duminică, 8 iunie 2008

Victoria penalilor, bucuria şacalilor

Clipurile prin care Naţionala României şi noi, suporterii ei care vom suferi şi-i vom susţine pe tricolori în faţa meselor pline cu sticle de bere, suntem ironizaţi de adversari şi nu numai sunt nişte dulcegării. În locul acelor glumiţe prin care se sugerează că suntem un popor de ţigani şi avem educaţie pe sponci, cu apucături de nomazi, gata să pârjolească Europa, puteau fi înlocuite cu imagini de la alegerile locale de pe la noi. Erau mult mai sugestive reportajele cu hoardele de votanţi abţiguiţi, protestând vehement că nu şi-au putut exercita dreptul fundamental de o alege. În locul burtoşilor cu lanţuri grele la gât, care îşi plimbau şuncile pe o plajă, ar fi putut ilustra cu imaginile în care zeci de bătrâni se călcau în picioare pentru a prinde o plasă cu pomană electorală. Sau cu alegătorii convinşi cu o pungă cu făină şi două-trei sticle de ulei să-şi vândă votul. Scuza cu sărăcia care te împinge să-ţi vinzi votul pentru o sută de lei sau chiar cinci sute nu stă în picioare. Cel din partea căruia ai acceptat mita electorală va fura de o sută de ori pe atât, acoperindu-şi rapid “paguba”, ba chiar va putea să pună suficient de-o parte pentru a avea de dat şi la viitoarele alegeri.

Dacă imaginea României ar fi făcută de alegătorii săi nu am avea vreo şansă de a ne considera europeni. Vi se pare european un primar ca Mircia Gutău, care tremură la gândul verdictului final al procesului său? Ce folos să câştigi la un scor confortabil când ştii că în orice moment, dacă adversarii tăi pun mâna pe putere, poţi să fii ridicat din scaunul de primar şi aruncat în arest? În general, probleme penale similare cu ale lui Gutău le au primarii PD-L, care sunt ocrotiţi de lege printr-un braţ invizibil, însă nu dificil de ghicit. De ce electoratul a mers pe mâna unor edili cu dosare penale, cu o notorietate mai mult decât negativă, şi nu pe mâini curate, ale unor candidaţi care, indiferent de pregătirea sau de statutul lor, nu puteau fi acuzaţi de corupţie? Nu este doar ca cazul lui Gutău, ci şi al lui Falcă de la Arad şi al lui Solomon de la Craiova. În cazul acestora, bătălia nu s-a încheiat şi, chiar dacă au câştigat din primul tur, vor fi nevoiţi să lupte cu DNA pentru a-şi duce mandatele până la capăt. Aşa se explică disperare lor cu care şi-au blocat adversarii într-o manieră grosolană. Prin gestul de a nu permite accesul şi contracandidaţilor săi la panotaj în Râmnicu Vâlcea, Gutău s-a descalificat ca om. El putea să câştige cu 110 la sută, însă victoria sa nu valorează aproape nimic în condiţiile în care a câştigat prin blat cu unii candidaţi, care nu l-au atacat, ci au aglomerat scena pentru ca adversarii veritabili să nu fie auziţi din cauza corului de mediocrităţi tocmite de primar.

Victoria penalilor poate fi scurtă dacă justiţia trece la treabă. Ca şi bucuria şacalilor care-i înconjoară. Interesele acestora se limitează doar la afaceri imobiliare veroase şi la bugetul local, pe care-l văd ca pe o halcă din care să înfrupte.

Niciun comentariu: