luni, 10 august 2009

Ce-i doare pe bucureşteni de milionul lui Solomon?

Presa bucureşteană nu poate dormi din cauza că bugetul Craiovei nu se cheltuieşte după principiile de piaţă adaptate la criza economică. Primarul Solomon s-a ales cu un perdaf de la angajaţii unora care sunt acuzaţi chiar de către preşedintele României că s-au abonat la banul public, subvenţionând maşinăriile de propagandă tocmai din tunurile date bugetului naţional. Cum necum, Craiova a ajuns în paginile ziarelor din Capitală şi în buletinele de ştiri ale televiziunilor patronate de Vântu şi Voiculescu. Cică un milion de euro pentru ornamentele care vor împodobi Bănia în perioada sărbătorilor de iarnă şi de Paşti este prea mult în vremuri de criză. Ştiriştii au asezonat relatările “de la faţa locului” cu informaţii despre fântâni arteziene şi alte cheltuieli, pe care ei le consideră nejustificate, plus alte comentarii slobozite cu nonşalanţă dezarmantă.

Bun, dacă se opreau la difuzarea informaţiei ca atare şi fără adaosul supărător de “noutăţi” fumate demult în presa locală, respectivii ar fi trecut repede prin decor. Numai că ştirea ca atare a fost preluată şi tocată de “specialişti” chemaţi în emisiuni în rol de inchizitori care recită după ureche. Dintr-o dată, de parcă s-ar fi dat o spargere la Banca Naţională a României, criza avea epicentrul în Craiova, unde se aruncă banii publici pe ornamente. De la un bocitor de serviciu, care vroia să lase impresia că este inteligent, am aflat cum că prefectul de Dolj n-ar mişca în front, fiind pus în funcţie de Antonie Solomon, care ar fi şi preşedintele PSD Dolj. Ce face, cum să treacă Solomon de la PD la PSD şi să devină şi preşedinte? După o astfel de “chiflă” de presă mi-a fost limpede că băieţii erau fie în pană de subiecte, fie primiseră o comandă urgentă şi urechiştii o executau orbeşte. Imediat am mutat pe Animal Planet şi am încercat să-mi alung din minte imaginea cu Robert Turcescu, justiţiarul din debaraua lui Vântu, revenind pe platourile de filmare din Primăria Craiova. Parcă-l şi vedeam cum ţine piciorul pe grumazul lui Solomon şi-i cerea primarului să dea poporului înapoi acel milion de euro, plus dobânda şi comisionul pentru deplasarea carului TV la Craiova.

Dacă este justificată cheltuirea unui milion de euro pentru împodobirea Craiovei sau cât ar fi rezonabil doar craiovenii o pot spune. În ecuaţia de mai sus, cred că doar opinia lor contează. Dacă Solomon şi consilierii care au aprobat investiţia respectivă au greşit vor fi sancţionaţi prin vot. Dar a declanşa o campanie de presă de trusturile la care au ajuns şi o parte din banii subtilizaţi de Ridzi sau din alte tunuri mi se pare încă o măgărie a băieţilor din presa bucureşteană. Episodic, suntem puşi toţi la zid, din motive mai mult sau mai puţin temeinice, şi executaţi mediatic de unii care găsesc mai repede un bancomat decât Craiova pe hartă.

Niciun comentariu: