vineri, 19 decembrie 2008

Suntem un popor lovit în cap cu leuca?

Relatările şi comentariile apărute în presa internaţională cu privire la turbulenţele din politica românească sunt cel puţin răutăcioase, dovedind că străinii fie ne vor răul, fie nu ne înţeleg. Da, cred că este mai degrabă o neînţelegere a specificului dâmboviţean. Acest fapt nu poate decât să ne alimenteze frustrările neoaşe de genii cel puţin de nivel regional şi de campioni ai Balcanilor, nicidecum să determine o oprire a bâlciului general organizat după alegeri.

Retragerea intempestivă a lui Stolojan şi nominalizarea lui Boc nu au fost întâmpinate cu salve de tun şi ropote de aplauze de Occidentul măcinat de criză. Certitudinea noastră că suntem cu mult mai tari decât o biată criză financiară, care a răpus jumătate din băncile americane, nu ne poate fi ştirbită de unii care nu vor să priceapă cu cine au de-a face. Suntem buricul Pământului şi nu ne pierdem vremea cu explicaţii inutile pentru cei care sunt incapabili să înţeleagă filozofia unor înţelepţi ca Vanghelie, Oprişan, Boc sau Blaga. Chiar sunt absurzi acei ziarişti care au spus că Boc este ţuţărul lui Traian Băsescu, iar singura diferenţă între premierul desemnat şi un papagal este că primul nu are pene colorate. Cum se poate să nu fie apreciat Boc pentru verticalitatea sa, pentru curajul său de a spune în baie că nu este de acord cu opinia preşedintelui. Am toată consideraţia pentru unul care se va sacrifica în locul lui Stolojan şi va recita la nesfârşit “să trăiţi, şefu’!”, “aveţi dreptate, şefu’!”, “da, pe Elena Udrea o pun, şefu’!” şi îşi va îndeplini misiunea de onoare pe post de cârpă la picioarele celui ce-i este şef.

Preocupaţi să preîntâmpine efectele crizei globale, ai noştri politicieni au purces la alcătuirea unui Guvern după chipul şi asemănarea lor. Adică inteligenţi foc precum Geoană şi cu tăria opiniilor fleşcăite ca ale lui Emil Boc. PSD + PC + PD-L au pus-o de un Executiv care are toate şansele să intre în istoria post-decembristă drept cel mai prost executiv, loc pe care Guvernul Tăriceanu (în toate fazele sale - 1, 2, 3…) părea să-l deţină multă vreme. Dacă o să-mi spuneţi că dau prea devreme verdicte şi-mi arog dreptul de a nu crede într-o echipă care încă nu a început să lucreze, am să vă răspund cu o întrebare: chiar suntem un popor lovit în cap cu leuca? Cine vrea să înghită gogoriţa cu preocuparea pentru criză în vreme ce nimic din schiţa programului de guvernare pare un banc prost şi o prelungire din minciunile gogonate ale campaniei electorale? Şmecherii sunt prea ocupaţi să-şi împartă ministere şi ciolane pentru cei mai influenţi din partide pentru a mai încerca măcar să salveze aparenţele. Este vreun idiot care să susţină că ministerele se împart în funcţie de competenţă?

Poate doar vreun prostănac sau vreo piticanie obedientă vor încerca să pretindă, de exemplu, că singura competentă din toată România pentru a se ocupa de Ministerul Turismului este Elena Udrea…

Niciun comentariu: