joi, 20 august 2009

România din blogosferă

Manipularea prin sondaje este folosită la greu de strategii partidelor. Lipsa de programe şi de soluţii pentru transformarea Preşedinţiei într-o instituţie respectabilă determină echipele de zgomote ale principalilor doi candidaţi să recurgă la aburirea electoratului, indiferent de costuri. Posibilii candidaţii la alegerile prezidenţiale sau diverse figuri publice sunt folosite într-o prestidigitaţie de care nu ştii dacă-ţi vine să râzi sau s-o laşi nebăgată în seamă, într-atât sunt de stridente făcăturile prin care electoratul este mânat dintr-o parte în alta ca o turmă.

Distanţa dintre Băsescu şi Geoană se măreşte şi se micşorează, în funcţie de cine comandă aşa-zisele sondaje de opinie. Rând pe rând, candidaţi apropiaţi de profilul lui Crin Antonescu sunt introduşi în schemă doar pentru ca “Obama de România” să fie cotat mai puţin decât PNL. De Principele Radu, ce să mai spun! Bătaia de joc capătă proporţii uriaşe când vine vorba de comicii vestiţi ai scenei politice, adică Vadim şi Becali. De la un sondaj la altul dispar sau apar, aproape alternativ. Imediat după ce Vadim este creditat cu aproape 10 procente, în următorul figurează doar Becali, la rândul său căţărat pe culmi de popularitate imaginară.

În blogosferă, lucrurile stau altfel. Sondajele on-line nu-i lasă vreo şansă lui Geoană, plasat cel mult pe locul patru, însă îi oferă principelui Radu iluzia că românii ar alege un preşedinte care să se situeze deasupra patimilor şi intereselor de partid. În mai toate sondajele amplasate pe bloguri sau site-uri cu conţinut din cel mai divers, Crin Antonescu este favoritul principal. Nu spun că utilizatorii internetului ar fi mai inteligenţi sau mai altfel decât masele electorale pe care se bazează performerii, că doar piţipoancele şi cocalarii fac ravagii, dar parcă este o ruptură între România lui Băsescu şi Geoană şi cea de dincolo de monitoarele computerelor.

Dacă ar vota doar internauţii, bătălia din turul doi s-ar da între Antonescu şi Radu Duda. Dar cum se va vota clasic, adică folosindu-se metodele obişnuite de cărăuşie a electoratului la urne şi miluirea votanţilor cu plase doldora de-ale gurii, performeri vor fi Băsescu şi Geoană. Să ne mutăm în blogosferă, nu?

P.S.: În Craiova, joia se opreşte apa. Cică se tot fac lucrări şi revizii. De parcă s-ar munci doar joia… M-am săturat de explicaţii tembele, de incompetenţa şi nesimţirea unora care sunt plătiţi din bani publici ca să ne lasă pe uscat. Tot blogosfera rămâne soluţia?

Niciun comentariu: