vineri, 5 martie 2010

Solomon. Deja condamnat sau deja sanctificat?

Arestarea primarului Craiovei, Antonie Solomon, a împărţit oraşul în apărători orbi şi în acuzatori perfizi. Puţini mai sunt cei care fac apel la prezumţia de nevinovăţie sau la limitarea discuţiei juridice doar la speţa în cauză.

Unii spun că Solomon este vinovat pentru că a aruncat banii pe fereastră pe fântâni arteziene, Lunca Jiului sau granitul din Piaţa Mihai Viteazu...
Ceilalţi susţin că nu poate fi vinovat pentru luare de mită de vreme ce a realizat atâtea lucruri în Craiova...

Constat că apelul meu la echilibru este interpretat de taberele stăpânite de pasiuni nefireşti... Strada este chemată să ia parte la un proces la care doar judecătorii sunt în măsură să dea verdictul. Unii , aşezaţi confortabil in fotoliu de anonimi, emit sentinţe prin care-l condamnă pe Solomon, împreună cu acoliţii săi şi cu susţinătorii săi, fie ei şi conjuncturali.

Deh, solomonic, aş spune că aveţi dreptate şi unii, şi ceilalţi. Mă tem însă că lucrurile nu stau deloc aşa, greşind combatanţii de pe ambele fronturi. Armele cu care trageţi nu aruncă decât cu rahat!

PS: Evident, dacă nu s-a înţeles, m-am referit la delimitarea pe categorii doar în cazul combatanţilor. Îmi place să cred că restul cetăţenilor, cei mai mulţi, nu se lasă captivaţi de bălăcăreala generală şi manipulările grosolane la care se dedau găştile financiar-interesate în povestea arestării.

PS1: Vă recomand să citiţi un interviu cu Principelel Radu, interviu postat pe site-ul meu www.firica.ro

3 comentarii:

Cocea Romulus spunea...

D-le Mihai, mai trebuie sa inventati si o a treia categorie din care fac parte si eu, si anume a acelora care il stimeaza partial pe Solomon pentru ceea ce a facut pentru orasul asta si il condamna total pentru mita si cei 300000 de Euro gasiti de organele de cercetare penala. Ma asteptam sa condamnati penibilitatea celor din primarie care milogeau bunavointa craiovenilor in a iesi in strada. Pentru ce? D-le Mihai, ia duceti-va si intrebati un prosper om de afaceri daca are asupra sa 100000 de Euro, si o sa constatati ca nu gasiti asa ceva. Dar un functionar public ca fostul primar al Craiovei, are in birou valuta "cinstita"... Cine a inceput circul strazii? Stie cineva ca jumatate din primaria Craiova e insurata/maritata/nasita cu cealalalta jumatate a primariei... Chiar nu mai exista bun simt in orasul asta atunci cand legea trebuie sa troneze peste toti?

Mihai FIRICĂ spunea...

Sincer, speram ca din punct de vedere stilistic sa nu existe confuzii in interpretarea postarii mele: implicit, se subintelege ca exista si categoria in care va autoincludeti. Si mai exista si categoria celor care vor sa cumpaneasca mai intai si sa judece apoi (a nu se intelege ca sa substituie acest drept justitiei).
Cat despre banii gasiti, inteleg ca din 200.000 euro gasiti la locuinta de la Leamna si ridicati de procurori familiei i-ar fi fost returnati fix 150.000 euro. Adica s-au oprit cei 50.000 euro presupusi a fi mita...
Sa fim seriosi - daca este cineva caabil sa explice rezonabil o astfel de neghiobie ,,profesionala,, am sa accept, la randul meu, ca justitia functioneaza.

Man at (net)work spunea...

Mai nuanţat, dle Firică, mai nuanţat! Să mai introducem, de exemplu, şi categoriile: apărători perfizi şi acuzatori orbi. Pentru echilibrul articolului.