luni, 5 ianuarie 2009

Măi, specialiştilor!

La ce folosesc toate analizele şi previziunile livrate de “specialişti” şi cititori în stele cu simbrie de la partide? Care mai de care îşi dau obolul la zugrăvirea viitorului în negru, de poţi jura că pesimismul milenariştilor a fost reîncărcat în pragul lui 2009. Nu aud decât un vaet profund de la toţi “oficialii”, tot poporul este cuprins de jelanie cu gândul la drobul de sare, care, aşa cum au anticipat specialiştii, ne va face mari necazuri. Fiecare, după minte şi interese, a încercat să întâmpine marea criză. Poporul s-a ghiftuit de sărbători şi a golit rafturile hypermarketurilor, în timp ce politicienii s-au acuplat după pofte. Scuza folosită fără jenă a fost criza ce ne va lovi. Şablonul a fost utilizat şi în cazul numirilor de miniştri. Toţi “specialişti” în rezolvarea crizei. De exemplu, Elena Udrea şi Ion Bazac. Am ales câte unul dintre fiecare tabără clientelară, fără a avea pretenţia că blonda de la Turism este cumva un etalon al lipsei de competenţă pentru portocalii sau dealerul auto de la Sănătate - un maxim de iresponsabilitate în numirile făcute de Geoană în tabăra roşiilor. Dacă disecăm actuala echipă de la Palatul Victoria, chiar că tremurăm cu gândul la cine pretinde că-şi asumă traversarea crizei.

Cu o majoritate zdrobitoare în Parlament şi cu o opoziţie lipsită de forţă nu doar numerică, dar şi din punct de vedere al credibilităţii, Guvernul Boc îşi poate vedea de gestionarea de tip gangsteresc a resurselor bugetare. Mişcarea populistă prin care se pretinde că s-au limitat lefurile directorimii bugetare este de un grotesc ieftin. Teatralitatea unor astfel de “măsuri radicale” este pe cât de uşor de detectat, pe atât de des folosită în adormirea “prostimii”. În locul soluţiilor concrete pentru evitarea crizei ne sunt livrate gogoşi şi gesturi revanşarde, împachetate sub forma unor măsuri radicale. Nişte băieţi descurcăreţi au revenit la vechile obiceiuri şi-i execută pe băieţii lui Tăriceanu. O comedie de proastă calitate, ce ne poate provoca doar eventuale grimase.

Noii specialişti fac inspecţii inopinate, însoţiţi de jurnaliştii trusturilor arondate, în speranţa că vor convinge că taurul este luat de coarne cu voinicie. Numai că nepotrivirea personajelor cu fotoliile ministeriale ţine de nesimţirea cu care puternicii zilei tratează orice situaţie. Într-una dintre relatările vizitelor-fulger ale ministrului Bazac pe frontul sănătăţii apărea şi secretarul de stat Raed Arafat, părintele SMURD. Iată, mi-am spus, într-adevăr, specialiştii muncesc pentru binele public. Însă nu m-am referit la protejatul lui Geoană, ci la Raed Arafat, unul dintre puţinii specialişti puşi într-o funcţie potrivită. Chiar dacă respectivul secretar de stat este moştenit de la precedentul Guvern, tot este un titlul de glorie că nu a fost încă înlocuit. Sau, cine ştie, zilele sale în funcţia respectivă sunt numărate, în locul său aterizând vreo specialistă de la partidele din arcul puterii. Măi, specialiştilor, chiar nu puteţi renunţa la recompensele pentru munca pentru partid din campania electorală? Anunţata criză chiar pare o banală adiere în comparaţie cu dezastrul produs de impetuozitatea nulităţilor, aceşti “specialişti” cu susţinere de la partid.

Niciun comentariu: