luni, 26 aprilie 2010

Craiova, sub «Constelaţia Hamlet» - Festivalul Internaţional Shakespeare a debutat cu un spectacol de excepţie

------------------------------------------------------------------------------------

Lituanienii de la Teatrul Municipal OK din Vilnius au fost ovaţionaţi în prima seară a Festivalului Shakespeare

Deschiderea Festivalului Internaţional Shakespeare a avut loc în Cetatea Băniei, vineri seară, Sala “Amza Pellea” a Teatrului Naţional “Marin Sorescu” din Craiova având privilegiul să găzduiască atât pe cei mai importanţi oameni de teatru din lume, cât şi evenimentele legate de debutul unui impresionant program de spectacole Hamlet. Craiova se află sub “Constelaţia Hamlet”, tema generală a ediţiei cu numărul şapte, Bucureştiul intrând abia sâmbătă seară în febra celui mai important eveniment teatral din România.

Din nefericire, problemele legate de transportul aerian au făcut ca regizorul Silviu Purcărete să nu poată ajunge la festivitatea de acordare a Premiului Internaţional Shakespeare, fiindu-i acordat în acest an de către un juriu prezidat de George Banu, preşedintele de onoare al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru (AICT). Trofeul, realizat de artistul plastic Mihai Ţopescu, a fost prezentat de Emil Boroghină, urmând ca Silviu Purcărete să intre în posesia distincţiei.

Tot în prima seară a festivalului au fost organizate expoziţia documentară “Hamlet pe scenele româneşti”, realizată de Cristian Picu, expoziţia de carte “Hamlet - traduceri şi exegeze” şi expoziţia de filatelie “Shakespeare şi Hamlet”, a lui Nicu Răducanu. Chiar dacă nu a beneficiat de un vernisaj sau de o prezentare succintă a expozanţilor şi a lucrărilor, expoziţia de artă plastică “Universul hamletian”, din foaierul Teatrului Naţional “Marin Sorescu”, a fost remarcată de numeroşii spectatori prezenţi vineri seara. Lucrările au fost realizate de Livia Balu (Elveţia), Amalia Calujnai, Mădălina Dina (Franţa), Raluca Veber, Alexandru Neagu (Portugalia), Diana Iacob, Eduard Iacob-Spătaru (Austria), Sasha Meret (SUA), Hermina Csata, Flavia Dincă, Roberta Ionescu, Robertina Martin, Rozalia Martin, Iulia Teutan, Lucian Ionescu, Constantin Plăviţu, Mircea Popescu, Gabi Văcuţă şi, nu în ultimul rând, Lucian Irimescu.

Spectacolul “Hamlet”, al lituanienilor de la Teatrul Municipal OK, din Vilnius, a ridicat foarte sus ştacheta imaginară a interpretării celei mai cunoscute piese dramatice, actorii şi regizorul Oskaras Korsunovas fiind ovaţionaţi în prima seară.
Astăzi, la TNC “Marin Sorescu”, Sala “Amza Pellea”, va fi prezentat spectacolul “Hamlet”, al Teatrul Polski, din Wroclaw (Polonia), în viziunea regizoarei Monica Pecikiewicz.

După piesa menţionată, va avea loc ceremonia de decernare a Premiilor Criticii, acordate de AICT, Secţia Română. Premianţii sunt: Radu Beligan (Opera Omnia), Alexandru Tocilescu (Performanţe artistice remarcabile în 2009), Proiectul 20/20 al Studioului Yorick, din Târgu Mureş, şi Iniţiativa “Ofensiva generozităţii”, a unui grup de absolvenţi ai Uniunea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti (“Marile speranţe”) şi Beckett - Pur şi simplu, de Octavian Saiu (Carte de teatru).

Organizatorii speră ca starea sănătăţii maestrului Radu Beligan să-i permită să participe la eveniment, preşedintele de onoare al Festivalului Internaţional Shakespeare fiind absent de la ceremonia de deschidere de la Craiova.

Un comentariu:

Natural spunea...

Frumos-frumos.
Tu nu ai inspiratie sa scrii ceva?
Nu uita ca te-am provocat la un concurs de fix 6 versuri :)