miercuri, 8 august 2012

Bâlciul ia amploare. Cine stinge lumina?


O vară fierbinte, la propriu şi la figurat. Haitele politice se sfâşie între ele fără a le mai păsa cine mai rămâne în picioare la final. Mandatul de preşedinte suspendat al lui Traian Băsescu a intrat în faza prelungirilor în urma indeciziei Curţii Constituţionale. Cică trebuie să fim renumăraţi, să vedem care morţi au votat multiplu la referendumul pentru demiterea lui Băsescu şi care decedaţi au fost menţinuţi pe listă. Cel care trebuia să ne numere a murit din punct de vedere politic, adică a demisionat şi nu ne va număra nimeni. Nici pe cei care am murit când nu ne-am dus să votăm la referendum, nici pe morţii care au făcut turism electoral şi au ridicat procentele de prezenţă la peste sută la sută. În România, canicula şi febra electorală sunt la putere. Bunul-simţ şi raţiunea sunt simple bagaje abandonate într-o gară în care nu a mai oprit demult niciun tren. Nebunii sunt la butoane şi se joacă, prin rotaţie, cu destinele noastre.
Dacă într-un comentariu anterior puneam întrebarea deloc retorică cu privire la mobilul declanşării demiterii preşedintelui Băsescu, în acest moment, după toate cele care s-au petrecut în Parlament, Curtea Constituţională, Avocatul Poporului şi alte instituţii, cred că am găsit motivul: canicula! Pur şi simplu i-a lovit căldura şi a provocat un iureş demolator al USL. Avântul cuplului de mare profunzime Ponta-Antonescu s-a lovit de valurile de apărare ridicate din vreme de Băsescu. Era previzibil că nu a stat preşedintele cu mâinile în sân să aştepte momentul în care se gândesc adversarii să-l demită. A urmat un război pe viaţă şi pe moarte, ajuns în clipa de faţă la stadiul de bâlci. Spectacolul a depăşit graniţele naţionale şi am reajuns saltimbancii Europei. Distracţia ne costă enorm deja. Şi ne va costa şi în viitor. Cine nu vede legătura dintre prăbuşirea cursului leu/euro şi tembelismele politicienilor poate fi trecut în lumea glumeţilor cu certificat.
Schimbările forţate în componenţa Guvernului Ponta nu sunt efectul replicilor lui Băsescu. Aparţin tembelismului unor lideri USL, care pot compromite un proiect politic de anvergură din simplul motiv că statura lor de oameni politici este mult prea mică în raport cu rolul pe care trebuie să-l joace. Spre ce ne îndreptăm este greu de anticipat. Ţara nu pare a fi guvernată şi nici preşedintele Băsescu nu este dispus să părăsească scena politică. Totuşi, domnilor, cineva va trebui desemnat să stingă lumina!

Niciun comentariu: