joi, 10 septembrie 2009

O pacoste pentru dascăli

Şcoala va începe cu o zi de grevă. O grevă originală, din cauză că, de la o vreme, ne-am cam obişnuit ca mai toate lucrurile să capete forme ciudate. Luni, senatorii şi deputaţii vor chiuli de la locul de muncă, urmând să facă băi de mulţime la festivităţile organizate cu ocazia noului an şcolar. Numai că şi dascălii vor fi în grevă, mulţi dintre ei boicotând întâlnirile la care aleşii neamului intenţionează să ofere muritorilor obişnuitele discursuri îmbălsămate de atâţia ani. Dacă aş avea naivitatea să cred în decenţa parlamentarilor, aş putea spera că situaţia actuală din educaţie şi tratamentul degradant la care sunt supuşi profesorii i-ar putea ţine departe de şcoli pe vânătorii voturi.

Efectul aşa-zisei reforme în educaţie s-a rezumat la un şir de schimbări anapoda, la politizarea excesivă şi la deprofesionalizare prin subfinanţare. Dacă Guvernul liberalilor a făcut cheltuieli excesive pentru reabilitatea unităţilor de învăţământ, proces în urma căruia multe firme ale clienţilor politici s-au umflat ca broscoiul care înghite devize umflate artificial, cel de acum a ieftinit coliva.

Înainte de alegerile parlamentare, Ecaterina Andronescu s-a luptat pentru mărirea salariilor în învăţământ de puteai jura că are mai mult curaj decât tiza sa Ecaterina Teodoroiu. După alegeri, parcă s-a metaformozat într-o stropitoare, plângând de mila profesorilor pe care i-a lăsat cu ochii în soare. Şi dacă nu era suficient cât de prost a manageriat aşa-zisul plan de reformă, în Legea unică de salarizare s-a pregătit fixarea dascălilor pe una dintre treptele inferioare. Merită să fie primiţi politicienii la festivităţi, nu-i aşa?

Dar poate că sacrificiul financiar o fi servind la modernizarea învăţământului de către aceşti “specialişti”. Ieri, agenţiile de presă au furnizat o ştire ce face praf orice brumă de încredere în competenţa echipei Boc: «Consiliul Legislativ a avertizat Guvernul că cele trei legi pe care vrea să-şi asume răspunderea sunt pline de erori, dezacorduri gramaticale, articole indicate greşit şi menţionează instituţii cu altă titulatură decât cea reală.» Ce ar mai putea fi de adăugat?

Să mai scriu iar că Ecaterina Andronescu este o pacoste pentru învăţământul pe care l-a ambramburit? Că specialiştii Guvernului Boc se pricep doar la împachetat fum şi murat dude? Că excesul de nepoate şi şoferi pe post de consilieri dăunează grav mediei coeficientului de inteligenţă de la nivelul Executivului? Poate ar mai fi de spus că blestemata dorinţă de a pune laolaltă PSD şi PD-L este scump plătită şi că partidele din actuala coaliţie guvernamentală amplifică efectele crizei prin care trece România. Dar şi asta am mai spus-o în urmă cu câteva luni, când mi-a fost clar că într-un an electoral este greşit să-ţi faci iluzii deşarte şi să-ţi pui speranţele într-un sistem depăşit, ce împinge pe post de premier un pigmeu obedient şi nepriceput.

Niciun comentariu: