miercuri, 6 mai 2009

Un banc sec în vreme de criză

Cum reacţionează guvernanţii în vreme de criză? Umflă schemele ministerelor cu toate neamurile, angajate pe post de consilieri, şi cresc taxele şi impozitele. Economia este în declin, pensiile şi salariile vor fi plătite din împrumuturi externe, în timp ce valuri de emigranţi revin din Spania şi Italia. Un tablou mai mult decât îngrijorător. Dacă nici acum nu este limpede că despre criză nu se poate glumi, înseamnă că premierul Boc suferă de un optimism nesănătos. Despre ceilalţi miniştri nici nu prea are rost să mai vorbim. Ne-am răci gura de pomană. Cei mai mulţi se ocupă de treburile partidelor înainte de campania electorală, cum ar fi Videanu, Blaga sau Diaconescu, sau de imaginea proprie, că doar Ponta, Udrea sau Ridzi nu s-or da în stambă pentru interesul colectiv. Cheltuirea unor fonduri bugetare pentru a promova încălecatul cailor de ministrul Turismului sau voleiul pe plajă este de un cinism fără margini. Nu voi ceda tentaţiei de a mai scrie despre Elena Udrea şi acţiunile sale bugetivore. Au făcut-o şi o vor face alţii în atâtea situaţii. La a o critica mă refer, şi nu la altceva, ca să fim lămuriţi.

Dar ce ziceţi despre Gheorghe Pogea? Dacă numele acesta nu vă spune nimic, este destul de simplu să-l asimilaţi cu acţiunea de jupuire a contribuabililor şi a firmelor care se încăpăţânează să reziste. Introducerea impozitului forfetar este o decizie care arată că statura sa de economist slujbaş la firma lui Videanu îl împiedică să gândească mai mult decât o vânzătoare de zarzavat. La piaţă, dacă deschizi ochii, măcar nu eşti înşelat la cântar. Pogea te face la buzunar cu cinism şi fără remuşcări. Calculele pe care le efectuează se limitează doar la cât vrea să încaseze de la firme, nu şi la valoarea reală până la care poate întinde coarda. Din pix, ministrul Finanţelor şi-a făcut un calcul strâmb, imaginându-şi că impozitul forfetar îi va aduce la buget vreo 350 de milioane de euro de la societăţile care înregistrează pierderi.

Aplicând prezumţia de înşelătorie, el nu a văzut pasul următor de după decizia sa. Cei care nu pot să plătească şi declară pierderi nu vor achita niciun fel de impozit şi vor prefera să închidă, pur şi simplu, firmele. Mai bine faliment decât jupuiţi de Pogea. Ceilalţi, şmecherii din economia gri pe care vrea s-o albească ministrul Finanţelor, se vor pitula în paradisuri fiscale sau vor găsi alte metode de a nu plăti. “Dacă nu poţi plăti 500 de euro la stat, închide!” - este declaraţia care spune tot despre gândirea rudimentară a lui Pogea. Aveţi senzaţia că acesta s-a gândit la locurile de muncă pierdute după închiderea sau suspendarea activităţii firmelor? Sau că s-a gândit că marii contribuabili vor fi taxaţi suplimentar? Pogea, ministru... Sună ca un banc sec în vreme de criză.

Niciun comentariu: