vineri, 4 februarie 2011

Monica Tatoiu, guru blond de la televizor

Evenimentele teribile din Egipt sunt urmărite cu emoţie de telespectatorii de pe întreaga planetă. Televiziunea ne-a transformat într-un sat global, relativizând distanţele şi punând între paranteze intimitatea. Efectele globalizării, căreia încă îi căutăm un sens. Ce se întâmplă cu adevărat în Egipt? Greu de spus, mai ales dacă ne amintim ce am trăit în urmă cu mai bine de 20 de ani, când, sub emoţia unor proteste de stradă, exagerările, erorile şi manipulările s-au ţinut lanţ. Firesc, televiziunile apelează la specialişti în politică externă sau specialişti avizaţi în problemele acestei zone a lumii, cuprinsă de mişcări radicale. Fiecare se descurcă aşa cum poate, încercând să aibă analize şi comentarii pertinente asupra a ceea ce transmit corespondenţii. Nu ştiu cum s-or descurca alţii, însă telespectatorul român este favorizat de omniprezenţa Monicăi Tatoiu!


Criza din Egipt nu mai are niciun mister când o auzi pe invitata permanentă a televiziunilor “de ştiri comentate”. Monica Tatoiu vorbeşte cu aplomb despre finanţe, politică, catastrofe naturale, chiromanţie, diplomaţie, meteo, grădinărit, energie atomică, prestidigitaţie şi echitaţie. Nu are ezitări nici în faţa unor subiecte legate de vamă, spital, farmacie, biologie, enologie, etnologie, blenoragie, hemoragie, fonologie sau probleme inginereşti. Pare specialistă în croitorie, zidărie, minerit, gătit, zootehnie, heraldică, citeşte în stele şi dă verdicte radicale. Dacă este contrazisă, dă ochii peste cap, pentru a-i spune şi în acest fel interlocutorului că este un habarnist în comparaţie cu ea, specialista de serviciu a televiziunilor “de ştiri”. N-am auzit-o refuzând să comenteze pe o anumită temă sau să se abţină în a se pronunţa asupra unui caz. Doctrinele politice, seismologia, crizele bursiere şi oceanologia îi sunt la îndemână, răspunzând prima dintre toţi invitaţii. Da, marile întrebări îşi găsesc răspunsul după ce Monica Tatoiu trage aer în piept şi începe să turuie.

Monica Tatoiu este un soi de guru blond, care dă tonul comentariilor despre orice, oricând, cu oricine. Este prototipul românului priceput la toate şi băgăcios din fire. Are tupeu şi curaj, simţind că ridicolul nu o poate atinge.

Dispariţia celebrei ţoape Magda Ciumac (dacă nu ştiţi cine este nici nu trebuie să căutaţi să aflaţi…) a fost compensată de reşaparea Monicăi Tatoiu, livrată zilnic de televiziunile care-şi caută analiştii prin frizerii, crâşme sau, mai sigur şi ieftin, sunt trimişi de partide. Criza din Egipt? Un fleac pentru analista de serviciu. Dar tocmai a explodat ştirea cu protestele de stradă din Yemen. Lasă, că ne va explica Tatoiu cum stă treaba!

Un comentariu:

Ioana Gînju spunea...

...lumea se invire si fara Mona Musca,si fara Mnica Tatoiu(doua Monici).