luni, 21 septembrie 2009

Surprize pentru beregata lui Geoană

Pe adresa social-democraţilor sosesc din ce în ce mai multe pachete cu cadouri-surpriză. De la Iaşi, Constantin Simirad le-a trimis un cadou otrăvit, fiind primul preşedinte de Consiliu Judeţean din PSD care a anunţat că-l va susţine pe Traian Băsescu. Vor mai fi şi alţi pesedişti care nu vor merge pe mâna lui Geoană, iar cine se îndoieşte de acest lucru înseamnă că nu are habar de şerpăria roşie. Octav Cozmâncă, omul care ani de-a rândul a făcut jocurile în PSD după cum i se dicta de către Ion Iliescu, a fost exclus. Motivul invocat ar fi că a vorbit despre “privatizarea partidului” şi i-a acuzat pe anumiţi lideri ai formaţiunii că derulează afaceri dubioase şi au acumulat averi ilicite. Este limpede că nici votul lui Cozmâncă nu-l va obţine Mircea Geoană, ci mai degrabă Sorin Oprescu, un candidat independent, dependent de strategiile ţesute de oameni proveniţi din PSD.

Alte cadouri înaintea alegerilor prezidenţiale i-ar putea fi trimise lui Geoană tocmai de la Cluj, unde grupul Rus - Dâncu - Puşcaş numai de susţinere pentru candidatul PSD nu se pregăteşte. Declaraţiile recente ale celor din “Grupul de la Cluj”, recunoscut după strategia de a profita de pe urma rezultatelor obţinute de alte filiale social-democrate, în timp ce ei se situau la coada clasamentului intern, par a certifica încă un judeţ pierdut din start de candidatul PSD. Clujul nu-l iubeşte pe Geoană şi nici nu sunt şanse ca situaţia să se schimbe, de vreme ce o colaborare subterană există între amintitul grup şi oamenii lui Emil Boc.

Sunt trei cazuri izolate, inevitabile în preajma oricărei bătălii electorale? Mă tem că nu. În locul prezidenţiabilului social-democrat nu aş risca un pariu când vine vorba de fidelitatea lui Miron Mitrea şi a oamenilor pe care acesta poate să-i influenţeze. Atacurile dure la adresa lui Geoană n-au încetat nici după episodul din Senat, când Mitrea jura că nu-i va da drumul până nu-l va răpune (politic vorbind): “Cu Geoană am probleme! Mi-am băgat dinţii în beregată şi nu-i mai scot. La următoarea şedinţă mai atac o dată, şi mai atac o dată, şi mai atac o dată! Până îl rup!” Fabulos! Cu un aşa buldog politic lângă tine, vopsit în tovarăş de nădejde, nici nu te mai poţi gândi să câştigi alegerile prezidenţiale, ci doar să scapi întreg. Şi nici măcar asta nu cred că-i va reuşi lui Mircea Geoană.

Niciun comentariu: