joi, 1 aprilie 2010

Teo, îţi ţin pumnii!

Teo Trandafir candidează pentru un loc în Parlamentul României. Da, este o ştire de pus pe prima pagină, şi nu de expediat pe la rubricile mondene. Chiar dacă nu este vorba de intrarea pe scena politică a unui teoretician al doctrinelor politice sau un laureat al premiului Nobel pentru economie, pasul făcut de jurnalistă merită salutat. Evident, am înregistrat aceleaşi opinii negative din partea unora care s-au vexat că a dat presa pe politică şi nu s-ar pricepe. La o adică, de ce un ziarist nu s-ar descurca din postura de parlamentar, primar sau consilier local, dar ar fi apt un inginer, profesor sau avocat? “Uite, ne trădează şi Teo, se bagă în politică” sau “ce mai vrea şi ziarista asta, nu-i lasă pe politicieni” sunt reacţii tembele. Chiar şi cei care o susţin din simpatie sau noii săi colegi de partid nu cred că ştiu că ea a absolvit Literele, Secţia arabă - engleză. Prestaţia sa în platourile de televiziune şi succesul o recomandă mai mult decât orice altceva.

Îmi place să cred că, după ce ne-a făcut să zâmbim de atâtea ori, Teo nu ne va face de râs şi se va lua în serios în noul său rol. Sunt sigur că va câştiga alegerile pentru Colegiul 19, chiar dacă acesta face parte din sectorul 4 al capitalei, pe care agramatul Piedone l-a câştigat pentru PC.
Notorietatea şi simpatia publicului nu sunt, de cele mai multe ori, suficiente pentru a avea succes în politică. Mulţi scriitori celebri, jurnalişti, actori sau mari sportivi au fost refuzaţi de un electorat care a mers pe mâna unor anonimi, sfidând orice logică şi orice normă socială. Nu doar la noi, ci şi în democraţiile tradiţionale. Poate doar la americani lucrurile stau altfel...

Oare este mai potrivită contracandidata sa? Liliana (Chervasuc) Mincă a ieşit în evidenţă doar prin istericalele de la câteva emisiuni pe la tomberonul lui Dan Diaconescu şi prin mahalagismul pe care l-a adus în emisiunile la care era invitată. Demisă de la conducerea Loteriei Române după scandaluri repetate şi proasta imagine pe care o făcea, Mincă a fost instalată de PC la conducerea Agenţiei de Control al Exporturilor. Ce legătură o fi între loterie şi exporturi rămâne de aflat de la candidata lui Piedone, însă experienţa de dactilografă şi secretară sigur o va ajuta pe Mincă să numere voturile cu care va câştiga Teo. Orăcăielile unora că o jurnalistă se alătură portocaliilor pentru privilegii sau chestii pe care le ştiu ei din culise nu fac decât să demonstreze că, în lipsă de argumente, unii folosesc tonomatele pe post de tunuri cu salivă. Câţiva s-au repezit s-o urecheze pe Teo că-şi trădează electoratul, dar îşi scuipă-n sân că sunt forţaţi să susţină o insă vopsită strident, uşor agramată şi înzestrată cu voce de tractorist. Lupta electorală se va da între o femeie care alege să intre în politică, folosindu-şi zestrea de popularitate, şi o tabără de politruci specializaţi în şuşanele economice, utilizându-l pe Piedone (în ce manieră a făcut rost de un permis de şofer!) ca berbece pentru impunerea unei individe fără relief drept politician de mucava.

Un comentariu:

Cocea Romulus spunea...

Sincer, habar nu aveam ca acea mahalagioaca a fost pusa de pc la Agentia de Control a Exporturilor. As intreba cu ce se mananca aceasta agentie? (in afara de tocarea banului public).
Revenind la Teo, dupa parerea mea ea face o greseala. Daca stii ca ai virtuti si aptitudini menite sa serveasca unui scop nobil, societatea romaneasca iti ofera multe posibilitati, altele decat vidanja politichie. Un ONG spre exemplu imi vine acum ... Dar nu politica. Gestul asta trebuie sa ne dea de gandit serios. Dincolo de asta, imi doresc ca Teo sa castige nu pentru ca se numeste Teo si nici doamne fer ca este cu PD-L: ci pentru ca aceste doua candidaturi seamana leit cu turul 2 din anul 2000 de la prezidentiale cand am avut ocazia sa alegem dintre un rau mai mult si unul mai putin... Oricum si eu ma situez in randul celor care spun ca un jurnalist se poate descurca in politica. Nu pentru ca aceasta este complicata ci pentru faptul ca politica romaneasca nu are nicio logica sau regula. Ea se bazeaza pe jegmanirea banului public si implicit prin ingrosarea buzunarului personal. Daca nu ma insel eu, acea tabara specializata pe susele tocmai a fost concediata din lipsa de subiecte din partea presedintelui...