vineri, 19 august 2011

Doljul politic, un cazan sub presiune

Este vremea sondajelor și a poziționărilor din mers. Unii adună dosare, alții cară dosare după ei de ani buni, în timp ce presa locală își pune pe frunte eticheta cu prețul. Anul preelectoral se simte în aer. Pretudinteni se vorbește doar despre cine își schimbă partidul sau de cine urmează să zboare din funcție dacă ies la alegeri “ceilalți”. Frumoase vremuri, nu-i așa?

Cum va arăta harta politică după alegerile locale de anul viitor? Orice previziune este condamnată să poarte amprenta sondajelor. USL este ca și câștigător al alegerilor, însă scorul rămâne un mister. Județul este dominat clar de PSD-iștii lui Prioteasa, președintele CJ. Așadar, partidul trandafirilor va rămâne la conducerea județului. Este de așteptat ca surpriza viitoarelor alegeri locale să fie UNPR, aspiratorul de primari, însă pierderile pe frontul PDL vor fi atât de mari încât balanța nu va putea fi înclinată în favoarea actualei coaliții de guvernare.

Interesant mi se pare ce se întâmplă în tabăra liberalilor. PNL Dolj şi-a asumat rolul secund în USL, partea leului revenind PSD. Unii, răi la gură, spun că ar fi vorba despre rolul de slugă, însă socoteala politică nu se potriveşte niciodată cu rezultatul de la urne. S-ar putea ca deputatul Mihai Voicu să fi croit o strategie în funcţie de resursele umane ale liberalilor doljeni, aşa că dacă Dan Mogoş îşi va păstra funcţia de vicepreşedinte al CJ iar doi-trei directori de deconcentrate vor fi conectaţi la conducta de bani publici totul va fi bine. Membri PNL care îşi fac socoteli legate de procentele minune cu care este creditat USL în sondajele la nivel naţional vor constata că li s-a rezervat praful de pe tobă la Dolj. Mai întâi, vor conta rezultatele alegerilor locale, unde PSD va forţa mâna aliaţilor şi, conform sondajelor, se va face o împărţire a listelor în raport de 3/1 în favoarea social-democraţilor. Chiar şi în cazul unui raport de 2/1 pe listele pentru CJ sau CL Craiova împărţirea funcţiilor nu va fi favorabilă liberalilor, mai ales că vor fi împinşi doar apropiaţii lui Voicu.

Aşadar, o întrebare deloc retorică: de ce să muncească întreaga organizaţie dacă vor profita doar şmecherii dintr-o gaşcă? O întrebare care, cu nuanțele de rigoare, se poate pune oricărui membru de partid, din orice filială.

Niciun comentariu: