marți, 13 iulie 2010

Spre un compromis PDL - PNL?

Liderii opoziţiei par victimele caniculei. Antonescu şi Ponta se contrează în manieră puerilă, ca doi ţânci dornici să aibă exclusiv găletuşa cu nisip şi lopăţica, anunţând cum şi ce vor face ei când vor intra la guvernare. Ponta refuză orice propunere venită din partea peneliştilor de a forma o alianţă în adevăratul sens al cuvântului, fie sub forma unei structuri preelectorale, fie un proiect alternativă la guvernarea PDL. Liderul social-democrat respinge până şi ideea de a intra la guvernare prin altă formă decât în urma unor alegeri la termen sau anticipate. Orice om cu mintea limpede şi un dram de orgoliu şi-ar vedea de treabă şi nu ar mai insista în pătimaşa dorinţă de a-şi uni forţele cu cineva care vrea altceva.

Drumul ales de Ponta pare a fi profitabil, pe termen mediu şi lung, pentru partidul său. În acest moment, gafele Guvernului Boc şi lipsa de inspiraţie a lui Băsescu nu fac decât să sporească zestrea PSD din sondajele de opinie. Un calcul pe cât de cinic, pe atât de eficient din partea Micului Titulescu, însă nimic nu este sigur în politica românească. Criza lucrează împotriva portocaliilor şi în favoarea social-democraţilor. Evident, liberalii sunt cei care vor pierde în ambele variante, ceea ce explică oarecum insistenţa lui Antonescu. Când îşi va pierde răbdarea liderul PNL şi va contura un proiect propriu al liberalilor?

“Prin noi înşine” pare a fi un slogan preluat cu succes de Ponta. Social-democraţii şi-au revenit nesperat de repede după dezertările celor de la UNPR, începând să redobândească din mers credibilitatea în teritoriu. Scopul scuză mijloacele, aşa că, în absenţa unui program care să fie o alternativă pentru problemele sociale generate de criza economică, social-democraţii utilizează populismul pentru a-şi spori procentele din sondaje. Se joacă totul pe o singură carte, Ponta părând a nu avea un plan de rezervă şi nici programe realiste de a guverna.

În afară de câţiva reprezentanţi ultramediatizaţi ai stângii, care apelează mult prea des la un limbaj coroziv, în absenţa argumentelor de bun-simţ, din zona roşie nu vin decât mesaje tranşante anti-Băsescu şi poziţionarea PSD drept marele partid de opoziţie, în jurul căruia sunt obligaţi să graviteze sateliţii. Ponta şi Adrian Năstase folosesc orice prilej pentru a promova acest mesaj de forţă pentru PSD. Se va mulţumi PNL cu acest rol meschin, pe care Ponta şi Năstase par a i-l rezerva partidului condus de Antonescu? Sau se vor repoziţiona peneliştii în aşa fel încât să accepte intrarea la guvernare într-o construcţie comună cu PDL, într-un viitor cabinet care să nu-i includă pe Boc, Berceanu, Videanu şi chiar Udrea? Regula compromisului ar duce la înlocuirea lui Antonescu şi revenirea lui Tăriceanu la şefia PNL. Scenariul nu pare hazardat, dacă luăm în calcul informaţiile venite pe surse din ce în ce mai credibile. Un joc extrem de periculos pentru destinul politic al lui Ponta şi, implicit, pentru dorinţa de a guverna a liderilor PSD.

Niciun comentariu: