marți, 16 iunie 2009

Un studiu de caz: VOICU, OMUL CU CARACTER INVIZIBIL

Ştiu că este inutil să încerc provocarea unei dezbateri reale despre viitorul liberalilor doljeni sau, cel puţin, ar fi o naivitate să cred că o analiză oricât de sumară a evoluţiei PNL Dolj ar fi luată în serios de baronii care o controlează. Trec peste risipa de timp ce o presupune un astfel de demers şi încerc să privesc fără patimă lupta internă din PNL Dolj, remarcând jongleriile unui saltimbanc de duzină, aşa cum este deputatul Mihai Voicu. Acest personaj controlează discreţionar filiala doljeană, folosindu-se de poziţiile sale ocupate în timp în partid şi de funcţia de ministru.

I-au reuşit loviturile interne prin mijloace parcă învăţate din manualul luptei bolşevice. I-a înlăturat pe toţi cei care i s-au opus, marginalizându-i pe liberalii cu vechime şi propulsând în funcţii tot felul de achiziţii dubioase, făcute pe criterii nepotiste. Nici nu a fost de mirare că rezultatele liberalilor doljeni au fost, cum singur recunoaşte, pe măsura valorii sale: “Mai mereu modeste. Când nu au fost modeste, au fost foarte proaste…” Citatul l-am cules dintr-o însăilare de cuvinte pe care respectivul a postat-o pe blogul său, intitulată pompos “PNL Dolj. Studiu de caz”.

Cu un vocabular sărăcăcios, specific politrucului ce-şi modelează limba după dosul şefului de partid, Voicu deplânge soarta filialei pe care a condus-o în calitate de trimis pe pământ doljean al lui Tăriceanu, găsindu-l vinovat pentru scorul ruşinos doar pe bietul Mario Ovidiu Oprea, încă şef al PNL Dolj. Ceilalţi membri ai conducerii judeţene nu au vreo vină şi doar senatorul Oprea trebuie să plătească. Evident, Voicu i-a şi găsit înlocuitor exact printre ciracii săi, consilierul judeţean Cosmin Enea, personaj central în actele de corupţie dezvăluite de presa locală.

Memoria lui Voicu funcţionează extrem de subiectiv, selectând doar ce-i convine posesorului. Scorul din 2007 la alegerile europarlamentare a fost la fel de prost. Atunci nu s-a întâmplat nimic, deşi se impuneau măsuri drastice pentru relansarea filialei. Ulterior, rezultatele de la alegerile locale şi parlamentare au plasat PNL Dolj sub media naţională a partidului fără ca Oprea, Voicu sau cineva din conducere să-şi simtă poziţia ameninţată.

Voicu şi-a ales cel mai convenabil colegiu din Dolj, beneficiind şi de înţelegerea subterană cu liderii locali din celelalte partide. Nu a făcut niciun gest public demn de semnalat sau prin care să intre în competiţie cu mai puternicii săi adversari. Iar la recentele alegeri europarlamentare, împreună cu acoliţii săi, a tras în jos filiala cât a putut. În calitate de parlamentar de Dolj, care a fost contribuţia sa la campanie? Evident, imediat a deplâns îndepărtarea lui Tăriceanu din fruntea PNL şi slăbiciunea lui Crin Antonescu. Ce analiză să mai faci unui posesor de caracter invizibil?

Niciun comentariu: