miercuri, 8 iulie 2009

O vară fierbinte pentru liberalii doljeni

Liberalii nu au deloc o vară liniştită. Insuccesul de la alegerile europarlamentare a provocat o dezbatere internă şi o analiză a cauzelor care au făcut ca şansele lui Crin Antonescu, candidatul PNL la Preşedinţia României, să fie puse sub semnul întrebării. În mai multe filiale au avut loc schimbări, previzibile de altfel, mai ales în acelea în care cauzele invocate nu au fost tocmai naturale. Unele filiale şi-au pierdut şefii, în altele s-a trecut la recalibrarea echipelor.

Chiar dacă s-a aplicat a doua variantă a restructurării în cazul PNL Dolj, filiala a părut că va face parte din prima categorie, asta până înainte analiza serioasă a rezultatelor. Zvonurile privind schimbarea lui Ovidiu Oprea, preşedintele PNL Dolj, cu unul dintre consilierii judeţeni au fost lansate de cei direct interesaţi, invocându-se aşa-zise rezultate ale unor consultări care se aflau în plină desfăşurare. În mod surprinzător, Cosmin Enea a început să facă declaraţii hazardate, susţinând că decizia numirii sale în funcţia de preşedinte interimar al PNL Dolj a fost luată înainte de data fixată de forurile tutelare ale liberalilor. Am văzut multe în politică şi drept să vă spun nu am crezut niciun moment că acest lucru este posibil câtă vreme dinspre conducerea PNL nu vedea confirmarea informaţiei.

Personaje precum Cristina Calangiu, Mihai Voicu şi Dan Mogoş, reprezentanţi ai unui curent pro-PSD din filiala doljeană, se declarau mulţumite de numirea lui Enea în vreme ce acest lucru nu avusese loc. Mai mult decât atât, în presa favorabilă social-democraţilor au apărut articole ditirambice la adresa aşa-zisei schimbări a lui Oprea şi ungerea drept şef a unui personaj insignifiant din punct de vedere al notorietăţii. Cei care au forţat schimbarea senatorului Oprea sunt extrem de vulnerabili. Nu mă refer aici doar la anchetele de presă în care sunt acuzaţi ca făcând parte dintr-un grup abonat la banul public, dar mai ales la apropierea de PSD Dolj, nefirească, dăunătoare din punct de vedere politic şi nesănătoasă. Lucruri cel puţin ciudate, pe care mi le explic dar nu le împărtăşesc publicului numai din motivul de a nu fi acuzat că lovesc în imaginea unei grupări din PNL Dolj.

Istoria acestei veri încinse pentru liberalii doljeni va fi poate mai puţin importantă dacă tensiunile şi energiile latente se vor canaliza către campania electorală prezidenţială. Crin Antonescu are şanse reale de obţine un rezultat surprinzător de bun în Dolj, extinzând discuţia chiar la nivelul Olteniei, dacă anumiţi liberali doljeni renunţă la comportamentul şi mentalitatea de tarabagii.

Niciun comentariu: