sâmbătă, 17 aprilie 2010

Lech Kaczynski, primul preşedinte în catedrala regilor polonezi

Solidaritatea naţională generată de tragedia aviatică de la Smolensk, în urma căreia Polonia şi-a pierdut o bună parte din elita politică, a fost fracturată de disputa legată de oportunitatea înmormântării fostului preşedinte în Catedrala Wawel. Opinia publică din Polonia este divizată.

Înhumarea preşedintelui Lech Kaczynski în Catedrala Wawel din Cracovia, “panteonul” polonez în care se află trupurile regilor poloni, a generat proteste de stradă şi a fost criticată de mari personalităţi publice. În urma acestor manifestări, familia fostului preşedinte a luat o decizie de compromis, menită să stingă polemicele şi să ofere linişte în jurul unei ceremonii ce se anunţă grandioasă.

Lech Kaczynski şi soţia sa, Maria, vor fi înmormântaţi în pridvorul Catedralei Sf. Stanislaw şi Wenceslas, de pe Dealul Wawel din Cracovia, şi nu în cripta regilor, alături de mormântul mareşalului Josef Pilsudski, cum se anunţase anterior, după “Gazeta Wyborcza”.

Cracovia, inima Poloniei Mari

Mândria cracovienilor nu a fost înmuiată de emoţia publică: statutul de capitală istorică a Poloniei nu e uitat de locuitorii săi, care consideră că Varşovia nu are strălucirea şi importanţa “oraşului Papei Ioan Paul al II-lea”. Oraşul-muzeul de malul Vistulei, una dintre atracţiile turistice ale Poloniei, se mândreşte cu cea mai mare piaţă feudală din Europa, loc străjuit de impunătoarea Catedrală Sfânta Maria (Koscioli Mariacki). Oraşul vechi (Stare Miasto) a fost conservat în mod admirabil, fiind păstrate în formă iniţială toate edificiile istorice. Pe vechiul drum al regilor se întind o mulţime de magazine de artă şi bijuterii (chihlimbarul se comercializează pretutindeni în Cracovia), restaurante, cluburi sau cafenele, într-o alternanţă ce face să anime fluxul neîntrerupt de turişti: aproximativ şapte milioane anual!

Indiferent de anotimp, oraşul este animat de festivaluri şi evenimentele create de studenţie. Cel mai vechi centru universitar al Poloniei, Cracovia a dobândit renumele de a fi inima şi creierul Bisericii Catolice poloneze. Nu întâmplător, chiar în anii în care ţara se afla sub un regim comunist şi izolată de lumea prin “cortina de fier”, Polonia l-a dat creştinătăţii pe Papa Ioan Paul al II-lea. Acesta a fost student al Facultăţii de Teologie al Universităţii Jagelloniene, în cadrul căreia şi-a susţinut şi doctoratul. Chipul său este nelipsit din orice colţ al Cracoviei, semn că perioada în care a fost arhiepiscop şi-a pus amprenta asupra tuturor cracovienilor, cei care vorbesc mereu cu mândrie de “Cardinalul Wojjtyla”. Nu în ultimul rând, cartierul evreiesc vorbeşte de istoria zbuciumată a Poloniei (nu departe de Cracovia se află lagărul de la Auschwitz), surprinzând conservarea tuturor clădirilor, a sinagogilor şi a locurilor publice în felul în care au rămas la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial. În cartierul evreiesc s-au filmat multe scene din “Lista lui Schindler”, al celebrului regizor Steven Spielberg, autenticitatea imaginilor putând fi certificată de o simplă plimbare pe oricare dintre străzile acestei zone din Cracovia

Colina Wawel, dovada măreţiei Poloniei Mari

Pe colina Wawel, situată deasupra Vistulei, se înalţă cel mai frumos şi cel mai vizitat complex arhitectonic aparţinând fostei reşedinţe regale, alcătuit din Castelul Wawel şi Catedrala Fortificată Wawelska (Wawel - Sf. Stanislaw şi Wenceslas). Cracovia este dominată de imaginea Castelului Wawel, iniţial gotic, ce a fost transformat de Sigismund I, între 1507 şi 1536, într-o reşedinţă regală impunătoare în stilul Renaşterii. În secolele XIV-lea şi al XVI-lea, edificiul a jucat rolul de palat prezidenţial al monarhilor polonezi, loc de încoronare şi necropolă a regilor. Astăzi, castelul adăposteşte Colecţia Naţională de Artă, alcătuită din ţesături-tapiserii brodate cu fire de aur, pictură, ceramică, o impresionantă colecţie de arme, precum şi Tezaurul Coroanei, ce cuprinde sabia de încoronare a regilor poloni şi o colecţie de obiecte orientale. Dintre acestea, cea mai remarcabilă este colecţia de corturi din secolele al XVII-lea şi al XVIII-lea, una dintre cele mai bogate din lume.

Catedrala Wawelska, ridicată între 1320 şi 1390, a fost locul de încoronare al regilor Poloniei, corpul gotic al bisericii fiind înconjurat, ulterior, de 18 capele, în stilul renascentist şi baroc. Catedrala posedă cel mai mare clopot din Polonia, numit al lui “Sigismund”, cu un diametru de 2,48 metri, turnat în 1520, la comanda regelui renascentist.

Niciun comentariu: