vineri, 30 octombrie 2015

Cum se pune dopul la o şampanie deschisă de comunişti?

Românii de dincolo de Prut trăiesc într-un provizorat politic. Un tsunami roșu a spulberat încă un premier, Valeriu Streleț, risipind bruma de certitudine cu privire la orientarea proeuropeană a Republicii Moldova. 
Proteste la Chisinau (foto: independent.md)

Comuniștii şi socialiștii, susținuți de PD-ul lui Marian Lupu, au strâns o majoritate covârșitoare pentru adoptarea unei moțiuni de cenzură împotriva Guvernului. În ciuda oricăror declarații de bune intenții şi de respectare a angajamentului de continuare a procesului privind integrarea în Uniunea Europeană, rămân semne de întrebare cu privire la succesul comuniștilor şi socialiștilor. Schimbările dese de echipe guvernamentale şi alegeri anticipate, după îndelungi mitinguri de protest şi violențe stradale, nu au darul să aducă liniște, prosperitate sau echilibru în viața publică. Nicăieri această succesiune de evenimente nu a adus ceva bun, ci suferință, incertitudine şi declin economic. Republica Moldova nu face excepție. Scenariul este pesimist, indiferent că autorii săi sunt analiști din interiorul sistemului sau de la Bruxelles ori Washington. 

Corupția, influența Moscovei şi acuzațiile de corupție la adresa unor înalți demnitari sunt riscuri majore care pot deturna o țară de la traseul asumat şi chiar o pot transforma într-un câmp de bătălie al intereselor marilor puteri. Criza politică şi revirimentul forțelor pro Rusia oferă argumente celor care, pe ambele maluri ale Prutului, sunt sceptici cu privire la reunificarea cu România a Basarabiei. Totuși, există un câștigător al crizei prelungite în care se zbate Republica Moldova? O analiză Stratfor ne lămurește pe deplin: „În Republica Moldova, o coaliţie fragilă a partidelor proeuropene se confruntă cu furia protestatarilor, mulţi dintre ei susţinuţi de Rusia, din cauza unui scandal major de corupţie care ar putea oferi Moscovei un avantaj într-o altă zone de confruntare cu Occidentul, prin răsturnarea Guvernului". Da, Moscova profită din plin de ezitările unor politicieni sufocați de orgolii şi interese mărunte, incapabili să construiască un proiect de țară şi să-l susținută în orice situație.

Poate că tabloul în tușe gri, descriind sumar ceea ce se întâmplă într-o zonă de risc a Europei, nu impresionează. Se întâlnesc situații de criză în democrații consolidate, un exemplu celebru fiind al Belgiei, lipsită fiind vreme îndelungată de un Executiv şi de o majoritate parlamentară. Sigur, însă în acele cazuri nu aveam de-a face cu foști premieri arestați pentru luare de mită sau cu dispariția unor sume de proporții amețitoare din buzunarul contribuabilului. Şi nici cu o economie prăbușită, dependentă de ajutoare financiare şi lipsită de resurse energetice livrate fără condiționări politice. Republica Moldova se poate transforma într-o mare problemă pentru Uniunea Europeană dacă va continua această situație absurdă ca agenda Bruxelles-ului să fie ocupată exclusiv de criza valului de refugiați. Europarlamentarii români au misiunea de a aduce în dezbaterea UE şi pe agenda Comisiei Europene criza din Basarabia. Asistența economică de urgență şi sprijinirea construirii unor instituții capabile să lupte împotriva corupției sunt priorități. Este un moment delicat în care eficienţa diplomației din România trebuie dovedită. Nu pot fi acceptate scuze pentru incapacitatea de a reacționa la problemele de dincolo de Prut, de a răspunde prompt cu soluţii de ordin economic şi politic, de a ne arăta solidaritatea cu o populație care suferă din pricina politicianismului fără limite. Tensiunea a ajuns de mult timp în stradă la Chișinău. Iar nouă, celor din țară, se pare că nu ne pasă, ocupând agenda politică şi agenda media exclusiv cu subiecte livrate de DNA sau cu unele de cancan politic. Comuniștii şi socialiștii din Parlamentul moldovean deschid șampania după doborârea unui guvern pro-european. 
Putem să-i facem să pună rapid dopul la sticlă? 
 
Mihai FIRICĂ (Jurnal Românesc)

Niciun comentariu: