sâmbătă, 11 ianuarie 2020

Priorități pentru Craiova sunt educația și schimbarea radicală a administrației

Craiova s-a întemeiat pe liberă inițiativă, viziune în administrație și o comunitate puternică prin solidaritate și responsabilitate. Fundamentul Craiovei este liberal prin spirit antreprenorial, altruism, rafinament cultural și toleranță. Redefinirea identității este soluția pentru a fixa țintele dezvoltării și stabilirea unui proiect de oraș pe baza potențării resurselor și atragerii de capital.
Pentru a porni pe un nou drum, priorități pentru Craiova sunt educația și schimbarea radicală a administrației. Sectoarele economice au nevoie de profesioniști iar instituțiile publice trebuie să scape de sub controlul incompetenței și hoției.


Craiova viitorilor ani va fi reconstruită în spirit liberal sau va continua să rămână în urma tuturor marilor municipii. Cea de-a doua variantă este inacceptabilă. Prin fiecare dintre noi, Craiova noastră are șansa de a-și recăpăta strălucirea blazonului.
Bilanțul ultimilor ani arată creșterea decalajului între municipiile dezvoltate din România, în special cele dinspre Vest, sub raportul investițiilor străine, generarea de mari proiecte pentru afaceri, infrastructură și educație. Din Craiova pleacă forță de muncă iar tinerii preferă să studieze la Cluj sau Timișoara, scăzând numărul de studenți, dacă nu chiar direct în Occident. Surprinzător, n-am auzit de vreo urmă de îngrijorare din partea administrației sau a reprezentanților politici din cadrul majorității care a guvernat în ultimii șapte ani. Cât despre măsuri concrete nici nu poate fi vorba, atâta vreme cât orientarea este exclusiv către cheltuirea anapoda a banului public și nicidecum pentru inovare, educație și susținerea antreprenorilor.
Responsabilitatea fiecăruia dintre noi constă reacție civică, a nu lăsa lucrurile să meargă într-o direcție greșită. Sub numeroase aspecte, Craiova a eșuat sub conducerea administrației de stânga. Este revoltător să auzim laude deșănțate privind atragerea de fonduri europene și investițiile în infrastructură folosind statistic sumele folosite pentru construirea unui nou stadion atâta vreme cât avem străzi cu pământ sau pietruite, fără apă și canalizare, ori când traficul rutier și lipsa parcărilor blochează orașul. Ignorată de prea mult timp, relația cu mediul de afaceri trebuie dinamizată, deoarece aici avem tradiție și reprezintă resursa de prosperitate economică. Repet, investiția în educație va însemna relansarea Craiovei între municipiile atractive, din acest punct nodal pornind toate soluțiile. Contează doar ca majoritatea craiovenilor să dorească pornirea spre un nou drum, să aibă încredere în oameni cu experiență dar neerodați în administrație, cu viziune liberală.
Viitorul se construiește azi!

Mihai FIRICĂ

Niciun comentariu: