luni, 4 iunie 2012

Scandaluri, înjurături, turnătorii… Nimic nou pe frontul politic

Cine a crezut că schimbarea majorității parlamentare și preluarea controlului asupra Palatului Victoria de către USL va domoli vâlvătaia confruntărilor politice pur și simplu s-a înșelat. Debarcarea lui Mihai Răzvan Ungureanu nu a însemnat decât o bătălie dintr-un război de uzură, dureros nu pentru combatanți, adică pentru politicieni, ci pentru cetățeni. Ponta și Antonescu își doresc să-l debarce pe Băsescu înainte de a se ajunge la destinație, suspendarea președintelui rămânând obsesia actualei puteri. Ca să particularizez, în special a lui Dan Voiculescu. Gâlceava politicienilor este dăunătoare nu doar pentru funcționarea instituțiilor fundamentale ale statului, ci și pentru imaginea României. Disputa dintre președinte și premier asupra asumării rolului de a reprezenta România la Consiliul Europei și la alte reuniuni va ajunge temă de discuție în Parlament. Abandonăm orice altă preocupare, lăsăm legile să zacă din cauză că orgoliul și pofta pentru imagine publică urcă la cote nebănuite.
Agenda cetățeanului nu are, în acest moment, nicio legătură cu agenda guvernamentală sau prezidențială. Sau mai bine zis, cele două ignoră total interesele românilor. Nu este deloc o premieră. Cam așa s-a întâmplat în ultimii 20 de ani și nici nu pare a se înregistra o schimbare. Miniștri Guvernului Ponta caută în hârtii să vadă dacă pot să arunce în presă informații despre cum și cât au furat predecesorii, deși există instituții la care ar putea eventual înregistra sesizări și plângeri. Nu ar fi o scăpare să uite respectivii să mai facă și documente oficiale după ce aprind focul în presă, că tot există destule situații precedente similare. Limbuția este mai mare într-un an electoral, se înțelege, însă s-ar putea ca la bilanțul primelor 100 de zile ale guvernării să consemnăm mai multe runde de confruntări verbale și nimic la realizări. Nimic nou.
Încercarea premierului Ponta de a recupera banii de la primăriile PDL care s-ar fi dat de Guvernul Ungureanu în ultimele zile s-a soldat cu un eșec. Electorali sau nu, leii nu se mai întorc decât în mică măsură, din cauză că multe primării aveau datorii sau trebuiau să acopere finanțări din proiecte europene. În sine, nu exista nicio dovadă că banii urmau a fi cheltuiți în campania electorală pentru te miri ce “investiții” sau organizarea de eveniment. În cele mai multe dintre cazuri, era cârpit sacul pentru respectivele comunități. Ce ar fi fost dacă domnul Ponta nu s-ar fi repezit să încerce recuperarea banilor, ci ar fi alocat sume pentru comunitățile conduse de primari liberali sau social-democrați care fuseseră scoși de pe listă de ultimul guvern? Începeam să avem sentimentul că se poate și altfel… Nimic nou pe frontul politic.

Niciun comentariu: