miercuri, 5 august 2009

«Prima casă», încă o ţeapă


Dacă a pariat cineva pe capacitatea Guvernului de a ne scoate la liman, se poate considera liderul neîncoronat al naivilor. Pur şi simplu, incompetenţa musteşte la fiecare gest făcut de echipa lui Boc. Născocirea impozitului forfetar şi jongleriile cu programul “Prima casă” mai mult au adâncit confuzia şi au amplificat criza economică. Dacă prima măsură a provocat închiderea câtorva mii de firme, cea de-a doua a bulversat piaţa imobiliară, lovită şi aşa de o recesiune cronicizată. Benefiari ai aşa-ziselor programe sociale? Poate doar cetăţenii cu rang de demnitari, nu şi cetăţenii obişnuiţi.

Ni se vinde fum, împachetat frumos, într-un ambalaj de vorbe meşteşugite şi campanii false, găunoase şi expirate. Chiar şi ridicat pe vârfuri şi cu pieptul umflat ca un curcan, Boc nu este decât un pigmeu într-ale administraţiei. Mult trâmbiţatul program de relansare a economiei autohtone a fost un bluf. “Prima casă” nu a făcut decât să crească artificial preţurile locuinţelor. Piaţa a rămas blocată, dezvoltatorii imobiliari scuipând repede bomboana otrăvită, pe care nişte deştepţi o ofereau cu o generozitate suspectă. Şi în Craiova, ca mai peste tot în ţară, nu s-au încheiat decât câteva contracte prin programul-minune. Nici nu se putea întâmpla, altfel de vreme ce iniţiatorii au modificat de două ori condiţiile de aplicare. Deloc surprinzător dacă ne gândim că specialişti într-ale guvernării sunt Ridzi, Udrea şi Nemirschi.

Bancherii au privit cu destulă reţinere iniţierea de către Guvernul Boc a unui proiect prin care cetăţenii erau ajutaţi să bage bani în buzunarele dezvoltatorilor imobiliari. Unii s-au grăbit să spună că mafia imobiliară a făcut presiuni pentru “Prima casă”, ulterior dovedindu-se că toate scenariile erau simple fabulaţii. Ulterior, condiţiile au fost modificate din cauză că majoritatea imobilelor erau deja ipotecate. Chiar şi primul contract de creditare a fost semnat pentru cumpărarea unui apartament dintr-un bloc vechi. Singurul câştig de pe urma “Primei case” îl are numai şi numai Boc. Şi asta nu pentru că premierul şi-ar fi cumpărat o locuinţă, ci la capitolul minciuni ticluite, pentru a oferi iluzia că guvernanţii au soluţii pentru ieşirea din criză. Nu au şi nici nu au cum să le găsească. Numirile în funcţiile-cheie se fac doar după criteriul politic. Pentru Boc, rezultatul alegerile prezidenţiale este mai important decât soarta populaţiei sau prăbuşirea economiei.

În mod absurd şi iresponsabil, se ridică perdele de fum pentru a nu vedea realitatea, cel puţin până după alegeri: “Prima casă” nu este decât o nouă ţeapă. Că tot ne-au fost promise câteva la Guvern, în Piaţa Victoriei.

Niciun comentariu: