miercuri, 30 noiembrie 2011

Umbra lui Mircea. La Dăbuleni

Alungat din partid, senatorul Mircea Geoană descălecă în Dăbuleni ca un prinț. Mahalaua lansă din rărunchi un strigăt de iubire veșnică pentru ex-președintele Senatului României, timp în care susținătorii de la partid își făcură planul de luptă. Spectacol ridicol, discurs flamboaiand, un fel de Gâgă revoluționar cățărat pe disperarea unor inși care nu înțelegeau de ce și cum fu posibil ca starul lor să fie umilit de Ponta. Micul Titulescu fu stârnit, spune cel doborât de la șefia Senatului, de bătrânul bolșevic Iliescu și mai tânărul nărăvit la coțcăieli Năstase. Dăbulenii ocupară carosabilul pentru Mircea. Lubenițarii sunt dârji. Ar pune Victor Ponta piciorul prin bostănăria politică a lui Geoană? Mă tem că oltenii l-ar face abțibild și l-ar trimite la Tulcea. Pe Dunăre…



Motivele pentru care Geoană a fost lăsat de căruță sunt neclare. Mazilirea sa de la președinția Senatului și excluderea din partid l-au transformat într-o victimă. Așa se poate explica valul de compasiune stârnit printre băștinașii din Dăbuleni. Sigur, acum depinde câtă compasiune poți avea pentru un politician… Calculele făcute de Ponta, Șova, Zgonea și ceilalți “lupi tineri” par a fi eronate. Pierderile colaterale sunt foarte mari pentru USL și imense pentru PSD. Oamenii simpli privesc un spectacol dizgrațios în care actorii își dau în cap pentru funcții. Problemele românilor sunt ignorate din cauză că pe agenda partidului sunt decapitările. Cine mai are încredere într-o construcție subredă, care nu oferă soluții ci doar circ, asemenea PDL, UNPR și, mai ales, Traian Băsescu?
Pornirile canibalice ale liderilor politici arată că așteptările de la ei sunt mult prea mari. Ceea ce au avut de oferit bun a fost extrem de puțin și deja epuizat. Cine mai are grijă de România dacă ei sunt ocupați să-și împartă dregătorii vremelnice? Răspunsul / soluția nu poate veni decât de la o necesară schimbare a sistemului, o mișcare radicală generată de populație, deloc iluzorie dacă privim că până și o biată oaste de strânsură la Dăbuleni poate da frisoane politicienilor.

( editorial în Ora de Dolj.ro )

Niciun comentariu: