vineri, 23 aprilie 2010

HAMLET spectacol prezentat de Teatrul Municipal O.K. din Vilnius (Lituania)

Primul spectacol din cadrul ediţiei cu numărul şapte a Festivalului Internaţional Shakespeare HAMLET spectacol prezentat de Teatrul Municipal O.K. din Vilnius (Lituania) Teatrul Naţional „Marin Sorescu“ Craiova / sala „Amza Pellea“, vineri 23.04.2010, ora 19.00



Regia: Oskaras KORSUNOVAS

Scenograf Oskaras Koršunovas and Agnė Kuzmickaitė
Designer Costume Agnė Kuzmickaitė
Autorul Măştii Donatas Jankauskas
Compozitor Antanas Jasenka
Designer Lumini Eugenijus Sabaliauskas
Designer Sunet Vilius Vilutis

Distribuţia:

Hamlet Darius Meškauskas
Claudius şi Fantoma Dainius Gavenonis
Gertrude Nelė Savičenko
Polonius Vaidotas Martinaitis
Ofelia Rasa Samuolytė
Horaţio Julius Žalakevičius
Laertes Darius Gumauskas Rosencrantz
Bernardo Tomas Žaibus
Marcellus Jonas Verseckas
Guildenstern Giedrius Savickas


Oskaras Koršunovas, regizor

Născut în 1969, în Vilnius. În 1993 a absolvit la Academia de Muzică din Lituania, secţia regie teatru (sub direcţia lui Jonas Vaitkus). Primele sale spectacole, create când încă studia – o trilogie bazată pe lucrările avangardiştilor ruşi ai începutului de secol XX Daniil Harms şi Aleksander Vvedenski There To Be There, The Old Woman şi Hello Sonya New year (1990-1994), care a primit recunoaştere atît în Lituania cât şi internaţional. Aceste spectacole explorau absurditatea existenţei, automatismul şi inerţia în relaţii, teama şi alienarea. În 1997 Oskaras Koršunovas a regizat piesa P.S. File O.K de Sigitas Parulskis, poet şi dramaturg lituanian al generaţiei sale. Acest spectacol complex din punct de vedere artistic reflecta trecutul sovietic printr-o actualizare distinctă a mitului biblic al lui Avraam şi Isaac. În 1998 regizorul a abordat tragica şi controversata piesă Roberto Zucco de Bernard-Marie Koltès.

În 1999 regizorul împreună cu alţi artişti având aceleaşi convingeri au pus bazele unui teatru independent – Teatrul Oskaras Koršunovas sau OKT. În numai doi ani un vast repertoriu a fost pregătit. El include atât dramaturgie modernă cât şi clasici. Începând din 1990, Oskaras Koršunovas a regizat aproape treizeci de spectacole, atât în teatrele din Lituania cât şi în afară. Spectacolele regizate de acesta au fost în turneu la numeroase festivaluri în Europa, America, Asia şi Australia. În ultimii ani au avut loc contacte cu ţările vecine: Polonia, Letonia, Rusia, Finlanda, Suedia şi Norvegia. La Stockholm’s Royal Drama şi Teatrul Naţional Oslo, Koršunovas a regizat piese de Jon Fosse, S. Kane şi favoriţii săi modernişti ruşi din mişcarea Oberiu şi a lucrat la explorarea clasicilor precum William Shakespeare şi August Strindberg.

Un test reuşit al măiestriei regizorului a fost interpretarea netradiţională a comediei Îmblânzirea scorpiei de Shakespeare la Teatrul Commedie Française în 2007, urmat de acordarea Ordre des Arts et des Lettres de către Guvernul Francez în 2009. În 2008 a regizat Hamlet de William Shakespeare – spectacol care a câştigat aprecieri critice internaţionale şi a avut constant turnee prin lume.

Este câştigătorul Premiului pentru Artă şi Cultură din Lituania, şi a primit de asemenea Premiul “Kristoforas” pentru teatru lituanian pentru Cel mai bun regizor la spectacolul Shopping and Fucking de Mark Ravenhill (1999) în anul 2000, The Golden Stage Cross din partea Ministerului Culturii din Lituania pentru Cel mai bun regizor la spectacolul Romeo şi Julieta de Willam Shakespeare (OKT/Vilnius City Theatre, 2003) şi pentru The Cold Child de Marius von Mayenburg (Teatrul Klaipėda State Drama, 2004).

Niciun comentariu: