miercuri, 30 septembrie 2009

Eu ţin cu domnul Panait?

Cine este domnul Panait? Întrebare legitimă, trebuie să recunosc, pe care i-am adresat-o şi eu unui coleg de redacţie. O fi încă un candidat le Preşedinţia României sau o mare speranţă fotbalistică? Nicidecum.

Iancu Panait este un craiovean care şi-a vărsat focul, prin lovituri cu geanta diplomat din dotare, pe maşinile parcate pe trotuarul de lângă un magazin din centrul urbei. Am înţeles că riscă o pedeapsă aspră pentru câteva infracţiuni, printre care şi aceea de distrugere. Autoturismele şi-au pierdut farurile din cauză că Panait şi-a pierdut, la rândul său, cumpătul. Va trebui să plătească daune proprietarilor şi, nu-i aşa, să fie supus oprobriului public, din cauză că şi-a făcut singur dreptate. Totuşi de se sunt eu de partea acestui domn Panait, pe care, că tot veni vorba, nici nu-l cunosc? Risc, cine ştie, să vină jandarmul vigilent care l-a surprins pe respectivul violent şi să mă amendeze, la rândul meu, pentru susţinerea actelor de distrugere în Craiova. Ba chiar să plătesc, în solidar, daunele provocate posesorilor de autoturisme.

Sincer, îi acord circumstanţe lui Iancu Panait şi mă transform în avocatul său din oficiu. Cred că el avea dreptate să se considere în pericol din cauza unor şoferi care, parcând pe trotuar, l-au obligat să meargă pe carosabil şi să rişte accidentări grave. Poate chiar moartea, având în vedere cum circulă nişte demenţi prin Cetatea Băniei! De ce jandarmul respectiv n-a intervenit pentru ca integritatea corporală a craioveanului Panait, contribuabil onest, să nu fie ameninţată? Oare pe unde umblau agenţii de circulaţie şi echipele RAT Craiova care ridică autoturismele?

Mărturisesc deschis că, în anumite situaţii, mi-a venit şi mie să şutez cu forţă în portiera unui şofer nesimţit, care parcase pe trecerea de pietoni. Mi-am reprimat orice pornire războinică de a-mi face simplu dreptate şi am scris împotriva celor care parchează neregulamentar şi a celor care nu-i amendează pentru aceasta. Este adevărat, nu s-a întâmplat nimic, nu s-a sinchisit nimeni, dar cel puţin n-am riscat să fiu amendat pentru distrugere.

Dar Primăria Craiova nu este vinovată? Cel care a acordat autorizaţie de construcţie pentru imobilul în care se află magazinul Carrefour este adevăratul vinovat pentru păţania lui Panait.

Craiova este sufocată de autoturismele parcate aiurea, în cele mai nepotrivite locuri sau în poziţii care sfidează legile fizice. Apropierea noastră de Orient este vizibilă tocmai prin felul în care majoritatea şoferilor parchează, dar mai ales prin modul în care înţeleg edilii să sfideze legea. Într-un fel, noi toţi suntem Panait, adică omul obligat să meargă pe carosabil, în timp ce şmecherii construiesc în Craiova ca la ei în bătătură.

Niciun comentariu: