luni, 12 aprilie 2010

Cine plăteşte pentru susţinerea lui Gutău?

Condamnarea lui Mircia Gutău pentru corupţie şi încarcerarea sa au ras câteva miliarde de lei din buzunarele contribuabililor, bani necesari organizării de alegeri anticipate pentru funcţia de primar al Municipiului Râmnicu Vâlcea. Cine mai ştie câte găuri în bugetul local o mai fi lăsat fostul primar? Doar procurorii vor stabili... Alte dosarele grele sunt întocmite pe numele lui Gutău (în cel despre locurile de joacă este scandalos de clar modul de operare!). În urmă cu mai bine de un an, stârnind mânia unui cor de aplaudaci ai fostului primar din Râmnci Vâlcea, am riscat o previziune sumbră pentru viitorul său. S-a confirmat în proporţie de sută la sută ceea ce am prezis că se va întâmpla.

Oricât au încercat unii să minimalizeze sau să deturneze sensul celor scrise de mine, adevărul a ieşit la suprafaţă. Iată ce scriam despre Gutău, cel care savura recâştigarea funcţiei de primar, încă din primul tur, cu un scor incredibil de mare: „Scump mai costă naivitatea de a-l realege pe un individ ţinut luni în şir în arest şi judecat în două dosare grele! Poate că va fi chiar nevoie de alegeri anticipate, pe care nu Gutău le va suporta din buzunarul său. Chiar dacă suntem obligaţi să-l considerăm pe Gutău nevinovat din punct de vedere juridic, nefiind condamnat definitiv, nu putem să ignorăm murdărirea imaginii Râmnicului de un politician cu tupeu, care nu demisionează pentru a se pune la dispoziţia justiţiei, ci se cramponează de putere. Cu atât mai mult riscă el şi, mai ales, cei din PD-L, care-l susţin în ciuda numeroaselor dovezi de corupţie. Cine va suporta costul politic al eventualei condamnări a lui Gutău?” (12 februarie 2009) Limpede, nu? Parcă pentru a le face în ciudă pupincuriştilor de serviciu, care păreau vexaţi că le spune cineva adevărul din ograda lor, condamnarea lui Gutău şi vacantarea funcţiei de primar se înscriu perfect în scenariul imaginat de mine cu mai bine de un an în urmă. Sper, din toată inima, ca iresponsabilii din PDL, care l-au susţinut până în pânzele albe pe primarul corupt, să plătească preţul politic.

Din bun-simţ şi din respect pentru râmniceni, PDL nici nu ar fi trebuit să desemneze un candidat la primărie. Ar fi fost un semn de normalitate şi de revenire la responsabilitate politică. La o adică, de ce să-ţi asumi concuderea unei intituţii când există atâte suspiciuni legate de tentaţia de a a scunde anumite probe şi de a influenţa martori cheie în viitoarele dosare de corupţie din Primaria Râmnicu Vâlcea. Nu s-a întâmplat aşa, ba chiar s-a recurs la o desemnare total nefericită. Sunt convins că am dreptate şi de această dată, sperând în luciditatea electoratului chemat prematur la urne, şi sunt dispus să primesc încă un val de înjurături din partea armatei de postaci portocalii.

Niciun comentariu: