miercuri, 4 februarie 2009

Să trăiţi cum aţi votat!

Unde sunt instalatorii, lăcătuşii, hingherii, zugravii şi gunoierii din campania electorală, cei care promiteau rezolvarea tuturor problemelor pe care locatarii le deşertau pe umerii candidaţilor? Craiova, la fel ca mai toate marile municipii, devenise o sorcovă portocalie-roşie-galbenă din cauza mashurilor lăbărţate pe faţadele blocurilor. Aproape că se rupeau cutiile poştale de atâta maculatură electorală livrată de trepăduşii politici.

La uşă nu sunau poştaşii de trei ori, ci purtătorii de mesaj ai candidaţilor. În unele situaţii, te pomeneai chiar cu respectivii pretendenţi la uşă, ca să-i cunoşti în persoană, în timp ce te scuzai că ai friptura pe foc şi le promiteai tuturor un vot. Oricum, a fost frumos în campanie, când toţi păreau că sunt la un concurs de gogoriţe. Dacă le-ai fi crezut măcar un sfert din gogoşile electorale, şi tot era suficient să trăieşti într-o ţară de basm, un fel de tărâm străbătut de râuri de lapte şi în care până şi muştele fac miere. Apoi, la fel de rapid, a venit criza. Mă rog, respectivii au descoperit acest cuvânt pentru a-şi justifica trădările, întovărăşirile ruşinoase, virajele în funcţie de cum deschide şeful gura sau cine oferă mai mult la negocieri. Indiferent de culoare, cei aleşi au lins unde au scuipat sau, în cazul pierzătorilor liberali, au scuipat unde linseseră şi scuipaseră. Bâlciul deşertăciunilor mioritice are un singur regizor şi numeroşi păpuşoi învârtiţi în funcţie de interesele politicienilor.

Cei care au votat nu contează decât la capitolul sacrificii, îngheţări de salarii şi pensii, şomaj sau alte delicatese de care ne erau ferite urechile în campania electorală. Minciunile n-au ţinut loc de programe economice anticriză, nici măcar de schiţă de buget sau de numiri pe criterii de competenţă. Vinovaţi pentru atitudinea sfidătoare a noilor guvernanţi nu sunt doar ei. Aşa cum tot cântau maneliştii tocmiţi de portocalii, ei sunt cu ei, în timp ce naivii şi ignoranţii au rămas cu degetul în gură. Aţi vrut să auziţi soluţii despre izolarea termică a blocurilor, stârpirea maidanezilor sau canalizare în locul proiectelor legislative sau al soluţiilor economice, atunci nu aveţi de ce vă plânge. Să trăiţi cum aţi votat!

Efervescenţa din campanie a fost înlocuită cu o linişte nefirească, prielnică însă pentru negocieri la ceas de noapte, pentru a-i împinge pe învârtiţi în funcţii. Rubedenii ascunse în debara sau “merituoşi” fără merite sunt propulsaţi în funcţii după criterii ascunse, cel al competenţei fiind exclus din start, bănuind că sumele cu care sunt cumpărate dregătoriile sunt determinante. Opoziţie şi putere, tot o varză a la Cluj. Liberalii sunt morţi în păpuşoi, în timp ce guvernanţii îşi dau singuri lovituri dureroase cu tesla într-un loc sensibil. Merităm să trăim asta. Băşcălia şi aruncarea în derizoriu a alegerilor au un preţ ce ne frige. Este criză, băieţi, iar singura voastră soluţie e de a ne obliga să strângem cureaua, în timp ce voi vă umflaţi buzunarele.

Niciun comentariu: