marți, 6 aprilie 2010

Piranha la volan

Incidentul tragic în urma căruia un bătrân şi-a pierdut viaţa după ce a fost lovit cu pumnii de un şofer a fost principala ştire de sărbători despre Craiova. Nimic nou! Dacă nu erau pumni, erau săbii sau pistoale. Celelalte amănunte despre incident nu au făcut decât să confirme faptul că şablonul folosit de fiecare dată când este vorba despre Craiova nu este chiar aşa de exagerat.

Derbedeul Cosmin Drăgan, cel care l-a lovit cu pumnii pe bătrânul decedat, a fugit de la locul faptei şi n-a dat semne că i-ar păsa de soarta aceluia pe care l-a lovit şi a decedat. Evident, procurorii au ridicat din umeri şi au motivat că l-au lăsat în libertate pentru că nu s-a stabilit o legătură de cauzalitate între infarct şi loviturile de pumn. Sincer, nici nu mă aştept să caute cineva cum s-au petrecut faptele, mai ales că purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, Magda Bădescu, s-a pronunţat deja: “Deocamdată, nu se poate stabili dacă şocul cauzat de cearta cu şoferul i-a provocat infarctul, care a dus la deces.” Păi, s-au lămurit lucrurile, dacă aproape toată lumea ştie că a fost vorba de câteva lovituri cu pumnul încasate de bătrân şi doar purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj vorbeşte de o “ceartă”, nu-i aşa?

Circumstanţele în care s-a petrecut fapta sunt de ţinut minte. Cocalarul de 1,89 metri şi 22 de ani a lovit un bătrân de 62 de ani, care-şi ţinea nepoţica de mână, pentru că acesta traversa prea încet o alee dintre blocuri. Agresiunea s-a petrecut sub ochii unui copil de şase ani! Un păcat săvârşit în Vinerea Mare! La ce i-au folosit forţa şi tinereţea acestui individ? Doar pentru a-şi revărsa furia pe un individ mai slab, că, în alte condiţii, dacă ar fi traversat strada câţiva tipi musculoşi, nu cred că temperamentul i-ar mai fi jucat feste şi ar fi aşteptat cuminte în maşină!

Să ne întrebăm oare de ce s-au înmulţit agresiunile şi de ce din ce în ce mai mulţi şoferi se comportă în trafic de parcă ar fi într-o competiţie pentru supravieţuire, ceilalţi fiind priviţi ca duşmani de moarte? Spune un sociolog: “Trăim într-o lume din ce în ce mai agresivă, pentru că populaţia e din ce în ce mai numeroasă. Este la fel ca într-un acvariu: când numărul peştilor creşte foarte mult, aceştia încep să se mănânce între ei.” Explicaţiile sociologilor nu-i mai folosesc la nimic bietului craiovean lovit animalic de masculul alpha cu BMW.

Mass-media promovează subcultura şi pseudomodele, reflectând ceea ce se întâmplă în societate: succesul este asigurat prin agresivitate şi mojicie, prin tupeu şi sfidarea legii. Modelul este cocalarul manelist, cu lanţ la gât şi maşină cu volan pe dreapta, dacă se poate şi cu antecedente penale. Nu trebuie să capeţi respect pentru realizări profesionale, ci trebuie să inspiri teamă sau admiraţie pentru că furi şi nu eşti prins. Sau, dacă se întâmplă să cazi în plasă, să ieşi cât mai repede la suprafaţă după decizii scandaloase ale justiţiei. În cele din urmă, de ce ne mai întrebăm de ce ni se întâmplă ceea ce ni se întâmplă dacă un procuror vede o simplă “ceartă”, când pe toate posturile TV era descrisă scena în care bătrânul a fost lovit cu pumnii?

PS: Arestarea bătăuşului s-a făcut mai mult după amplificarea scandalului în presă. Revolta craiovenilor împotriva pasivităţii procurorilor a atins cote periculoase. Dar, de fapt, ce probează măsura arestării preventive? Este limpede: procurorii craioveni sunt fie neprofesionişti, fie laşi!

5 comentarii:

Daniel spunea...

Pai ar cam fi cazul de o manifestatie, dar nu "solidaritate primara" manifestata deja de angajatii municipalitatii ci de protest fata de prostirea asta pe fata.

Anonim spunea...

Pai daca supravituia batranul era bun de plata ca-l deranja pe vitezomanul cocalar!

Cocea Romulus spunea...

