duminică, 3 ianuarie 2010

Bilanţ după 20 de ani?

Bilanţ după 20 de ani? Ar fi un exerciţiu de sinceritate, asumându-ne trecutul recent cu o detaşare fără de care viitorii 20 de ani pot fi compromişi. Cei mai mulţi dintre noi ne-am lăsat înşelaţi de cei care s-au folosit de buna-credinţă şi de cinstea celorlalţi. Vă amintiţi cum vorbeau, în 1990, Iliescu şi ceilalţi tovarăşi ai săi despre restituirea proprietăţilor confiscate? După ce foştii securişti şi nomenclaturişti au agonisit suficient pentru a se metamorfoza în capitalişti, restituirile s-au făcut în aşa fel încât majoritatea să intre pe mâinile lor. Numai acest element ne poate arăta că evoluţia acestui personaj şi a grupurilor din spatele său ar fi suficientă să arate cine s-a folosit, în toţi aceşti ani. de naivităţile şi spaimele colective.

Pentru cei care se transformă în avocaţii celor care au scăpat pedepsiţi, iată ce spune Neagu Djuvara: ,,Sunt indignat de faptul că am ajuns, după toate aparenţele, singura ţară din Europa şi, mai important, din zona aceasta care a scăpat de comunism, unde nimeni nu a fost tras la răspundere pentru ce a făcut nici în cei 50 de ani de dictatură, nici de 20 de ani încoace.,,
Să înţelegeţi şi voi, după 20 de ani, că injustiţia este duşmanul de moarte al democraţiei. La cum funcţionează sistemul capitalismului fanariot românesc şi democraţia originală mioritică nici nu se poate spune că avem justiţie, baza statului de drept. Nu, avem doar o justiţie privată, utilizată de puternicii zilei, în funcţie de interese sau de planurile lor de a se folosit de cei mulţi şi naivi.

Oare, când ne vom trezi şi-i vom credita pe cei aflaţi pe lista duşmanilor celor din tagma lui Iliescu? Ne este duşman Regele Mihai? Dar Radu Cîmpeanu? Revin moşierii lui Coposu? Ne-a lua avuţia naţională Raţiu? Vin spionii din exil aduşi de Dinu Zamfirescu? Vrea dregătorii Doina Cornea? Adăugaţi alte nume ale celor insultaţi şi puşi la stâlpul infamiei, prin manipulări grosolane şi minciuni, de profitorii acestor 20 de ani. ,,Poporul,, de care vorbesc atâţia, fără niciun temei moral, nu are forţa de a se vindeca prin necesara schimbare şi despărţirea de tristele figuri care i-au omorât speranţele în aceste ultime două decenii?

4 comentarii:

Anonim spunea...

Pina sa ne dezmeticim s-ar putea sa mai treaca alti 20 de ani de furaciuni si belele provocate de politicieni, nu credeti?

Anonim spunea...

Este un articol venit mult prea tarziu daca ne referim la "democratia celor 20 de ani...". Nu stiu in ce masura multi dntre noi ne-am lasat pacaliti. Dar cu certitudine, va pot spune ca subsemnatul - ca si foarte multi altii - am fost manipulati intr-un mod grosolan de mass-media locala si centrala. Imi aduc aminte perfect perioada anilor '90 cu elementele ei definitorii: ENTUZIASMUL si SPERANTA. De asemenea, imi mai aduc aminte despre Barladeanu, Stanculescu si Chitac and Co, personaje controversate din vechiul regim comunist care au vrut parca sa sfideze prin varsta si activism politic, trupurile goale ale tinerilor ce au luptat la revolutia + lovitura de stat din '89.
Am mai spus-o de multe ori, in completarea lui N. Djuvara, Romania a ajuns aici din cauza mass-mediei coroborata cu o justitie jalnica care a facut ca legea lustratiei sa scape printre degetele patate cu sange ale parvenitilor parlamentari din perioada celor 20 de ani ... Regretabil este ca am avut o sansa uriasa in '96 cu un guvern de dreapta in a reabilita ceea ce monstrul fsn/fdsn/pdsr creease cu un diabolism feroce: sansa de a ne reabilita. De ce am ratat aceasta sansa? O parte din raspuns se afla chiar in articolul pe care-l comentez. Suplimentar, mai adaug si conflictul de interese care a functionat/functioneaza din plin atunci si acum: avocati, procurori si judecatori care au calitatea de magistrat dar si cea de parlamentar. Ma tem ca foarte multi s-au resemnat ca nimeni nu mai poate face nimic in acest sens. Sunt curios cum se va termina incercarea timida a pres. Basescu de a reforma cumva clasa politica incepand cu Institutia Parlamentului. Va mai aduceti aminte de ea, este vorba de acea Institutie a celor 322 care in anul 2007 au savarsit un abuz incalificabil pentru care niciun parlamentar din randul celor 322 nu a patit nimic deoarece asa e legea la noi de 20 de ani: ca cei cu bani sa nu pateasca nimic. Nu mai imi aduc aminte cine spunea candva ca "sa te fereasca sfantul de burghezia proletara"...

Mihai FIRICĂ spunea...

O rugaminte pt toti cei care posteaza: semnati comentariile, asa cum fac si eu, ca autor al acestor texte aparute pe blog. In caz contrar, ma voi vedea obligat sa reintroduc moderarea comentariilor sau sa le sterg pe cele asumate de ,,anonimi,,.

Cocea Romulus spunea...

Imi cer mii de scuze ca nu mi-am publicat identitatea pentru comentariul cu numarul 2 din 4 ianuarie 2010, ora 21:49. Voi promite ca pe viitor am sa imi trec si identitatea asa cum am facut-o deja pe blogul dumneavoastra dar si al d-lui Horatiu Buzatu.