luni, 15 iunie 2009

De ce dorm instituţiile statului?

Un “Armaghedon liberal” despre o grupare veroasă din PNL Dolj a apărut, la sfârşitul săptămânii trecute, într-o publicaţie regională din Craiova. Pe o pagină întreagă, redacţia a considerat că este oportună publicarea unui material de sinteză, adus la redacţie de o păsărică, adică de o duduie rămasă neidentificată. De ceva vreme, redacţiile publicaţiilor craiovene primesc dosare cu dezvăluiri despre actele de corupţie, traficul de influenţă, falsurile şi trucarea licitaţiilor ale câtorva liberali doljeni. Deputatul Mihai Voicu, Dan Mogoş (vicepreşedintele CJ Dolj), consilierul judeţean Cosmin Enea, fostul prefect Silviu Dumitru, Cristina Calangiu (preşedintele PNL Craiova) şi câţiva pioni din serviciul acestora sunt arătaţi cu degetul de nişte băieţi care rămân în penumbră. Faptele şi documentele livrate redacţiilor nu sunt deloc lipsite de interes, ba chiar au acel sâmbure de credibilitate din cauză că multe dintre cele scrise sunt de notorietate locală. Adică toată lumea ştie cum s-au îmbogăţit Dan Mogoş şi Cosmin Enea, faptele lor ce depăşesc cu mult limitele legalităţii făcând obiectul anchetelor de presă. Cu toate acestea, rămâne un mister cum de lucrurile rămân doar la acest stadiu şi respectivele hârtii nu capătă forma unor dosare de cercetare penală.

Nu ştiu dacă gruparea care gravitează în jurul deputatului Voicu va suporta costul politic al implicării PNL Dolj în acte de corupţie dezvăluite de presă. Rămâne de văzut cu ce fel de balanţă vor cântări Crin Antonescu, Ludovic Orban şi Radu Stroe nu doar recentul insucces în Dolj la alegerile europarlamentare, ci şi murdărirea imaginii PNL în ochii opiniei publice de gruparea cu apucături interlope. Până în acest moment, împotriva celor acuzaţi în “Armaghedonul liberal” nu s-a pronunţat nicio condamnare şi nici nu cunosc să existe anchete în curs. Aşadar, mă văd obligat să le acord prezumţia de nevinovăţie. Însă, ca jurnalist, am scris în repetate rânduri de efectul nociv al lui Mihai Voicu asupra PNL Dolj şi, mai ales, rolul său în constituirea unei structuri prin care banii publici ajung ilicit în buzunare private.

Semnul de întrebare asupra anchetelor de presă şi, implicit, asupra materialului prezentat în publicaţia craioveană este pus mai mult din motive ce ţin de rigoarea jurnalistică, împiedicându-ne să ne antepronunţăm până când organele abilitate şi justiţia nu-şi vor spune ultimul cuvânt. Dar tocmai aici cred că este o problemă majoră. Nu înţeleg de ce autorităţile nu se sesizează în urma dezvăluirilor de presă şi nu-şi îndeplinesc misiunea. Ori avem de-a face cu oameni nevinovaţi, supravegheaţi ilegal, ori cu un grup care scapă nepedepsit. Chestiunea va trebui lămurită urgent de serviciile secrete şi de autorităţile statului. Acest text este o sesizare adresată acestora în mod public, urmând să fac demersurile pentru a afla care au fost motivele pentru care declanşarea unor anchete nu s-a produs până acum. S-a atins un punct de la care nu se va mai putea continua ca până în prezent.

2 comentarii:

Ioana Gînju spunea...

..daca nu ati fi jurnalist, ce v-ar fi placut sa faceti?! Poate fi vorba de ..manipulare, si de alte lucruri care nu fac cinste , nu?

Mihai FIRICĂ spunea...

Sunt scriitor, ceea ce imi place enorm. Asa ca nu simt nevoia de alte lucruri care nu fac cinste, nu? :)