vineri, 6 noiembrie 2015

Răspunsul meu, acelaşi ca şi ieri, astăzi sau în viitor: Monarhia Constituţională

Am primit multe întrebări din partea prietenilor, cunoscuţilor sau pur şi simplu de la oameni pe care nu-i cunosc sau nu au vrut să-şi decline identitatea (de regulă, cu aceşti ,,anonimi,, nu discut, dar acum fac o excepţie) despre cum trebuie înlocuită clasa politică sau cum ,,schimbăm sistemul,,. Aceste întrebări arată o preocupare reală a unei părţi importante din societatea românească. Acum, a venit rândul străzii. Dar nemulţumirea a străbătut generaţiile de după 1989. Cei care mă cunosc sau au urmărit activitatea mea, precum şi cei care ştiu poziţiile mele publice, au intuit răspunsul încă înainte de a fi citit titlul. :)


Răspunsul meu, acelaşi ca şi ieri, astăzi sau în viitor: Monarhia Constituţională. Argumentele se află în cărţile de istorie, chiar şi în acelea prin care s-a încercat ascunderea adevărului. Şi se mai află în prezent, prin ceea ce oferă Familia Regală societăţii româneşti.

Regele Mihai I al României este un exemplu pentru orice tânăr debusolat. Pentru oricare dintre politicienii care par a nu avea instinctul de a servi interesul Ţării şi al fiecărui cetăţean. Pentru dascălii umiliţi prin salarii proaste şi un sistem care aruncă educaţia undeva la periferia preocupărilor celor care guvernează. Pentru cei care cred că perseverenţa şi rezistenţa se măsoară în ore sau zile, nu într-o jumătate de secol şi activitatea zilnică. Pentru cei care simt că sunt nedereptăţiţi într-o societatea care nu recompensează profesionalismul şi creativitatea, ci tolerează impostura şi nepriceperea promovate drept criterii de numire în funcţiile publice. Pentru cei care cred justiţie până la capăt dar sunt descumpăniţi de lentoarea cu care se face dreptate în România sau sunt temători ai opri pe cei care încearcă să revină în prim-planul vieţii publice după ce sunt dovediţi ca infractori.

Regele a avut puterea de a transfera Principesei Moştenitoare Principesa Margareta nu doar responsabilitatea, dar şi instinctul de a face bine. Crucea Roşie a renăscut sub conducerea Principesei care arată implicare şi forţă de a reprezenta. Eleganţă, altruism, rafinament, echilibru şi prezenţă publică remarcabilă. Căutăm modele? Oare nu avem în aceşti oameni răspunsul la toate întrebările tinerilor, soluţia pentru remodelarea relaţiei între instituţiile statului?

Schimbarea sistemului nu înseamnă rotirea cadrelor într-o republică (nici nu ştim de care fel, prezidenţială, semiprezidenţială, parlamentară, bananieră...), ci prin revenirea la cursul normal al României în istoria Europei, de păstrare a tradiţiei Monarhiei Constituţionale.

Un comentariu:

Unknown spunea...

Superba postarea! E clar ca lumina zilei ca singura solutie e sa revenim la traditiile noastre. Romania este un Regat! Numai ignorantzii si hotzii doresc sa pastreze republica ...