In primul rand, felicit mass-media audio-video centrala pentru consecventa de care a dat dovada. NU AM VAZUT ACEASTA CONSECVENTA LA 3TV SAU TVS. Daca nu era mass-media centrala, in special REALITATEA TV, acest nemernic ar fi scapat cu ajutorul nemernicilor de judecatori din Craiova, RECUNOSCUTI DE ALTFEL CA CEI MAI CORUPTI DIN ROMANIA. Nu o spun eu ci o spune fie Victor Ponta, fie decizia Tribunalului Dolj de a-i repune in drepturi pe acei judecatori destituiti din scandalul Gorbunov. La aceasta coruptie generalizata in judetul Dolj a justitiei, as pune si eu un caz al meu, cand farmacia sorei mele a dat in judecata primaria Dragotesti si a pierdut procesul pentru anularea unei amenzi ilegale. De ce? Datorita unor telefoane date de prefectul Doljului pentru a acoperi un aviz de legalitate dat stramb de prefectura Dolj. Am vrut sa dau aceste documente la 3TV unde am fost de altfel si insultat de primarul Dragotesti la acest post, dar 3TV a preferat sa taca desi am avut un memoriu inaintat redactorului sef DL. MARIUS PIRLEA. De ce tace 3 TV? Datorita afinitatilor politice pentru PD-L ai unor redactori ... Dar sa revenim la cazul nostru.
Acest nemernic care se afla in libertate, a recidivat, avand in trecut un dosar penal (de distrugere cred-mai putin conteaza). Acest nemernic, de asemenea, a avut/are legaturi cu lumea interlopa. Cu toate astea, el a fost inchis pana la urma nu pentru ca a omorat un om ci pentru ca a "tulburat ordinea publica" De ce s-a apelat la acest supterfugiu? Pentru ca medicul legist a scris in fisa sa ca batranul a decedat datorita unui infarct si nu datorita batailor nemernicului. Asta ca sa fim bineantelesi. Nu sunt de acord cu respectivul sociolog ca agresiunile s-au inmultit deoarece s-a inmultit si populatia. Asputea spune ca acel sociolog este un alt nemernic care incearca sa gaseasca explicatii ieftine la societatea romaneasca care este in cangrena totala. Adevarata cauza a agresiunii este LIPSA ADECVATA A UNUI CADRU LEGAL pentru a starpi din fase astfel de agresiuni. Avem o legislatie permisiva si interpretabila, legislatie care a condus la coruptia generalizata in justitie. Daca nu se va taia in carne vie si nu se va schimba aceasta legislatie corupta, atunci probabil ca singura solutie o reprezinta reainfiintarea Garzii de Fier al lui Antonescu. ESTE SINGURA SOLUTIE pe care eu o vad la actuala justitie care merge mana in mana cu politicul-exceptie o fac cazurile mediatizate din presa centrala, vezi cazul Catalin Voicu. FELICITARI SI IAR FELICITARI REALITATEA TV!!!!

Mihai FIRICĂ spunea...

Domnule, Cocea, ma bucur ca puteti felicita Realitatea TV de pe blogul meu insa nu remarcati si consecventa mea, legata de tema respectiva sau chiar de cazul in discutie. Nu aveti dreptate cu privire la 3TV dar va inteleg cand sunteti subiectiv. Oricum, eu am sa reiau chiar la 3TV cazul pseudo-primarului din Dragotesti! Toate cele bune!

Cocea Romulus spunea...

Domnule Firica, faptul ca aproape zilnic va citesc si va raspund, este o recunoastere pentru stilul si abordarea care o aveti (curajos si cat se poate de independent). Nu va ascund faptul ca pana deunezi am scris si pe blogul d-lui Buzatu. Ceea ce apreciez eu la blogul dumneavoastra este ca imi raspundeti si sunt convins ca daca cineva m-ar ataca nejustificat, nu ati permite acest lucru. Pe "Blogul lui Buzatu", este un individ care il deranjaza comentariile mele iar dl. Buzatu a fraternizat cu el-fapt ce m-a determinat sa renunt.
Revenind la acea piranie cum ii spuneti dumneavoastra sau nemernic cum spun eu, ati vazut probabil ultimile declaratii de presa ale lui. Astfel, nemernicu' a declarat ca presa este de vina pentru ca a mediatizat excesiv acest caz. Cu alte cuvinte, daca presa centrala ar fi trecut cu vederea acest caz incredibil, justitia din Dolj ar fi stiut ce "sa faca"... Asa, aceasta justitie nemernica doljeana a trebuit sa aplice legea la un caz simplu: un nemernic trebuia inchis in secunda urmatoare dupa ce a atacat un batran in vazul unui copil de 6 ani. In afara de coruptie, ce argument ii mai trebuia justitiei din Dolj pentru a-l inchide pe nemernic?
Altfel va multumesc pentru faptul ca doriti sa reluati acest caz. Deosebirea fata de prima emisiune, este ca acum posed documente de la Prefectura si de la D.G.F.P.-Dolj care se bat cap in cap, care isi paseaza unul de la altul responsabilitatea acestui abuz al primarului din Dragotesti, sau mai grav, cand directorul D.G.F.P.-Dolj, dl. Eugen Costel Calinoiu una spune la prefect, si alta spune farmaciei. Dar mai grav este acum totala lipsa de implicare a prefectului in propria ograda - daca ne referim la avizul de legalitate. La ultimul memoriu, eu am cerut prefectului masuri ferme cu angajatii prefecturii implicati in abuz iar prefectul mi-a dat un raspuns de dragul raspunsului, protejand structurile/relatiile mafiote din prefectura. Asa ca m-am adresat ministrului Blaga pentru a demasca aceasta structura mafiota din prefectura, cerand o comisie de ancheta la nivelul prefecturii Dolj. Ramane de vazut raspunsul ministrului.