luni, 11 mai 2009

EBa sau Iuliu Maniu?

Se reporneşte maşinăria de propagandă electorală. Oficial. În realitate, orice politician cu scaun la cap ştie că în orice moment e legat de alegător prin imaginea sa publică. De această dată, vi se vor cerşi voturile, pentru ca nişte conaţionali să ne reprezinte în Parlamentul European. Nu am să deschid acum o dezbatere despre temele din campanie şi nici nu am să încerc să anticipez care vor fi promisiunile candidaţilor. Oricum, acestea sunt legate de cu totul şi cu totul alte lucruri decât prevăd atribuţiile unui europarlamentar sau zona de responsabilitate comunitară a PE. Nu m-am vindecat de încăpăţânarea de a căuta ceva esenţial acolo unde nu există nimic. Şi aceste alegeri europarlamentare vor fi atipice în România. Votanţii, foarte puţini la număr, vor cere candidaţilor rezolvarea problemelor fundamentale pentru ei: izolaţia blocurilor, mansardarea, gunoiul menajer, apa caldă pentru etajele superioare sau pisica pensionarului de la parter. Cam acestea sunt problemele europene pe care cei mai sprinteni candidaţi le vor rezolva din vorbe. În rest, câteva starlete electorale vor face deliciul spectatorilor plictisiţi.

Mezina familiei prezidenţiale, Elena Băsescu, s-a înscris în cursă sub masca independenţei. Semnăturile pentru depunerea candidaturii i-au fost strânse de organizaţiile PD-L, partid în care va reveni după demisia formală cu care încearcă să deruteze atenţia de la nepotismul în floare. Candidata “independentă” EBa a reuşit să convingă deja primul votant, nimeni alta decât Elena Udrea, secretarul executiv al PD-L. Iată, Elena mică deja a rupt un vot de la lista PD-L şi probabil că multe organizaţii ale partidului se vor întrece în a direcţiona voturi “independentei” (multe în mediul rural, acolo unde sunt primari portocalii).

Ciudat mi se va părea dacă va culege voturi şi de la cei care vor să sancţioneze clasa politică şi se vor prezenta la urne. Sondajele o dau drept viitoare deputat european, cu peste patru la sută din voturi. Pe cine va reprezenta Elena Băsescu în Parlamentul European? Pe tinerii forţaţi să renunţe la pregătirea superioară pentru a se angaja ca taximetrişti, vânzătoare sau barmaniţe? Pe cei care au plecat de mult oriunde au sperat că vor fi băgaţi în seamă sau vor câştiga sume care să nu-i umilească? Sau poate pe cei mai norocoşi, plecaţi cu burse de studiu în universităţi respectabile?Mă întreb dacă nu ne merităm soarta, după felul lamentabil în care înţelegem să irosim votul. S-o votăm pe Elena Băsescu pentru a sancţiona partidele, inclusiv cel în care ea a declarat că se va reînscrie? Nu văd ce rost ar mai avea efortul de a merge la vot în acest caz. Vorba unui amic: ţărăniştii nu au nicio şansă, purgatoriul lor în opoziţia extraparlamentară nu s-a sfârşit. Un vot pentru urmaşii lui Iuliu Maniu şi Corneliu Coposu ar fi, într-adevăr, unul de sancţionare a foştilor şi actualilor guvernanţi. Nu pledez pentru PNTCD sau altcineva, ci mă întreb, dacă ar fi să facem o opţiune, pe cine am alege: EBa sau Iuliu Maniu?

Niciun comentariu: