joi, 24 ianuarie 2019

O zi specială, cu multiple semnificaţii şi o onoare: Premiul pentru poezie al Festivalului Internaţional de Literatură "Mihai Eminescu"

O zi cu emoţie, bucurie şi... mult soare. Am primit Premiul pentru poezie al Festivalului Internaţional de Literatură "Mihai Eminescu", decernarea având loc în biserica Mănăstirii Sfânta Ana din Orşova, ctitorie a jurnalistului Pamfil Şeicaru.
Înainte de slujba de pomenire, pe o vreme cu un soare ca de primăvară, am pus o floare la bustul lui Mihai Eminescu şi una pe mormântul lui Pamfil Şeicaru. Mulţumesc juriului, prezidat de acad. Mihai Cimpoi, precum şi tuturor celor care, pe 15 ianuarie 2019, nu au uitat să sărbătorească Ziua Culturii Naţionale şi 169 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu.









"Premiul pentru poezie al Festivalului Internațional de Literatură „Mihai Eminescu” i-a fost acordat scriitorului și jurnalistului craiovean Mihai Firică la finalul ediției a XXIX-a, manifestare dedicată Zilei Culturii Naționale. Decernarea premiului s-a desfășurat în biserica Mănăstirii „Sfânta Ana” din Orșova, ctitorie a jurnalistului Pamfil Șeicaru, Mihai Firică primind distinţia după oficierea slujbei de pomenire închinată poetului Mihai Eminescu. Juriul ediției din acest an i-a avut ca președinte pe acad. Mihai Cimpoi iar secretar pe scriitorul Florian Copcea. Festivalul a reunit academicieni, scriitori, istorici, oameni de știință, profesori, reprezentanți ai Bisericii ortodoxe și ai românilor din Serbia.
Derulată pe parcursul a trei zile 13-15 ianuarie a.c., în Drobeta-Turnu Severin, Herculane și Orșova, manifestarea a avut un program complex, la susținerea de comunicări științifice, dezbateri culturale, vernisaj de pictură, expoziție de carte, prezentări de reviste, lansări de volume și ceremonii religioase. În debutul programului, scriitorul Florian Copcea, inițiator și președinte al festivalului, a precizat că dorința tuturor celor care au contribuit la realizarea agendei de evenimente a fost de a marca Ziua Culturii Naționale și aniversarea nașterii Luceafărului poeziei românești pe parcusul a câtorva zile și cu o participare numeroasă din partea iubitorilor de literatură. Organizatori ai festivalului sunt Episcopia Severinului şi Strehaei, Consiliul Judeţean Mehedinţi, Primăria Municipiului Drobeta Turnu Severin, Prefectura Judeţului Mehedinţi, Palatul Culturii „Teodor Costescu”, Centrul Cultural „Nichita Stănescu”, Muzeul Regiunii „Porţilor de Fier”, Biblioteca Judeţeană „I. G. Bibicescu”, Direcţia Judeţeană pentru Tineret şi Sport, Primăria Băile Herculane, Primăria Baia de Aramă și Fundaţia Culturală Lumina condusă de scriitorul Florian Copcea.
 
Festivalul Internațional de Literatură „Mihai Eminescu” a debutat luni la Palatul Culturii „Teodor Costescu”, printr-un program al Corului Kinonia al Episcopiei Severinului și Strehaiei, cu binecuvântarea PS Nicodim, și cuvântările președintelui Consiliului Județean, al prefectului județului Mehedinți și al reprezentanților instituțiilor de cultură severinene. În cea de-a două parte a zilei participanții s-au deplasat la Băile Herculane, unde a fost depusă o coroană de flori și au fost recitate versuri la bustul realizat de sculptorul Oscar Han. La Primăria Băile Herculane a fost organizat un simpozion pe tema receptării operei eminesciene în actualitate și au fost decernare o serie de premii. Printre laureații acestei ediții s-au aflat scriitorii Vasile Barbu, Mihaela Albu, Vasile Morar ș.a.
 
În 15 ianuarie a.c., când s-au aniversat 169 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu, scriitorii invitați la manifestare au depus flori la bustul poetului, monument ridicat în Orșova în urmă cu mai bine de două decenii la o ediție a festivalului. Finalul programului l-a constituit slujba de pomenire și acordarea premiului pentru poezie și premiile pentru jurnalism „Pamfil Șeicaru” la Mănăstirea „Sfânta Ana” din Orșova.


JURNALUL OLTENIEI"

Niciun comentariu: