luni, 12 octombrie 2009

SOS Fântânile Craiovei!

Asociaţia Euro-Agora a lansat o temă de dezbatere: Fântânile Craiovei! Istorie, tradiţie, prezent, viitor... Arh. Horaţiu Buzatu a expus fotografii realizate la cele mai multe dintre fântânile Craiovei(şi a scris ceva pentru suflet şi minte pe blogul său http://horatiubuzatu.wordpress.com/2009/10/09/o-imagine-face-mai-mult-decat-1000-de-cuvinte/). Partea care mi-a revenit mie a fost de a modera dezbatarea. Este greu să comprimi ideile, emoţiile şi informaţiile exprimate de cei care, joi, în Sala Oglinzilor de la Muzeul de Artă din Craiova, au încercat să nu fie nepăsători faţă de una dintre cele mai grave probleme privind moştenirea culturală a oraşului: Mircea Pospai, prof. Silvia Croitoru, preot Marcel Selişte Răduţ, arh. Cristian Ciomu, prof. Adrian Năstase, prof. Viorel Lazăr, arh. Horaţiu Buzatu, prof. Nicolae Marinescu.

Colegii din mass-media craioveană ne-au ajutat şi au relatat amplu despre eveniment. Redau doar două dintre articole, mulţumindu-le tuturor!

GAZETA DE SUD: Fântânile Craiovei, un mesaj într-o expoziţie

Muzeul de Artă Craiova a găzduit ieri expoziţia de fotografie şi dezbaterea pe tema „Fântânile Craiovei“, în organizarea Asociaţiei Euro-Agora. Imaginile surprinse de aparatul de fotografiat al arhitectului Horaţiu Buzatu şi discuţiile moderate de scriitorul şi jurnalistul Mihai Firică s-au constituit într-un semnal de alarmă adresat celor care ar putea schimba situaţia deplorabilă a unor locuri care se încăpăţânează să-şi spună istoria peste ani. „Am ales să mă exprim prin intermediul fotografiei, pentru că o imagine valorează mai mult decât o mie de cuvinte. În general, autorităţile publice din Craiova şi Dolj tratează cu un dezinteres cronic monumentele istorice. El nu se manifestă de ieri de azi, ci, din păcate, de generaţii întregi. Din acest motiv, noi am socotit că este necesar să tragem un semnal de alarmă. Nu sunt singurele locuri încărcate de istorie aflate într-o stare avansată de degradare. Li se alătură, din păcate, alte monumente din Dolj. Din acest motiv am încercat să dispersăm mesajul, urmând ca acestea din urmă să facă subiectul unei alte expoziţii şi unei alte dezbateri“, a precizat autorul fotografiilor adunate în expoziţia de la Muzeul de Artă, instituţie care a contribuit la realizarea acestui eveniment.
Expoziţia va putea fi vizitată până la sfârşitul acestei săptămâni. (Mirela Marinescu)


EDIŢIE SPECIALĂ: „Fântânile Craiovei“ - documentar pentru redescoperirea identităţii Băniei

Evenimentul de la Palatul „Jean Mihail“ a cuprins şi un vernisaj de fotografie care surprinde starea jalnică a cişmelelor istorice, imaginile fiind făcute de arhitectul Horaţiu Buzatu.

Asociaţia Euro-Agora a marcat, ieri după-amiază, un dublu eveniment, în Sala Oglinzilor de la Palatul „Jean Mihail” din Craiova, manifestare cu însemnătate aparte în spiritul civic al oraşului: un vernisaj de fotografii şi o dezbatere ce au focalizat vechile fântâni ale Băniei, declarate monumente istorice.

Acţiunile se constituie, de fapt, într-un semnal de alarmă tras de membrii asociaţiei cu privire la starea avansată de degradare în care se găsesc unele dintre aceste cişmele istorice.

Asociaţia Euro-Agora a fost înfiinţată în scopul promovării valorilor democratice universale şi tradiţionale în spaţiul politic, cultural şi economic românesc şi european. Tocmai din acest motiv, dublul eveniment de ieri vine ca o confirmare a acţiunilor pe care asociaţia urmează să le întreprindă în continuare.

„Acesta este un dublu eveniment, un vernisaj şi o dezbatere publică pe tema fântânilor Craiovei, vorbind, aşadar, despre continuitate, cultură şi viaţă. Încercăm să arătăm o anumită stare de fapt, cum au evoluat aceste monumente. Asociaţia Euro-Agora urmăreşte tocmai asta, să semnaleze anumite lucruri din punctul de vedere al societăţii civile. Acum ne aflăm la capitolul fântâni ale Craiovei, dar, de asemenea, vom aborda şi probleme legate de case monument sau alte probleme culturale”, a declarat moderatorul întâlnirii, jurnalistul Mihai Firică.

Fotograful colecţiei: „Sperăm să tragem un semnal de alarmă“

Fotografiile au fost adunate de arhitectul, politicianul şi omul de afaceri Horaţiu Buzatu, cel care a asigurat, practic, fondul logistic de bază al expoziţiei.

„Se ştie că o imagine face mai mult decât o mie de cuvinte, iar imaginile expuse în această sală ar trebui să vorbească despre situaţia acestor monumente istorice ale oraşului nostru. Sperăm să atragem atenţia autorităţilor publice, să tragem un semnal de alarmă. Sunt poze ce reflectă exact cum au ajuns aceste fântâni, unele dintre ele de o valoare incredibilă, cum este cea despre care am aflat că are 400 de ani”, a afirmat Horaţiu Buzatu.

Expoziţie de păstrat în anale

În urma unei documentări prealabile destul de solicitante, expoziţia realizată aduce în prim-plan poveşti impresionante ale fântânilor Craiovei. Astfel, aflăm că fântâna cea mai veche din Craiova are nu mai puţin de 400 de ani.

Fântâna Basarabeştilor, mai cunoscută publicului sub denumirea de Fântâna Popovei, situată în cartierul Romaneşti, există de la începutul secolului al XVII-a, fapt ce reiese dintr-un document din 1613. În 1651, aceasta a fost refăcută de domnitorul Ţării Româneşti, Matei Basarab.
O nouă intervenţie la fântâna din Romaneşti a mai avut loc în secolul al XVIII-a, din ordinul lui Alexandru Ipsilanti. Fântâna Jianu, din Grădina Botanică, construită în jurul anului 1800, de boierul Hagi Stan Jianu, este un alt exponat imortalizat.

Acestea şi toate celelalte, printre care cişmeaua din Piaţa Chiriac, veche de 100 de ani, sau cea din Piaţa Veche, au în comun un singur lucru: starea avansată de degradare. Din acest motiv, expoziţia se doreşte a fi un imbold pentru autorităţile locale în scopul estetizării acestora. (Carla DODOCIOIU, Cosmin HORJAN)

Niciun comentariu: