sâmbătă, 27 martie 2010

Tuturor sărbătoriţilor de Sfânta Sărbătoare a Floriilor le urez LA MULŢI ANI!

.

LA MULŢI ANI!, o primăvară minunată, cu multă dragoste, căldură în suflet şi cer senin le urez tuturor sărbătoriţilor de Sfânta Sărbătoare a Floriilor!

Duminica Floriilor este primul praznic împărătesc, cu dată schimbătoare, din cursul anului bisericesc. Floriile este sărbătoarea care ne aminteşte intrarea triumfală a Domnului în Ierusalim, înainte de Patimi.

În vechime, Duminica Floriilor era numită şi Duminica aspiranţilor sau a candidaţilor la botez, pentru că în această zi catehumenii mergeau cu toţii, cu mare solemnitate, la episcop, spre a-i cere să fie admişi la botez, iar acesta le dădea să înveţe Simbolul credin­ţei. Se mai numea şi Duminica graţierilor, pentru că, în cinstea ei împă­raţii acordau graţieri. După un obicei străvechi, menţionat chiar în sec. IV de către pelerina Egeria şi generalizat în toată Biserica creştină, se aduc în biserici ramuri de salcie, care sunt binecuvantate şi împărţite cre­dincioşilor, în amintirea ramurilor de finic şi de măslin, cu care mulţi­mile au întâmpinat pe Domnul la intrarea Sa triumfală în Ierusalim şi pe care noi le purtam în mâini ca semn al biruinţei împotriva morţii.

Niciun comentariu: