luni, 12 aprilie 2010

Un articol mizerabil: victima poartă vina călăului, cu ajutorul ,,jurnalistului,,...

Am citit, cu scârbă, un articol publicat în presa craioveană de un coleg de breaslă... Am fost coleg cu el şi nu credeam că va ajunge până aici. Am subliniat câtva pasaje tendenţioase, care nu pot fi acoperite de justificări rezonabile. Cred că este limpede că intenţia sa este alta decât a informa publicul. Oricum, mai observ că medicii de la IML ţin cont, înainte de a scrie concluziile raportului, de relatările martorilor şi de ceea ce au auzit pe la radio că i s-a întmplat decedatului...

,,Misterul morţii lui Pavel Rentea
Medicii legişti de la IML Craiova încearcă să stabilească dacă bunicul care a decedat după ce a fost bătut pentru că traversa prea încet pe trecerea de pietoni a suferit infarctul fatal înainte sau după conflictul cu şoferul-agresor.

Gigi Cosmin Drăgan a fost arestat. Va rămâne încă patru săptămâni în spatele gratiilor. Instanţele doljene au admis cererea procurorilor de la Parchetul Tribunalului Dolj privind arestarea preventivă a învinuitului pentru ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea liniştii publice. Mai rămâne însă de lămurit acuzaţia de lovituri cauzatoare de moarte.

Cauza infarctului

Cheia rezolvării principalului cap de acuzare din acest dosar ţine de răspunsul pe care trebuie să-l dea medicii legişti de la Institutul de Medicină Legală Craiova la o dublă întrebare: care a fost etiologia infarctului care i-a provocat decesul lui Pavel Rentea şi în ce moment s-a produs infarctul?
Practic, infarctul miocardic reprezintă o insuficienţă de vascularizare a inimii. În momentul în care celulele cardiace nu mai primesc oxigen, începe un proces de necroză a ţesutului, pe care legiştii încearcă să-l cuantifice, pentru a stabili în jurul cărei ore s-a produs infarctul. Determinarea acestui moment pare să fie deosebit de dificilă şi din cauza faptului că Pavel Rentea mai suferise un infarct (ale cărui cicatrice de proporţii au fost descoperite de legişti la autopsie) şi, în plus, suferea de ateroscleroză. Practic, potrivit legiştilor de la IML Craiova, fluxul de sânge la nivelul inimii era la limită, orice mic efort putând să-l ducă sub această limită.
Potrivit medicilor legişti, infarctul lui Rentea putea fi provocat de una din următoarele trei cauze: loviturile primite din partea agresorului, un efort fizic puternic (cum ar fi, spre exemplu, cel făcut de victimă în momentul în care se lupta cu Drăgan) sau o emoţie puternică (precum cea produsă de enervarea în urma schimbului de replici cu şoferul).
Cea mai puţin probabilă sursă generatoare a infarctului - până în momentul de faţă - pare să fie aceea a loviturilor primite, deoarece legiştii au găsit pe corpul victimei, la autopsie, doar două mici escoriaţii (zgârieturi) în zona ochiului stâng, plăgi care, dacă Rentea ar fi trăit, nu ar fi necesitat îngrijiri medicale.
Cauze generatoare ale infarctului ar fi, cel mai probabil, lupta lui Rentea cu Drăgan sau enervarea - soldată cu o puternică ridicare a pulsului - generată de conflict.

Momentul infarctului

Legiştii sunt convinşi că implicarea într-un conflict precum cel cu Gigi Cosmin Drăgan îi putea provoca un infarct lui Pavel Rentea. Totuşi, medicii legişti vor să se lămurească în primul rând dacă infarctul a fost suferit în timpul conflictului cu şoferul de BMW şi nu mai înainte. Există martori care susţin că l-au văzut pe Pavel Rentea mergând foarte încet, cu nepoţica de mână, chiar înainte de întâlnirea cu Drăgan, ceea ce îi face pe medicii de la IML Craiova să se întrebe dacă infarctul nu a survenit cumva înainte de conflictul cu şoferul agresiv, fiind provocat de efortul fizic produs, spre exemplu, de o plimbare prea îndelungată sau de ajutarea nepoatei la deplasarea cu bicicleta. Pentru a încerca să stabilească momentul şi cauza infarctului, specialiştii IML Craiova au recoltat mai multe probe din diferite ţesuturi şi organe. Cele mai importante sunt însă cele patru probe de ţesut luate chiar din inimă, ce vor fi supuse unor investigaţii complexe la microscop.
Concluziile mult aşteptatului raport de expertiză medico-legală ar putea să rezerve şi surprize atât anchetatorilor, cât şi opiniei publice. Nu este exclus ca legiştii să spună că nu pot determina nici în urma examenelor complementare histo-patologice dacă există sau nu vreo legătură de cauzalitate - probată ştiinţific - între agresiune şi deces. Altă variantă este ca raportul de expertiză medico-legală să nu se pronunţe cu claritate asupra unei asemenea legături de cauzalitate, ci să dea mai multe variante cu privire la momentul şi etiologia infarctului. Această din urmă situaţie va adânci şi mai mult misterul în acest caz, în loc să aducă lămuriri, punându-l pe procuror într-o situaţie şi mai neclară decât în prezent.
ADRIAN DINU - GdS,,

PS: (!!! ha ha, medicii îşi pun întrebări după ce au auzit că ar fi spus martorii ?!)

2 comentarii:

Cocea Romulus spunea...

D-le Mihai, pacat ca nu spuneti numele acelui nemernic de ziarist precum si hartia igienica pe care el a scris-o... Din pacate, nu verdictul medicului legist este problema. L-am citit si eu si este OK. Problema centrala este pusa de declaratia bestiei de la volan, bestie ce a declarat ceea ce l-au invatat avocatii. Astfel el a declarat ca a fost provocat de batran si mai mult, a explicat si de ce a revenit a doua oara asupra batranului: cum ca acesta ar fi pus mana pe o piatra si bestia a vrut sa-l anihileze. CAM ASA STAU LUCRURILE CU AVOCATII SI JUDECATORII. Eu cred ca noua ne trebuie o dictatura de genul aceleia de pe timpul lui Carol I, in care putem sa le venim de hac acestor canalii de avocati si judecatori pentru care o viata nu inseamna nimic. Pentru ei, conteaza banul si numai banul.

Mihai Firica spunea...

Dl Cocea, cum nu spun numele respectivului? Este chiar la sfarsitul articolului preluat din GDS...