miercuri, 6 august 2008

Mega-salariul lui Lulache. Imbecili şi mitocani. Dandanache, uninominalul

Şefa de la Fondul Proprietatea, o duduiţă de extracţie liberală pe numele său Lulache, are un salariu gigant pentru un bugetar: peste 5.000 de euro. În urma unui scandal mediatic, cifra a fost voalată spre stupefacţia generală, mulţi dintre cei care au ridicat din sprâncene când au calculat raportul dintre salariul lui Lulache şi cel al preşedintelui ajungând la concluzia că este mai avantajos să fii nevastă sau amantă de extracţie liberală decât un pârlit de preşedinte de stat. Leafa lui Băsescu nu atinge cota de 3.000 de euro, aşa că raţionamentul e corect. Nostalgici, începem să calculăm ca pe vremea lui Ceauşescu, aşa cum făceam transformând dolarii cheltuiţi pentru tancuri şi rachete în spitale şi grădiniţe. Să vedem ce ar putea să-şi cumpere Lulache cu salariul pe o lună. Cam câte pâini? Vreo două căruţe de lubeniţe de la Dăbuleni? Câte batoane de salam şi câte beri? Oricum, învârtita de la Fondul Proprietatea câştigă într-o lună cât vreo 20 de profesori.
Totuşi, ce face Lulache de banii ăştia? Eeee, chiar aţi vrea să ştiţi? Poate ar fi bine să-i cer lui Tibi să pună o bulină roşie la acest text. Mai bine vă las imaginaţia să lucreze. Dar cred că o aveţi nevoie să vă lipiţi pe frunte o bulină roşie…

***

Inundaţiile şi întronizarea (brrr, ce naşpa sună!) noului mitropolit au făcut din Moldova o zonă de pelerinaj pentru politicieni. Calamiţăţile s-au ţinut de capul bieţilor moldoveni. Băsescu a vrut să dea cu un primar de pământ (ar fi putut să-l înece…) când l-a văzut încălţat în pantofi şi nu în cizme de cauciuc, iar pe un ministru nenominalizat l-a făcut pur şi simplu “imbecil”. Pe o ţărancă de vreo 80 de ani a luat-o din scurt, să nu se mai smiorcăie, ce dacă i-a luat apa casa. O să-i dea preşedintele bani pentru materiale de construcţii şi gata, problemele se vor risipi ca prin minune. Probabil o să-i treacă şi reumatismul dacă se implică preşedintele! “Mamaie, de ce faci circ?”, a luat-o la rost Băsescu pe bătrânică. Bravo, Traiane, eşti acelaşi pe care te ştim, sobru şi eficient în situaţiile dramatice. Probabil că aşa o apostrofai şi pe Elena Udrea când îşi etala totul, prin decolteuri şi fuste ultra-scurte, la reuniuni oficiale sau ceremonii militare, de se încurcau răcanii când băteau pas de defilare. Consiliat de Dan Andronic şi specialiştii din Israel, Tăriceanu a mâncat fasole alături de sinistraţi, sperând că va creşte în sondaje. Nu cred că populismul îl prinde pe Călin, aşa că premierul o fi vomitat după primul colţ şi a dat fuguţa la Monte Carlo să-şi astâmpere foamea cu somon şi caviar. Cum să nu-i compătimeşti pe moldovenii cu apa-n brâu când sunt loviţi de astfel de “intemperii”. Mai lipsesc lăcustele şi grindina, că le-au căzut pe cap o sumedenie de oficiali îngălaţi, buni doar de poză, care se răstesc la sinistraţi şi zâmbesc la camerele tv.
Totuşi, bine că moldovenii s-au ales cu statutul de vedetă, după ce mulţi s-au văzut în rol de personaje secundare la tele-donuri sau în reportajele lacrimogene cu reporteri intraţi în apă până la brâu. Se înţelege, rolurile principale le-au revenit tot politicienilor, că aşa este scenariul şi regia într-un an eminamente electoral…

***

La viitoarele alegeri “uninominale” va reveni în forţă Agamiţă Dandanache. Multiplicat în cât mai multe exemplare, încât să ni se facă gura pungă după ce vom gusta din uninominal. Vopsiţi în portocaliu, roşu sau galben-albastru, candidaţii vor fi paraşutaţi şi în Bănie după jocurile de culisele de la “centru”, urmând să facă rahatul praf în viitorul parlament. Primele nominalizări prevestesc marea păcăleală de la alegerile generale. Liberalii au ţintit şi au lovit cu nucile în perete. Horaţiu Buzatu va fi trimis să candideze într-un colegiu din Bucureşti în timp ce prin Dolj s-au pripăşit Mihai Voicu şi Mihail Lupoi. Clar, vor urma şi la noi urgiile, numai că nu ştiu dacă mai întâi vor fi inundaţiile apoi valul nulităţilor sau invers. PNL Dolj va ataca în toamnă cu nulităţi şi anonimi obedienţi. O singură certitudine. Prin legea schilodită de acelaşi Voicu, candidaţii independenţi nu au nicio şansă, în timp de unii “partinici” clasaţi pe locul trei într-un colegiu uninominal vor putea să intre în parlament pe uşa din dos a redistribuirii. Logica este simplă, oricum am privi lucrurile. Un hâtru, mi-a pus o întrebare retorică doar ca să-mi taie pofta de candidatură independentă. Poţi frauda alegerile de unul singur? Nu, cu siguranţă că nu: ai nevoie de un partid!

Niciun comentariu: