-----------------------------------------------------------------------
Vineri (23.04.2010), pe scena Teatrului Naţional «Marin Sorescu» din Craiova, începe ediţia a VII-a a Festivalului Internaţional Shakespeare
Iubitorii spectacolelor hamletiene vor fi delectaţi de reprezentaţiile de excepţie din cadrul Festivalului Internaţional “Shakespeare” de la Craiova şi Bucureşti, cea de-a şaptea ediţie desfăşurându-se sub o singură temă - “Constelaţia Hamlet” - şi sub un moto mai mult decât nimerit pentru provocările acestei perioade - “Au luat-o razna vremurile. Cine, spre a le-ndrepta, m-a hărăzit pe mine?” (Hamlet, actul I, scena 5).
În perioada 23 aprilie - 4 mai, la Craiova, şi între 24 aprilie şi 9 mai, la Bucureşti, vor fi spectacole unice, puse pe scenă de trupe din Germania, România şi Statele Unite ale Americii. Tema ediţiei, “Constelaţia Hamlet”, se va concretiza în prezentarea a numeroase montări ale celebrei piese, puse în scenă de mari trupe teatrale din lume. De ce o ediţie a festivalului consacrată lui Hamlet? Un răspuns poate fi mărturisirea de credinţă a lui Emil Boroghină, directorul Festivalului Internaţional “Shakespeare” şi preşedinte al Fundaţiei “Shakespeare”: “Hamlet este cel mai important text al literaturii dramatice universale. Pentru că, alături de Biblie, este ceea ce a produs mai frumos, mai profund şi mai răscolitor mintea omenească.”
Cetatea Băniei redevine capitala mondială a teatrului
Printre cele mai importante evenimente ce se vor desfăşura la Craiova, fără a minimaliza prin omisiune altele cu o rezonanţă poate la fel de mare, enumerăm spectacolul lui Ostermeier, alături de montări “Hamlet” produse de Ryutopia Noh Teatre Shakespeare din Niigata (Japonia), în regia lui Yoshihiro Kurita, Teatrul Polski din Wroclaw (Polonia), regia fiind semnată de Monica Pecikiewicz, Academia de Teatru din Shanghai (China), Street Theatre Group din Miriang City (Coreea de Sud), în regia lui Lee Yun Taek, şi Teatrul Meno Fortas din Vilnius (Lituania), în regia lui Eimutas Nekrosius. Un eveniment din programul mai bogat de la Craiova va fi o întâlnire-spectacol - “Hamlet faţă în faţă cu Hamlet” - cu actorii Michael Pennington şi Ion Caramitru, interpreţi ai rolului Hamlet în spectacolele de la Royal Shakespeare Company din Londra, respectiv Teatrul “Bulandra” din Bucureşti. De asemenea, vor avea loc ateliere, expoziţii, lansări de carte, comunicări, un recital şi un concert de muzică renascentistă, toate pe tema “Hamlet”. Pe întreaga perioadă de desfăşurare a festivalului vom furniza informaţii despre program şi evenimentele derulate, cititorii cotidianului “Ediţie Specială” putând consulta pe site-ul nostru programul complet, atât cel de la Craiova, cât şi cel cuprinzând spectacolele din Bucureşti. http://www.editie.ro
Debut cu o gală de decernare a Premiului Internaţional Shakespeare
Premiul Internaţional “Shakespeare”, ajuns la ediţia a II-a şi acordat în cadrul Festivalului Internaţional “Shakespeare”, îi va fi decernat lui Silviu Purcărete, care, la prima ediţie a festivalului, din 1994, la Craiova, a montat “Titus Andronicus”, un spectacol luat în discuţie pentru a fi prezentat la Festivalul “Shakespeare” de la Londra, fără a se găsi însă o sală potrivită.
“Având în vedere dimensiunea spectacolului şi faptul că domină calitativ tot ce s-a văzut în festivalul londonez, această condiţionare a fost o întâmplare nefericită”, scria criticul britanic Paul Taylor, după ce a participat la prima ediţie a Festivalului “Shakespeare” de la Craiova. Regizorul Declan Donellan a primit primul Premiu Internaţional “Shakespeare”, la ediţia din 2008 a festivalului, pe care a deschis-o cu spectacolul său “Trolius şi Cresida”.
Recunoaşterea valorii pentru maeştrii teatrului românesc
Cetatea Băniei va reuşi să reunească valorile din teatrul românesc pe 26 martie, când, pe scena Teatrului Naţional “Marin Sorescu” din Craiova, vor fi decernate premiile criticii pe anul 2009, acordate de Biroul secţiei române a Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru. Maestrul Radu Beligan va primi premiul “Opera Omnia”, regizorul Alexandru Tocilescu va fi recompensat pentru “performanţe artistice remarcabile în anul 2009”. Premiul “Marile speranţe” va fi acordat proiectului 20/20 al Studioului Yorick din Târgu-Mureş, în regia Gianinei Cărbunariu, şi Iniţiativei “Ofensiva Generozităţii”, de la Bucureşti, a unui grup de absolvenţi ai Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică (UNATC) “I. L. Caragiale”. Premiul pentru carte de teatru îi revine lui Octavian Saiu, pentru volumul “Beckett - Pur şi simplu”.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu