miercuri, 25 iunie 2008

SALA POLIVALENTĂ, MONUMENTUL CORUPŢIEI

Epopeea halucinantă a reconstruirii Sălii Polivalente din Craiova arată cât de nefericit poate fi un oraş dacă locuitorii săi votează la mişto. Dacă s-ar edita un manual pentru instruirea marilor ţepari - “Cum să furi din banul public” - despre furturile succesive din sumele alocate Polivalentei, ar trebui să se povestească măcar într-un capitol. Mulţi dintre “oamenii de succes” ai Craiovei au supt la ugerul financiar al aşa-zisei reconstrucţii a Sălii Polivalente.

Nume grele ca Ţugui şi Popeci sunt trecute pe răbojul plăţilor grase şi inutile pentru lucrări la un edificiu rămas în istoria celor mai mari tunuri financiare. Pe lângă scheletul sălii mistuite de incendiul misterios din 1994 s-au perindat câţiva prim-miniştri, vreo duzină de miniştri şi zeci de popândăi politici, în căutare de notorietate şi de voturi. Am auzit atât de multe promisiuni făcute lângă ruină încât mi se face lehamite să mai aud altele legate de nu ştiu ce termen de finalizare a lucrărilor. La această piramidă a neputinţei “gospodarilor” care s-au perindat la conducerea Cetăţii Banilor va mai veni încă o generaţie pentru a-şi aduce, precum predecesorii, ofrandele şi promisiunile de rigoare. De ce să nu se întâmple aşa dacă atâtea firme şi personaje dubioase au câştigat gras dintr-o nenorocire?

Băieţii deştepţi au tras de timp, au pasat Polivalenta de la o instituţie la alta, ba au pus, ba au tăiat din fonduri, în funcţie de cine trebuia servit, rezultatul fiind acesta pe care oricine-l poate contempla când trec pe lângă “monumentul impotenţei” administraţiei centrale şi locale. Cum a fost posibil ca o sală pentru spectacole şi sport să fie construită mai lent decât piramidele din Egipt? Cum pot fi justificate fondurile imense cheltuite pentru a ridica un schelet de beton, păstrat în conservare ani buni, fără ca semnele finalizării să fie vizibile? Cine îşi asumă responsabilitatea lucrului haotic al câtorva firme de proiectare şi al câtorva de construcţii? Craiovenii au plătit ca fraierii pentru realizarea unui proiect fantasmagoric, în jurul căruia au roit şmecherii. Impozitele lor au fost supte de firmele arondate sferelor de interese ale partidelor care s-au succedat la putere, în timp ce în alte oraşe se ridicau şi cu banii craiovenilor alte construcţii asemănătoare.

Atitudinea şefilor locali, fie ei primari sau preşedinţi ai Consiliului Judeţean, este scandaloasă. Într-un deceniu şi jumătate, respectivii (Voiculescu, Bulucea, Prioteasa, Solomon...) nu au făcut decât demersuri, în timp ce miniştrii şi parlamentarii care au pretins că reprezintă Doljul s-au prefăcut interesaţi de o problemă majoră a Băniei. Sportul craiovean a pierdut imens, imposibil de cuantificat, prin prăbuşirea sportului de echipă. Aşa-zisa soluţie reprezentată de Sala Polivalentă Mică nu a făcut decât să adâncească în mediocritate sportul craiovean şi să fie o altă gaură prin care banii de la buget să se scurgă în buzunarele mafiei care controlează construcţiile.

Zilele trecute, s-a anunţat o nouă blocare a lucrărilor şi, din nou, proiectanţii sunt chemaţi să găsească soluţii dubioase la acest monument al corupţiei moştenite de fiecare promoţie de politicieni. Punem pariu că viitoarele alegeri locale nu ne vor găsi cu Sala Polivalentă funcţională?

Un comentariu:

Anonim spunea...

Salut,Imi cer scuze ca deranjez.Imi place ceeace scrii pe blogul tau si ma gandeam sa te informez ca pe 20 are loc un eveniment pentru blogeri in craiova.Daca esti interesat intra pe : http://catalinbuzatu.wordpress.com/2008/07/10/la-craiova-pr-club-de-vorba-ca-intre-bloggeri/
pentru mai multe detalii.
O zi buna.