMAR DE FACTURA EUROPEANA. Eu il vad pe Dan Cherciu un primar care indpleste toate standardele europene de moralitate, caracter si actiune. Nu este snob si nu canta muzica lautareasca.
Demersul lui Marinescu de a prezenta pe un DVD orasul Craiova, mi se pare ridicol. Sunt convins ca pe acel DVD nu sunt cuprinse suburbiile Craiovei sau cartierele marginase-chiar Craiovita Noua, unde strazile principale arata bine iar cele secundare sunt aidoma cartierelor marginase.
Mai mult, pentru mine Marinescu este o bestie a Craiovei care ar trebui eliminata definitiv din politica. Sa nu uitam ca din cauza lui Marinescu si a PD-ului/PSD, fabrica de avioane din Craiova a fost DISTRUSA DELIBERAT datorita orgoliilor personale. Fabrica de avioane din Craiova a avut sanse uriase de a se privatiza, poate chiar inaintea fostului Oltcit, dar gandirea comunista a lui Marinescu si a lui Berceanu a blocat orice initiativa de privatizare a acesteia. Si ca sa fie un facut, sprijinul celuilalt nemernic Victor Peta, liderul de sindicat de acolo, a facut ca in prezent, fabrica de avioane sa fie o fabrica care mai prezinta interes doar pentru dezvoltatorii imobiliari.
Ca o concluzie, Craiova politica si administrativa din prezent nu are nicio legatura cu Europa occidentala iar acest lucru se va petrece NUMAI ATUNCI CAND VOM ALEGE UN PRIMAR DESCHIS LA VALENTELE EUROPENE CARE SA FIE INCONJURAT DE UN CONSILIU LOCAL ADECVAT ACESTOR POLITICI EUROPENE. Pana atunci, Craiova e un oras in care probabil ca ti-ar placea sa traiesti DAR NU SA LOCUIESTI!!!