O publicaţie centrală a lansat un concurs inedit, menit a pune în lumină atractivitatea diverselor oraşe prin exploatarea patriotismului local. Oraşul de vis sau ceva asemănător. Mai mult, o manevră de marketing, prin care gazeta respectivă încearcă să atragă cititori şi să-i fidelizeze prin urmărirea unui aşa-zis concurs. Cu ajutorul internetului, voturile se adună mai repede pentru oraşele care au grupuri de internauţi mai numeroase. Subiectivi, cei care votează o fac în proporţie covârşitoare pentru localităţile natale sau cele în care s-au stabilit recent. Nimic nou şi niciun folos pentru audienţa publicaţiei respective, aflată într-un declin continuu de când laudă, fără discernământ, orice gest al puterii. După un start apatic, a venit şi rândul Craiovei să urce în respectivul clasament. Pe site-urile de socializare se promovează anunţul prin care craiovenii sunt îndemnaţi să voteze pentru ca oraşul lor să nu rămână de căruţă. Până în acel moment, Cetatea Băniei ocupa penultimul loc, unul retrogradabil…
Am intrat în joc şi am votat pentru Craiova. Recunosc, am fost subiectiv. Nu cred deloc în pseudocercetări de marketing sau în simple clasamente alcătuite în afara oricăror norme sociologice şi lăsate la hazardul spaţiului virtual. Totuşi, m-am întrebat dacă locul Craiovei este spre vârful clasamentului sau, aşa cum spuneam, la retrogradare. Mărturisesc, aş fi curios să aflu opinia craiovenilor despre oraşul lor. S-o luăm pe categorii şi capitole.
Ce notă daţi funcţionarilor? Cum vi se pare siguranţa pe străzi în toate cartierele şi indiferent de oră? Notaţi de la 1 la 10 nivelul de corupţie al celor aleşi (nu doar primar, ci şi consilierii locali)! Cât de mulţumiţi sunteţi de alimentarea cu apă? Dar de transportul public? În ce măsură credeţi că este rezolvată problema câinilor vagabonzi? Cât de oportune sunt investiţiile din banii publici? Ce notă daţi acelora care au amanetat bugetul local prin împrumuturi importante? În ce grad apreciaţi eforturile pentru atragerea de investitori şi crearea de locuri de muncă? Sunteţi mulţumiţi de degradarea continuă a centrului istoric? În sfârşit, atât de multe întrebări şi răspunsuri pe care le consider mai mult decât necesare, dacă vrem să vedem limpede unde ne aflăm. Oraşul de vis?
Mă tem că mulţi dintre cei care au condus Craiova nu au avut niciun plan realist de dezvoltare a oraşului, iar când spun acest lucru, mă refer la toţi cei 20 de ani scurşi după decembrie 1989. Dacă facem un exerciţiu de sinceritate, vom răspunde la întrebările de mai sus sau poate şi la altele. Dacă nu, preferând să colorăm realitatea şi să ne minţim singuri, ne putem aduna la un festival cu mici şi bere, eventual cu Enceanu şi Mâţu cântând despre oraşul-oraşelor, aflat încă pe mâini bune…
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu